Speeldata

14 okt - 7 nov

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:10, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 22

Mata Hari

De iconische danseres en spionne

Het imponerende en meeslepende Mata Hari is een van de recente hitproducties van Het Nationale Ballet. Directeur en choreograaf Ted Brandsen dook hiervoor, samen met een prominent artistiek team, in het turbulente leven van de Nederlandse danseres en spionne Mata Hari. Als een ‘Lady Gaga van haar tijd’ wist de eigenzinnige Friezin zichzelf steeds opnieuw uit te vinden.

LET OP: om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldige QR-code van het coronatoegangsbewijs nodig. Lees meer

Nederlandse succesproductie terug bij Het Nationale Ballet!

Ruim honderd jaar geleden groeide Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde – uit tot een internationaal gevierde danseres. Een ster die alle mannen om haar vinger wond, maar ook een sterke, eigenzinnige vrouw, die later werd beschuldigd van dubbelspionage en in 1917 werd geëxecuteerd. Haar leven fascineerde Ted Brandsen al jaren. Vooral vanwege haar vermogen om zichzelf voortdurend te transformeren: als jong meisje, echtgenote, danseres, diva en spionne stortte ze zich in het leven en ze gaf, ondanks veel tegenslagen, nooit op.

 

Exotische sensatie

Met librettist Janine Brogt werkte Brandsen een scenario uit waarin Zelles leven in zwierige, filmische scènes tot leven komt. In de eerste akte worden haar jeugd en ongelukkige huwelijk met officier Rudolphe MacLeod geschetst, dat eindigt na de dood van hun tweejarige zoon. Teruggeworpen op zichzelf vertrekt Zelle naar Parijs, waar ze als de exotische danseres Mata Hari een nieuwe versie van zichzelf creëert. Haar optredens zijn een sensatie. In de tweede akte, spelend aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, neemt haar succes af en gedwongen door de omstandigheden biedt ze haar diensten als spionne aan – met fatale gevolgen. 

 

Artistiek team

De Britse componist Tarik O’Regan schreef de stuwende, ritmische muziek voor Mata Hari, een compositie waarin haar hele leven als het ware besloten ligt. Het veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanôu tekende voor het ruimtelijke decor, dat via ingenieuze changementen tot steeds andere locaties wordt omgetoverd. François-Noël Cherpin ontwierp de meer dan driehonderd kostuums, die prachtig uitdrukking geven aan de uiteenlopende culturen, milieus en modes in Mata Hari’s leven.

Credits

Choreografie  Ted Brandsen
Muziek  Tarik O’Regan

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

 

Bekijk de trailer

Mata Hari

Bestel kaarten

Om uw bezoek in verband met het coronavirus zo veilig mogelijk te laten verlopen,
volgt Nationale Opera & Ballet de richtlijnen van het RIVM. Lees meer

Tickets worden geladen...
Anna Tsygankova

‘Ik ben dankbaar dat ik deze rol mag dansen ’

Eerste solist Anna Tsygankova:
“Mata Hari was een betoverende vrouw die leefde volgens haar eigen regels. Ik ben dankbaar dat ik deze rol op dit moment in mijn leven mag dansen. Ook ik heb moeilijke tijden meegemaakt, weet hoe rijkgeschakeerd het leven is. Die ervaring gebruik ik om mijn rol te kleuren. Heel intuïtief probeer ik als het ware te ‘zien’ hoe Mata Hari zich in bepaalde situaties zou gedragen of voelen.

Lovende reacties
In de media
6 februari

Het libretto staat als een huis, de kostuums zijn een lust voor het oog, de choreografie is simpelweg prachtig en de muzikale compositie ondersteunt Mata Hari’s emotionele levensreis.

20 oktober

Ted Brandsen masterfully turns his ballet into a story which not only shows the most important events in Mata Hari’s life but also puts emphasis on Mata Hari as a person. It is not just a biography but an emotional journey of great depth with character development.

8 februari

Eeuwige roem voor Mata Hari.

Het Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Matthew Rowe

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Mata Hari
Mata Hari
Mata Hari
Mata Hari
Anderen bekeken ook

VOOR DE
HELE FAMILIE

Notenkraker & Muizenkoning
Ballet
Notenkraker & Muizenkoning
11 dec - 2 jan 2022 | 17 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Dé kerstproductie van Het Nationale Ballet. Een feestelijk sprookje in Hollandse sferen...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

Anansi
Opera & Ballet
Hoe Anansi the Stories of the World bevrijdde
13-21 november | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Vergeet Spiderman. Komend seizoen neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

Raymonda
Ballet
Raymonda
11 februari - 4 maart | 11 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Voor het eerst wordt in ons land een eigen productie van Marius Petipa’s legendarische...

info & tickets
NOB online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games