Speeldata

26-27 mei 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Boekmanzaal

Duur

1:00

Tickets

Niet beschikbaar

New Moves

Nieuw choreografisch talent

De eerstvolgende New Moves zal plaatsvinden aan het begin van seizoen 2023/2024.

Op 25 september 2023 zijn er twee voorstellingen, om 19.00 en om 21.00 uur: 

Nieuwe creaties zijn het ‘levensbloed’ van ieder dansgezelschap, vindt directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen. Sinds zijn aantreden in 2003 organiseert het gezelschap daarom New Moves, een jaarlijks evenement waarin dansers van het gezelschap hun choreografische talenten kunnen ontwikkelen en presenteren. Door de coronapandemie kon New Moves in 2020 geen doorgang vinden en kon in 2021 alleen een digitale editie plaatsvinden. Wij kijken dan ook uit naar een nieuwe live-editie van dit altijd weer verrassende event.

Nieuw choreografisch talent

Het Nationale Ballet was in de jaren zeventig het eerste Nederlandse dansgezelschap dat – destijds incidenteel en buiten de reguliere voorstellingen en repetities om – zijn dansers in choreografieworkshops de kans gaf zelf balletten te creëren. Tal van getalenteerde choreografen kwamen daarbij bovendrijven, onder wie David Dawson, Jan Linkens, Krzysztof Pastor, John Wisman en de huidige directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen.

 

Nieuwe kweek

Brandsen weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk een dergelijke kans is voor choreografen in spe. Daarom heeft hij, toen hij in 2003 de leiding van Het Nationale Ballet op zich nam, vrijwel meteen besloten om van de choreografieworkshop een vast onderdeel van de balletprogrammering te maken, onder de titel New Moves. Niet zonder resultaat, want in de afgelopen jaren heeft een groot aantal (ex-)dansers van het gezelschap zich mede dankzij New Moves kunnen manifesteren als choreograaf. Jonge makers als Juanjo Arqués, Daniela Cardim, Monique Duurvoort, Peter Leung, Ernst Meisner, Milena Sidorova en Remi Wörtmeyer wisten de aandacht op zich te vestigen met spannende, virtuoze, geestige en ontroerende creaties.

 

Solistische rollen

Elke editie van New Moves biedt u dus de kans om de choreografen van de toekomst te ontdekken. Bovendien ziet u ook de uitvoerenden op een andere manier: voor hen is New Moves vaak een uitgelezen kans om ervaring in solistische rollen op te doen en daarbij verrassende andere kanten en talenten van zichzelf te laten zien.

Voorstellingsinformatie

De volgende choreografen zullen deelnemen aan New Moves:

Daniel Silva, Pascal Johnson, Bela Erlandson, Catarina Pires, Kara Roseborough, Kirsten Wicklund, Matchima Josephine Flos en Robin van Zutphen.

Trailer New Moves 2021/2022

Trailer New Moves 2021/2022
Intra
Digitale editie New Moves: Daniel Robert Silva - Intra
Mirage
Digitale editie New Moves: Pascal Johnson en Sem Sjouke - Mirage
Oblivion
Digitale editie New Moves: Jakob Feyferlik - Oblivion
Sonder
Digitale editie New Moves: Claire Tjoe-Fat en Philippe Magdelijns - Sonder

New Moves behind the scenes door Sem Sjouke

BTS New Moves
Portret Pascal Johnson

‘Door New Moves heb ik zoveel over mezelf ontdekt’

Danser/ choreograaf Pascal Johnson:
“New Moves is voor mij een ‘sacred place’ waar je alles kunt
laten gebeuren en je eigen kunstenaarschap kunt verkennen. Werkend aan mijn bijdragen voor New Moves heb ik de afgelopen maanden zó veel over mijzelf ontdekt, over wat mij wel en niet aanspreekt. Ik ben dan ook enorm benieuwd wat New Moves dit komende seizoen gaat brengen, nu we in plaats van een digitale editie weer terug naar een live editie kunnen!”

In de media
Lovende reacties

Aan alles is deze avond af te lezen dat de choreografen in spe, de dansers en andere medewerkers alles op alles zetten om hun ideeën over het voetlicht te krijgen. Met ieder een paar minuten ontstaat een samengebald programma (..) dat barst van de energie.

2 juli

The pieces ranged from initial ideas to full-fledged works with clear storylines and fluid sequences. They were all performed with great energy and were highly entertaining.

5 juli

Partners Junior Company

Partner New Moves

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games
NOB visual