Speeldata

8-16 dec 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:45, incl. 1 pauze

Tickets

n.v.t.

Dawson

The Four Seasons en een wereldpremière

“Het is niet alleen de enorme originaliteit van zijn bewegingstaal, maar ook de speciale, intieme sfeer die het werk van David Dawson zo herkenbaar en bijzonder maakt”, zo schreef het toonaangevende Danza International onlangs. In dit decemberprogramma belichten we hoe Associate Artist David Dawson de klassieke-ballettechniek ingrijpend en op heel eigenzinnige wijze vernieuwt en verrijkt. Naast zijn hemelbestormende The Four Seasons bevat het programma ook een belangrijke nieuwe creatie van zijn hand: Legacy Variations.

Foto: Marta Syrko

The Four Seasons en een wereldpremière

De band tussen Het Nationale Ballet en Dawson gaat terug tot 1995 toen hij als danser bij het gezelschap kwam. Al snel daarna profileerde de Brit zich echter als een van de meest interessante en vernieuwende choreografen van zijn generatie. In zijn complexe, altijd door menselijke gevoelens geïnspireerde choreografieën vraagt hij totale overgave van zijn dansers. Om zo hen én het publiek mee te kunnen voeren naar een andere, poëtische en tegelijkertijd virtuoze realiteit. 

 

Staande ovaties 

Zo ook in The Four Seasons, op Max Richters sferische herinterpretatie van Vivaldi’s De vier jaargetijden, dat bij de Nederlandse première, in juni 2021, met staande ovaties werd ontvangen. In deze grootse, uitgesproken atletische choreografie voor zestien dansers onderzoekt Dawson de cycli van het leven. Het resultaat is een voortdurend veranderend schouwspel van vorm, kleur en licht waarin hij een brug slaat tussen heden, verleden en toekomst. 

 

Wereldpremière van Legacy Variations

Naast de herneming van The Four Seasons creëert David Dawson voor dit programma ook een nieuw ballet voor drie mannelijke dansers. Met Legacy Variations brengt Dawson een hommage aan het gezelschap waar hij al 27 jaar een thuis vindt: Het Nationale Ballet. Hij maakte het werk speciaal voor dansers James Stout, Edo Wijnen en Joseph Massarelli, met wie hij al samenwerkt sinds ieder van hen zich bij het gezelschap voegde. In dit uiterst persoonlijke ballet, op een werk dat componist Alex Baranowski speciaal voor deze gelegenheid schreef, staan Dawson en zijn dansers stil bij de reis die zij samen hebben afgelegd.

Credits

The Four Seasons 

Choreografie  David Dawson

Muziek  Max Richter

Viool  Isabelle van Keulen (lees meer)

Kostuums  Yumiko Takeshima

Decor  Eno Henze

Lichtontwerp  Bert Dalhuysen

Legacy Variations

Choreografie  David Dawson

Muziek  Alex Baranowski (wereldpremière)

Kostuums  Yumiko Takeshima

Decor  John Otto

Lichtontwerp  Bert Dalhuysen

Film  Altin KaftiraMuzikale begeleiding Het Balletorkest

o.l.v. Koen Kessels

David Dawson: “Legacy Variations is opgedragen aan Ted Brandsen en Het Nationale Ballet, voor alle prachtige en creatieve jaren die we samen hebben mogen delen. Met speciale dank aan Merel Laseur voor haar continue steun en liefde.”

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

awson - Legacy Variations
Dawson - Legacy Variations - Dansers: James Stout, Edo Wijnen en Joseph Massarelli | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Jan Spunda, Alexandria Marx en Conor Walmsley | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: YuanYuan Zhang en Jakob Feyferlik | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: YuanYuan Zhang en Jakob Feyferlik | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Connie Vowles, Alexandria Marx, Arianna Maldini, Floor Eimers | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Salome Leverashvili en Joseph Masarelli  | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Salome Leverashvili en Joseph Masarelli   | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Danser: Jakob Feyferlik | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Conor Walmsley en Arianna Maldini | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Constantine Allen en Floor Eimers | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Constantine Allen en Floor Eimers | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Floor Eimers en Constantine Allen | Foto: Michel Schnater
Dawson - The Four Seasons
Dawson- The Four Seasons - Dansers: Floor Eimers en Constantine Allen | Foto: Michel Schnater
awson - Legacy Variations
Dawson - Legacy Variations - Danser: Joseph Massarelli | Foto: Michel Schnater
Promo Dawson
Legacy Variations
The Four Seasons in the studio
David Dawson 25 years
Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent - zich als hét orkest voor de dans in Nederland. Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende - familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling. In 2022 wordt deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest die in de Philharmonie Haarlem in première zal gaan. Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

Meer over Het Balletorkest

Podcast

Isabelle van Keulen

‘Het is Vivaldi met een twist’

Topvioliste Isabelle van Keulen over The Four Seasons

Foto: Isabelle van Keulen | © Marco Borggreve

In de media
Lovende reacties

David Dawson laat Het Nationale Ballet zachtmoedig bewegen op melancholische muziek

12 december

In mooie, decoratieve tableaus zet Dawson de drie soms even stil, de hoofden rustend op elkaars schouder, of in een sculpturale pose, als drie mannelijke gratiën (over Legacy Variations)

9 december

Wat een geschenk, wat een verwennerij, ballet op hoog niveau, mét de prachtigste livemuziek die je je maar kunt voorstellen. 

9 december

Met het programma Dawson van het Nationale Ballet brengt David Dawson met zijn speciaal voor Het Nationale Ballet gecreëerde ballet Legacy Variations een ontroerende liefdesode aan dit gezelschap.  

11 december

Richters jachtige Vivaldiremix krijgt een gloedvolle uitvoering door Het Balletorkest, met een glansrol voor soloviolist Isabelle van Keulen. (over The Four Seasons)

9 december

Met Dawson zien we alles waar Het Nationale Ballet goed in is; atletische, goed getrainde dansers, sierlijkheid, partnerwerk en klassiek ballet van hoogstaand niveau. 

9 december

He is now, quite rightly, in popular demand across the globe and it’s not hard to see why. This is truly aesthetically stunning composition, at its finest. 

17 juni

David Dawson’s The Four Seasons is one of those blissful moments when dance, music and design chassé into alignment to create a moment of sublime beauty.

17 juni

Besides being balletic fireworks for the 21st century, Dawsons’ The Four Seasons also offers poetic depth.

17 juni

Spotify-playlist