Speeldata

11 dec - 2 jan 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:20 uur, 1 pauze

Tickets

Niet beschikbaar

Notenkraker & Muizenkoning

Notenkraker & Muizenkoning komt terug in seizoen 2024 - 2025! 

Kijk hier voor meer informatie

Notenkraker & Muizenkoning is een feestelijk sprookje in Hollandse sferen dat onlosmakelijk is verbonden met de decembermaand. Met onder meer schaatsscènes op de Amsterdamse grachten, een huiskamer die verandert in een besneeuwd bos én een magische lantaarn die je meevoert naar verre landen, heeft het ballet inmiddels al meer dan 325.000 kinderen en volwassenen betoverd.

Laat je meevoeren in een feestelijke fantasiewereld

De eerste versie van het ballet De Notenkraker ging in 1892 in Sint-Petersburg in première. Tegenwoordig worden, zeker tijdens de kerstperiode, over de hele wereld Notenkraker-producties uitgevoerd. De Amsterdamse versie, getiteld Notenkraker & Muizenkoning, is volgens kenners een van de allermooiste uitvoeringen die er van het ballet bestaan en is tevens een mijlpaal in de Nederlandse theatergeschiedenis. Inmiddels staat de productie van choreografen Wayne Eagling en Toer van Schayk – in een iets gewijzigde vorm – ook bij diverse buitenlandse gezelschappen op het repertoire.

 

Voor kinderen én volwassenen

Voor hun ‘oerversie’ voor Het Nationale Ballet kozen Eagling en Van Schayk voor een puur Hollandse benadering van het verhaal. Hun Notenkraker & Muizenkoning speelt zich – anders dan het originele verhaal van E.T.A. Hoffmann – niet af op kerstavond in een Duits stadje, maar op sinterklaasavond in Amsterdam, rond 1810. Tegelijkertijd hebben ze het verhaal aangepast aan de smaak van deze tijd. Het ballet is met de vele decorwisselingen en de spannende strijd tussen Clara’s tot leven gekomen Notenkraker en het ‘Muizenkoning-leger’ dynamischer en minder suikerzoet dan veel andere Notenkraker-producties. Verbeelding is aan de macht in de versie van Eagling en Van Schayk, en dat werkt, ook voor volwassenen.

 

Hollandse meesters

Als toeschouwer word je meegezogen in een feestelijke fantasiewereld. De prachtige decors en kostuums, eveneens van de hand van Van Schayk, spelen daarbij een essentiële rol. Van Schayk liet zich voor zijn ontwerpen inspireren door het werk van de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw.

Credits

Choreografie  Wayne Eagling en Toer van Schayk
Muziek  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui

Wegens de huidige coronarestricties hebben we helaas moeten besluiten de medewerking van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor aan Notenkraker & Muizenkoning te annuleren.

Bekijk de trailer

Notenkraker & Muizenkoning
Notenkraker & Muizenkoning
In de media
Lovende reacties

De luxueuze bloemenwals is net een bewegend poesieplaatje. Koppel dat aan de tijdloze muziek van Tsjaikovski en je hebt een prachtig familiefeestje

17 december

Een feest voor jong en oud.

19 december

Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet, met muziek van Tsjaikovski, is als het Kerstcircus in Carré: hét familie-uitje tijdens de feestdagen!

29 december
Het Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Fayçal Karoui

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Podcast Notenkraker & Muizenkoning - deel 1

Het decor
In deze 3-delige podcast neemt podcastmaker Babette Rijkhoff je mee achter de schermen van Het Nationale Ballet tijdens de voorbereidingen van de Notenkraker & Muizenkoning. In aflevering 1 gaat zij langs bij ontwerper en choreograaf Toer van Schayk en loopt zij mee met rekwisiteurs Niek Gersen en Linda Molenaar

Notenkraker & Muizenkoning - Podcast deel 1

Door: Babette Rijkhoff

Podcast Notenkraker & Muizenkoning - deel 2

Kostuumatelier
Wist u dat de Notenkraker & Muizenkoning meer dan 300 verschillende kostuums heeft? En dat sommige dansers per voorstelling een paar balletschoenen verslijten? En had je ooit gedacht dat wodka een goeie manier was om een balletpak schoon te maken? In deze aflevering is Babette Rijkhoff in het kostuumatelier.

Notenkraker & Muizenkoning - Podcast deel 2

Door: Babette Rijkhoff

Podcast Notenkraker & Muizenkoning - deel 3

Het Balletorkest
De muziek van Notenkraker & Muizenkoning is van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Wist u dat hij het componeren van dit ballet een ‘ware martelgang’ vond?  De dansers van Het Nationale Ballet worden muzikaal begeleid door het Balletorkest, bestaande uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door gastspelers.

Notenkraker & Muizenkoning - Podcast deel 3

Door: Babette Rijkhoff

Een animatie: Notenkraker & Muizenkoning in een notendop

Notenkraker & Muizenkoning animatie