Speeldata

11 dec - 2 jan 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:20 uur, 1 pauze

Tickets

Vanaf € 27

Notenkraker & Muizenkoning

Betoverend sprookje voor de hele familie

Dé kerstproductie van Het Nationale Ballet. Een feestelijk sprookje in Hollandse sferen dat onlosmakelijk is verbonden met de decembermaand. Met onder meer schaatsscènes op de Amsterdamse grachten, een huiskamer die verandert in een besneeuwd bos én een magische lantaarn die je meevoert naar verre landen heeft het ballet inmiddels al meer dan 325.000 kinderen en volwassen betoverd.

Laat je meevoeren in een feestelijke fantasiewereld

De eerste versie van het ballet De Notenkraker ging in 1892 in Sint-Petersburg in première. Tegenwoordig worden, zeker tijdens de kerstperiode, over de hele wereld Notenkraker-producties uitgevoerd. De Amsterdamse versie, getiteld Notenkraker & Muizenkoning, is volgens kenners een van de allermooiste uitvoeringen die er van het ballet bestaan en is tevens een mijlpaal in de Nederlandse theatergeschiedenis. Inmiddels staat de productie van choreografen Wayne Eagling en Toer van Schayk – in een iets gewijzigde vorm – ook bij diverse buitenlandse gezelschappen op het repertoire.

 

Voor kinderen én volwassenen

Voor hun ‘oerversie’ voor Het Nationale Ballet kozen Eagling en Van Schayk voor een puur Hollandse benadering van het verhaal. Hun Notenkraker & Muizenkoning speelt zich – anders dan het originele verhaal van E.T.A. Hoffmann – niet af op kerstavond in een Duits stadje, maar op sinterklaasavond in Amsterdam, rond 1810. Tegelijkertijd hebben ze het verhaal aangepast aan de smaak van deze tijd. Het ballet is met de vele decorwisselingen en de spannende strijd tussen Clara’s tot leven gekomen Notenkraker en het ‘Muizenkoning-leger’ dynamischer en minder suikerzoet dan veel andere Notenkraker-producties. Verbeelding is aan de macht in de versie van Eagling en Van Schayk, en dat werkt, ook voor volwassenen.

 

Hollandse meesters

Als toeschouwer word je meegezogen in een feestelijke fantasiewereld. De prachtige decors en kostuums, eveneens van de hand van Van Schayk, spelen daarbij een essentiële rol. Van Schayk liet zich voor zijn ontwerpen inspireren door het werk van de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw.

LET OP: om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldige QR-code van het coronatoegangsbewijs nodig.

Credits

Choreografie  Wayne Eagling en Toer van Schayk
Muziek  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui

Koor  Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering  Anaïs de la Morandais

Bekijk de trailer

Notenkraker & Muizenkoning

Bestel kaarten

Om uw bezoek in verband met het coronavirus zo veilig mogelijk te laten verlopen,
volgt Nationale Opera & Ballet de richtlijnen van het RIVM. Lees meer

Tickets worden geladen...
Jessica Xuan

‘De decors en kostuums zijn zó prachtig’

Eerste solist Jessica Xuan:
“In 2019 danste ik de rol van Clara voor het eerst, na een ernstige voetblessure. Hoe blij ik ook was om terug te zijn, ik was nog niet echt comfortabel met mijn voet. Ik kijk ik er daarom enorm naar uit om de rol nu opnieuw te dansen. De decors en kostuums zijn ook zó prachtig. Ik vind vooral de slaapkamerscène, wanneer het begint te sneeuwen, betoverend en Clara’s tutu is verreweg mijn lievelingstutu.”

Notenkraker & Muizenkoning
Lovende reacties
In de media
17 december

De luxueuze bloemenwals is net een bewegend poesieplaatje. Koppel dat aan de tijdloze muziek van Tsjaikovski en je hebt een prachtig familiefeestje

19 december

Een feest voor jong en oud.

29 december

Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet, met muziek van Tsjaikovski, is als het Kerstcircus in Carré: hét familie-uitje tijdens de feestdagen!

Het Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Fayçal Karoui

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Anderen bekeken ook

WERELD-
PREMIÈRE

Anansi
Opera & Ballet
Hoe ANANSI the Stories of the World bevrijdde
13-21 november | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Vergeet Spiderman. In november neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een...

info & tickets

REPRISE

Mata Hari
Ballet
Mata Hari
14 okt - 7 nov | 13 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het imponerende en meeslepende Mata Hari is een van de recente hitproducties van Het...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

Raymonda
Ballet
Raymonda
11 februari - 4 maart | 11 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Voor het eerst wordt in ons land een eigen productie van Marius Petipa’s legendarische...

info & tickets
NOB online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games