Anna
Hans Gerritsen

Anna Tsygankova & Timothy van Poucke genomineerd in ‘Danser van het jaar’ verkiezing ‘Critics’ Choice 2021’

29 september 2021

In de jaarlijkse Critics’ Choice - van het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe - over het internationale dansseizoen 2020-2021, wordt Het Nationale Ballet beloond met 29 vermeldingen. Een uitzonderlijk hoog aantal. Het gaat om de volgende categorieën: danser van het jaar, beste gezelschap, directeur, première en uitmuntende dansprestaties. Niet eerder ontving Het Nationale Ballet hier zoveel vermeldingen.

 

Danser van het jaar

Eerste soliste Anna Tsygankova en tweede solist Timothy van Poucke zijn beiden genomineerd in de categorie ‘Danser van het jaar’ over het internationale dansseizoen 2020-2021. Een internationale jury nomineert in totaal twaalf topdansers vanover de hele wereld voor deze categorie. Alle genomineerden dingen vervolgens mee naar de ‘Danser van het jaar’ publieksprijs. Het publiek kan de hele maand oktober stemmen. Vorig jaar werd de eerste editie van de verkiezing gewonnen door Maia Makhateli, eerste soliste van Het Nationale Ballet.

Anna Tsygankova wordt door de jury geprezen voor haar “prachtige tedere, aangrijpende en oprecht aanvoelende vertolking (…) betoverend en bruisend” in de balletten The Two of Us (Christopher Wheeldon), Variations for two couples (Hans van Manen) en Delibes Suite (José Carlos Martinez).

Timothy van Poucke danste volgens de jury vol “bezieling en charisma” in Sarcasmen (Hans van Manen) en in Prometheus waarin hij de  hoofdrol vervulde. (Kuindersma, Meisner & Wörtmeyer).

 

Stemmen

Wilt u graag uw stem uitbrengen? Dat kan! Stemmen kan tot 1 november via e-mail of sms:

  • Sms: +44(0)7542770072
  • Vermeld de naam van de danser waarop u wilt stemmen
  • Vermeld uw eigen naam en e-mailadres of telefoonnummer
Anna Tsygankova
Anna Tsygankova | Foto: Sebastien Galtier
Timothy van Poucke
Timothy van Poucke | Foto: Sebastien Galtier

Gezelschap én directeur van het jaar

Drie leden van de twaalfkoppige Critics’ Choice jury noemt Het Nationale Ballet ‘Gezelschap van het jaar’ en Ted Brandsen ‘Directeur van het jaar’, een record. De jury roemt Ted Brandsen voor het “zó vitaal houden van zijn gezelschap in het afgelopen jaar” en voor de overvloed aan creatieve dansfilms die het gezelschap produceerde tijdens de coronapandemie en het daarmee “het oprecht omarmen van digitale output”.

 

Uitmuntende prestatie voor vrouwelijke én mannelijke dansers

In de categorieën ‘Uitmuntende prestatie door een vrouwelijke danser’ en ‘Uitmuntende prestatie door een mannelijke danser’ zijn er eervolle vermeldingen voor eerste solisten Anna Tsygankova, Maia Makhateli (dubbele vermelding), Anna Ol, Young Gyu Choi, Constantine Allen en James Stout, tweede solisten Floor Eimers, Nina Tonoli, Riho Sakamoto en Edo Wijnen (dubbele vermelding) en Grand Sujet Erica Horwood.

 

Beste premières

Twee balletten van associate artist David Dawson; de wereldpremière van METAMORPHOSIS (dubbele vermelding) en de Nederlandse première van zijn The Four Seasons, de wereldpremière van L’autre cô van Sedrig Verwoert en de Nederlandse première van George Balanchines Valse Fantaisie ontvingen vermeldingen in de categorie ‘Beste première’, een recordaantal vermeldingen voor het gezelschap in deze categorie.

 

Aanstormend talent

Luca Abdel-Nour, drievoudig Prix de Lausanne winnaar, en met ingang van dit seizoen lid van de Junior Company, ontving een vermelding in de categorie ‘New names to watch’, evenals Coryphée Elisabeth Tonev.

De Critics’ Choice 2021 is samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met onder andere de beste danser, dansers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, het beste gezelschap, beste directeur en de beste nieuwe producties van het afgelopen dansseizoen.