Speeldata

12 februari - 9 maart 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 23

Jewels

Dansende smaragden, robijnen en diamanten

Choreograaf George Balanchine was niet alleen gek op vrouwen, maar ook op juwelen. In zijn Jewels komen de twee op meesterlijke wijze samen: geïnspireerd door de meest exclusieve edelstenen brengt de belangrijkste choreograaf van de twintigste eeuw in dit drieluik een hommage aan de vrouw én aan respectievelijk de Franse, Amerikaanse en Russische balletstijl.

Foto: Angela Sterling © The George Balanchine Trust

Dansende smaragden, robijnen en diamanten

Balanchine (1904 –1983) kreeg het idee voor zijn juwelenballet toen hij op een ochtend langs de etalages van een beroemde juwelierszaak in New York liep. Het had “één etalage met diamanten, één met smaragden en één met robijnen” ingericht, waarbij “in het midden van elke groep een prachtig diadeem was uitgestald, net als aan het hof van de tsaar”. “Ik was”, aldus Balanchine, “op slag gehypnotiseerd”. 

Internationale ballettradities

 De drie soorten edelstenen dienden in 1967 als basis voor drie fonkelende choreografieën waarin diverse werelden en ballet ­ tradities worden verbeeld. Met elk daarvan was Balanchine vertrouwd: hij groeide op in Sint-Petersburg, maakte zijn eerste werken in Frankrijk voor de legendarische Ballets Russes en verwierf vervolgens in de Verenigde Staten, als aanvoerder van het door hem opgerichte New York City Ballet, wereldfaam. 

Gratie, dynamiek en schittering 

Jewels opent met het geraffineerd elegante Emeralds, ‘een herinnering aan het Frankrijk van gratie, welstand, mode en parfums’. Rubies, flitsend en messcherp, laat de invloed zien die het dynamische Amerikaanse leven op Balanchine had. En het nobele Diamonds, op muziek van Tsjaikovski, verwijst naar de pracht en praal van het Russische tsaristische hof en het daaraan verbonden Marijinski Theater, waar Balanchine zijn carrière begon.

Start kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Jewels start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Credits

Choreografie  George Balanchine 

Muziek Emeralds  Gabriel Fauré 
Muziek Rubies  Igor Stravinsky 
Muziek Diamonds  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui

Uitbundige juwelenkostuums
Voor de Nederlandse première van dit choreografische kroonjuweel ontwierp Toer van Schayk een sober decor waarvan het subtiele lijnenspel de facetten van geslepen edelstenen symboliseert. De uitbundige ‘juwelenkostuums’ zijn gemaakt naar het originele ontwerp van Barbara Karinska.

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

Premium

€ 83,00

€ 68,00

1ste rang

€ 72,00

€ 62,00

2de rang

€ 60,00

€ 50,00

3de rang

€ 47,00

€ 37,00

4de rang

€ 34,00

€ 24,00

5de rang

€ 23,00

€ 19,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aanbiedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Jewels start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...

Productiepartner

Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij neemt het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en vanaf seizoen 2024 – 2025 zal terugkeren als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve –en prijswinnende –voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. Afgelopen seizoen werd deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest. 

hetballetorkest.nl