Speeldata

Deze productie was te zien in september 2020

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

0:30

Tickets

nvt

Vrouw in rode jurk

Legendarisch ballet van de grootmeester

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om de voorstelling van 29 september af te gelasten ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Legendarisch ballet van de grootmeester

Slechts 6 keer te zien

Van de meer dan 125 balletten die Hans van Manen tot nu toe creëerde, is Live zonder twijfel het meest legendarische. Van Manen maakte het in 1979 en sindsdien heeft de choreografie voor een danseres en een cameraman, met aan het einde ook een danser, tienduizenden mensen geroerd. Een iconisch ballet dat  door het gebruik van live videobeelden bijna wel over deze tijd lijkt te gaan.

Man en vrouw hangen

Live camera | Live optreden

Uniek aan dit werk van Hans van Manen is het gebruik van live camerabeeld in combinatie met live-optreden. Hoe kijk je? Wat zie je? Alle mogelijkheden van de camera worden daarbij benut. Meer dan 40 jaar na dato is deze vorm van ‘livestreamen’ relevanter en actueler dan ooit.

Special

Live was voor het laatst in Nationale Opera & Ballet te zien in seizoen 2015-2016 tijdens het programma Hans van Manen Live. Dit seizoen is Live slechts 6 keer te zien. 

Vrouw zit op de grond, rode jurk.

Ballerina Maia Makhateli verleidt de op haar huid zittende camera met schalkse blik in Live. ... . De grote zaal oogt kaal met de verspreid zittende toeschouwers. Toch vlamt het vermiljoen van de traploper en het lege pluche fraai op met het vuurrood van haar korte balletjurkje. Makhateli maakt er een helder vrouwenportret van, minder mysterieus dan het origineel.

22 september

Live: Het gebruik van video is meer regel dan uitzondering in de hedendaagse danspraktijk, maar met zo’n fantastische sensitiviteit gebracht als in het destijds baanbrekende ‘Live’ zie je het nooit.

15 september

Een zeldzame, ontroerende schoonheidservaring (...). Een van de indrukwekkendste gebeurtenissen in de Nederlandse theatergeschiedenis.

7 september

Sponsoren