Speeldata

oktober 2019

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

3:00 uur, 2 pauzes

Tickets

n.v.t.

Romeo en Julia

Shakespeares grootste liefdestragedie

Op het postkantoor in het Italiaanse Verona komen nog wekelijks postzakken vol brieven binnen, geadresseerd aan ‘Julia Capulet, Verona’. Het zegt alles over hoe Romeo en Julia, Shakespeares beroemde tragedie, de harten van mensen over de hele wereld blijft raken.

Van Canada tot Hongkong

Ook Rudi van Dantzig liet zich in 1967 voor het eerste avondvullende ballet van Nederlandse bodem inspireren door het verhaal over de onmogelijke liefde tussen twee Veronese jongeren. Met zijn aangrijpende, realistische en geëngageerde Romeo en Juliaheeft de voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet op zijn beurt velen weten te ontroeren. In Nederland én daarbuiten, want Van Dantzigs meesterwerk staat bij gezelschappen van Canada tot Hongkong op het repertoire.

 

Levendige straattaferelen

Uitgevoerd door een nieuwe generatie solisten brengt Het Nationale Ballet Van Dantzigs geliefde balletklassieker – die zozeer aan het gezicht en de ontwikkeling van het gezelschap heeft bijgedragen – nu opnieuw ten tonele. Blikvangers in Romeo en Julia zijn de levendige straattaferelen, statige hofdansen, realistische gevechtsscènes en natuurlijk vooral de hartverscheurende ontmoetingen tussen de twee geliefden.

Fijnzinnige karakterschetsen

Voor zijn choreografie baseerde Van Dantzig zich mede op de oorspronkelijke balletversie van Leonid Lavrovski uit 1940. Vergeleken met deze en andere producties onderscheidt Van Dantzigs Romeo en Julia zich echter door een grotere psychologische en sociale geloofwaardigheid. Met fijnzinnige karakterschetsen en gevoelige sfeertekeningen laat hij zien hoe de vete tussen de adellijke families Montecchi en Capoletti alles kapotmaakt: niet alleen de onbezorgde jeugd en opbloeiende liefde van Romeo en Julia – een liefde die zij met de dood moeten bekopen – maar ook het leven van het arme volk van Verona.

Romeo en Julia
Romeo en Julia

Prachtige vormgeving

Het voortdurende succes van Van Dantzigs Romeo en Julia is zeker ook te danken aan de prachtige vormgeving: het toneelbeeld van Toer van Schayk oogt als een tot leven gewekt renaissanceschilderij in pastel en scharlakenrood.

Romeo en Julia

Rudi van Dantzig (1933-2012)

Bevlogen. Dat woord is als geen ander van toepassing op Rudi van Dantzig. Twintig jaar lang was hij artistiek leider van Het Nationale Ballet, dat hij tot een eenheid, een familie smeedde. Zijn choreografieën toonden een grote sociale betrokkenheid en een eeuwig ‘jagen naar het onbereikbare’. Tot zijn bekendste werken behoren Vier letzte Lieder, Monument voor een gestorven jongen, Onder mijne voetenRomeo en Julia en Het Zwanenmeer. Van Dantzig is ook bekend geworden als schrijver. Zijn romandebuut Voor een verloren soldaat werd onderscheiden met de Geertjan Lubberhuizenprijs en een Gouden Ezelsoor. Daarna verschenen onder meer Het spoor van een komeet (over zijn herinneringen aan Rudolf Nureyev), Het leven van Willem Arondeus en – postuum – Herinneringen aan Sonia Gaskell.

cast & makers