Speeldata

7 - 11 feb 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

0:30

Tickets

€15 (t/m 35 jaar) | €20 regulier

Landscape Still street

Een VR-opera als meditatieve queeste

Hoe verhouden we ons tot een wereld van dingen die voorbijgaan? Zijn we er een onderdeel van? Of kijken we er alleen maar naar? Zijn we een lichaam, of hebben we een lichaam? Ligt in die ambivalentie misschien de oorsprong van alle melancholie?

In Songs for a Passerby - een Virtual Reality (VR) opera van Celine Daemen over onze onbestendige relatie met de vergankelijke werkelijkheid - loop je op eigen kracht, voorzien van een VR-bril, door een muzikaal droomlandschap. Je volgt je eigen 3D spiegelbeeld en passeert langs verschillende scènes: een stervend paard, een koor van prevelende mensen, twee spelende honden.

Meditatieve queeste

Songs for a Passerby is een meditatieve queeste, waarbij je even uit de werkelijkheid treedt en naar jezelf kijkt. Als poppenspeler van je eigen lichaam begeef je je in een poëtische ruimte waarin de melancholische vraag opkomt: ga ik voorbij aan momenten, of gaan de momenten voorbij aan mij?

Celine Daemen over Songs for a Passerby 
“Door toeschouwers buiten zichzelf te laten staan en ze, met behulp van live 3D camera’s, de contouren van hun eigen ‘ik’ te laten zien, hoop ik dat de ervaring raakt aan een herkenbaar gevoel van melancholie, waarin we niet langer een onmiddellijke eenheid vormen met de wereld, maar ook tegenover haar staan. Zoals dichter Rainer Maria Rilke schreef: ‘Dat is ons lot, altijd tegenover zijn, en niets dan dat’.”

“Met Songs for a Passerby heb ik een ervaring willen maken die de samenhang tussen de fysieke en metafysische wereld onderzoekt: je bent zowel een lichaam dat door de ruimte beweegt, als een geest die daarnaar kijkt. De tijd trekt onvermijdelijk aan je voorbij, maar alle momenten blijven ook gelijktijdig naast elkaar bestaan. Je bent in de wereld en staat er tegelijkertijd buiten.”

Songs for a Passerby - Behind the scenes

Songs for a Passerby

CREDITS
 
Makers
Regie Celine Daemen
VR art direction Aron Fels
Compositie muziek & geluid Asa Horvitz
Libretto Olivier Herter
Geluid & mix Wouter Snoei

In Songs for a Passerby zijn fragmenten te horen van liederen van Hildegarde von Bingen en echo’s van melodieën (onder andere het lied “O u Poli, Drevo”) van het Ensemble Drevo afkomstig uit Kryachkivka, Poltava, Oekraïne – Slava.

Cast
Nadia Amin, Vincent van den Berg, Hans Croiset, Sterre Konijn, Misja Nolet, Carl Refos, Michaela Riener, Eleonora Schrickx, Georgi Sztojanov, Garbo, Micha, Raffie, Rey

Productie: Silbersee. In co-productie met: Studio Nergens, VIA ZUID en Muziekgebouw Productiehuis.

Ontwikkeld met de financiële steun van Fonds Podiumkunsten, het Nederlands Filmfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

“Je bent zowel een lichaam dat door de ruimte beweegt, als een geest die daarnaar kijkt. ... Je bent in de wereld en staat er tegelijkertijd buiten.”   
- Celine Daemen

Bestel kaarten

Elke bezoeker krijgt een individueel tijdslot van ca. 30 minuten. Elke 15 minuten begint een nieuw tijdslot. Als je met meerdere personen wilt komen, kun je meerdere tijdslots reserveren.

loading Tickets worden geladen...
Songs for a Passerby - stervend paard