Speeldata

20 feb - 4 mrt 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:10

Tickets

Niet beschikbaar

Made in Amsterdam

Danskunst van Hollandse bodem

Het Nationale Ballet is door The New York Times uitgeroepen tot een van de vijf gezelschappen ter wereld die, met het voortdurend uitbrengen van nieuwe creaties, een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het ballet leveren. Deze reputatie koesteren en vieren wij met het programma Made in Amsterdam, waarin we zowel twee premièreballetten van toonaangevende choreografen als een reprise van een befaamd meesterwerk presenteren. Stuk voor stuk van Amsterdamse bodem.

Danskunst van Hollandse bodem

In deze aangepaste versie van Made in Amsterdam, dat door de huidige situatie omtrent het coronavirus helaas niet in zijn oorspronkelijke vorm in april kan plaatsvinden, gaan de nieuwste werken van Wubkje Kuindersma en Sedrig Verwoert in wereldpremière. Beide jonge choreografen zijn sinds begin 2021 als ‘Young Creative Associates’ verbonden aan Het Nationale Ballet. Kuindersma maakte de afgelopen jaren al diverse opvallende werken voor zowel Het Nationale Ballet als de Junior Company, waaronder haar ook in het buitenland volop geprezen duet Two and Only. Nu maakt ze Anatomy of Light, een nieuw stuk voor tien dansers op muziek van Jacob ter Veldhuis.

 

Belichaming van het licht

Kuindersma: “Deze creatie is geïnspireerd op mijn fascinatie en liefde voor licht. Het idee dat we licht belichamen spreekt tot mijn verbeelding. Licht is voor mij een metafoor voor de ziel, levenskracht, hoop en transformatie. Het magische fenomeen van het breken van wit licht in talloze kleuren, inspireerde mij om een prisma te kiezen voor het decorontwerp. Anatomy of Light is op muziek van Jacob ter Veldhuis. Toen ik naar zijn Rainbow Concerto luisterde, verscheen er letterlijk een regenboog! Voor deze creatie werk ik samen met lichtontwerper Tom Visser en decor- en kostuumontwerper Tatyana van Walsum.”

 

Duet voor het koningspaar

Naast de premièreballetten van twee jonge choreografen presenteren we ook het meesterwerk Voorbij gegaan van toonaangevende choreograaf Rudi van Dantzig. Weinigen hebben zo hun stempel op de Nederlandse dans gedrukt als Van Dantzig. Voorbij gegaan werd in 1979 gecreëerd voor Nederlands beroemdste dansechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Ter ere van hun 20-jarig dansersjubileum choreografeerde hij deze klassieke pas-de-deux op de etudes van componist en pianist Frédéric Chopin.

 

Hedendaagse realiteit en identiteit

Do All Dogs Go To Heaven? is een nieuw werk van Sedrig Verwoert over de tijd van nu, waarin thema’s als virtuele realiteit en identiteit ongekend actueel zijn. Wat is de betekenis van realiteit en identiteit in de wereld van nu? Hoe menselijk is het allemaal nog? Hoe zijn we met elkaar verbonden? En hoe transformeren wij ons (als individuen) hierin? In deze nieuwe choreografie wordt die transformatie gevisualiseerd en ligt de focus op het lichaam. ​

Daarmee is het tevens een zoektocht naar de grenzen van de klassieke balletkunst. Samen met kunstenaars Bart Hess (kostuums) en Nick Verstand (licht en decor) wordt deze thematiek visueel vormgegeven. De muziek is geschreven door de Amerikaanse componist Julius Eastman, een zwarte, homoseksuele artiest die ernaar streefde deze rollen optimaal te vervullen.

Credits

Anatomy of Light

Concept en choreografie  Wubkje Kuindersma

Muziek  Jacob ter Veldhuis

Lichtontwerp  Tom Visser

Kostuum- en decorontwerp  Tatyana van Walsum

Muzikaal advies  Jan Pieter Koch

 

Voorbij gegaan

Choreografie  Rudi van Dantzig

Muziek  Frédéric Chopin

 

Do All Dogs Go To Heaven?

Choreografie  Sedrig Verwoert

Art director / concept  Sedrig Verwoert

Muziek  Julius Eastman

Assistent choreografie  Reina Trifunovic

Kostuumontwerp  Bart Hess

Lichtkunstenaar Nick Verstand

Sound design en audio edit  Salvador Breed

Trailer - Made in Amsterdam

Trailer - Made in Amsterdam

Anatomy of Light - Wubkje Kuindersma

Anatomy of Light - Wubkje Kuindersma

Do all Dogs go to Heaven? - Sedrig Verwoert

Do all Dogs go to Heaven? - Sedrig Verwoert

Do all Dogs go to Heaven? - Sedrig Verwoert

Do all Dogs go to Heaven? - Sedrig Verwoert

Voorbij Gegaan - Rudi van Dantzig

Voorbij Gegaan - Rudi van Dantzig

Made in Amsterdam - podcast deel 1

In deze podcast gaat Lin van Ellinckhuijsen in gesprek met Wubkje Kuindersma, Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet. Samen spreken zij over haar carrière, haar nieuwe werk Anatomy of Light en of de tijdsdruk consequenties met zich meebrengt voor haar nieuwe choreografie.

Made in Amsterdam - podcast deel 1

Door: Lin van Ellinckhuijsen

Made in Amsterdam - podcast deel 2

In deze podcast geeft Lin van Ellinckhuijsen een digitale inleiding over het bijzondere programma Made in Amsterdam.

Made in Amsterdam - podcast deel 2

Door: Lin van Ellinckhuijsen

De Junior Company wordt mogelijk gemaakt door