Patricia Neary

Patricia Neary

Patricia Neary werd geboren in Miami, Florida en volgde daar ook haar dansopleiding, waarna ze in dienst trad van The National Ballet of Canada. Een jaar later, in 1960, maakte ze de overstap naar het prestigieuze New York City Ballet, waar ze in 1962 tot solist werd gepromoveerd. Ze danste talloze belangrijke rollen in het werk van artistiek leider George Balanchine, waaronder een aantal rollen die de choreograaf speciaal voor haar creëerde. Daarnaast betrok hij haar al spoedig bij de instudering van zijn werk bij balletgezelschappen over de hele wereld.

Van 1971 tot 1973 was Neary balletmeester van het balletgezelschap van de Deutsche Oper Berlin, waarna ze de artistieke leiding van het Grand Théâtre de Genève op zich nam. Van 1978 tot 1985 was ze artistiek leidster van het Zürcher Ballett (tegenwoordig Ballett Zürich).

Na een kort intermezzo als balletdirecteur van het Teatro alla Scala in Milaan, van 1986 tot 1987, werkt Neary nu al meer dan twintig jaar voor The George Balanchine Trust. Zij studeerde werken van Balanchine in meer dan dertig landen in.