Speeldata

20-30 januari

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:45, geen pauze

Tickets

Vanaf €20

Lacrime

Liefde en lijden aan de oorsprong van opera

In verband met de huidige beperkende maatregelen, zijn wij helaas genoodzaakt om de voorstellingen van Le lacrime di Eros uit te stellen naar een later seizoen. Kaartkopers ontvangen zo spoedig mogelijk bericht per e-mail.

Eros huilt, en in de glinstering van zijn tranen verschijnen de duistere kanten van de liefde. Voor hun gloednieuwe voorstelling Le lacrime di Eros gaan theatermaker Romeo Castellucci en dirigent Raphaël Pichon terug naar de roots van de opera. Ze laten zich inspireren door de creativiteit en experimentele vrijheid die in het Florence van de late 16e en vroege 17e eeuw heerste, om het onderwerp dat sinds jaar en dag centraal staat in de opera te verkennen: de liefde.

Liefde en lijden aan de oorsprong van opera

In de muziek van componisten als Monteverdi, Caccini en Peri, die voor deze productie werden geselecteerd, is de liefde allesbehalve zoetsappig. De twee operavernieuwers Pichon en Castellucci laten de liefde in al haar hevigheid zien. Als meester op het snijvlak van opera, performance en beeldende kunst, weet Castellucci de tranen van de liefde als geen ander met een adembenemende schoonheid te verbeelden.

 

Toen en nu

Het was in de stad Florence ten tijde van de renaissance, waar kunstenaars en onderzoekers de handen ineensloegen om tot een nieuwe kunstvorm te komen: opera, een experimentele samenwerking tussen verschillende disciplines, waarin men met hedendaagse ogen naar het verleden keek. In Le lacrime di Eros volgen Raphaël Pichon en zijn Ensemble Pygmalion dit voorbeeld door origineel renaissancemateriaal in dialoog te brengen met de elektronische muziek van Scott Gibbons. Opnieuw is het een terugkijken op het verleden met een hedendaagse blik. Opnieuw een renaissance, een nieuw begin.

Voorstellingsinformatie

Muzikale leiding, concept, arrangementen  Raphaël Pichon
Regie, concept, decor, kostuums en licht  Romeo Castellucci
Dramaturgie  Piersandra di Matteo
Geluid  Rémy Bréan

Zang
Mariana Flores
Huw Montague Rendall
Nahuel di Pierro
Lucile Richardot
Zachary Wilder

Orkest & Koor  Pygmalion

Florentijnse muziek van 1580 tot 1620

Gezongen in het Italiaans

Klik op de link hieronder om als eerste updates te ontvangen rondom de nieuwe productie Le lacrime di Eros.

Bestel kaarten

In verband met de huidige strikte beperkingen en maatregelen heeft De Nationale Opera helaas moeten besluiten, om de voorstellingen van Le lacrime di Eros uit te stellen naar een later seizoen. Het valt ons zwaar, deze beslissing te moeten nemen, omdat zoveel artiesten en vele collega’s van Nationale Opera & Ballet zo hard aan de voorbereiding van deze voorstelling hebben gewerkt.

Tickets worden geladen...
Pygmalion

Pygmalion

Sinds de oprichting in 2006 door Raphaël Pichon maakt het Franse ensemble Pygmalion nationaal en internationaal furore. Het ensemble is in residentie in de Opéra National de Bordeaux en is regelmatig te zien op de meest prestigieuze podia van de wereld. Met hun onderscheidende identiteit als koor en orkest dat op historische instrumenten speelt, streeft Pygmalion ernaar om originele creaties te realiseren die hun eigenheid onderstrepen. In januari 2022 zal het bejubelde Franse ensemble met Le Lacrime di Eros de rijkdom van de opera als kunstvorm vieren onder leiding van hun eigen Raphaël Pichon in een regie van Romeo Castellucci.

Lees meer
Raphaël Pichon

“Het gaat om een ‘nieuw begin’ dat nu plaatsvindt”

Lees meer

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Anderen bekeken ook

Concertante
uitvoering

Salome
Opera
Salome
6, 12 en 14 februari | 3 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De kaartverkoop van de concertante uitvoering van Salome start op dinsdag 1 februari om 12...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

Eurydice
Opera
Eurydice - Die Liebenden, blind
5-17 maart | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De kaartverkoop voor Eurydice - Die Liebenden, blind is inmiddels gestart. Eurydice – Die...

info & tickets

NEDERLANDSE
PREMIÈRE

Denis & Katya
Opera
Denis & Katya
11-18 maart | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De kaartverkoop voor Denis & Katya start op dinsdag 1 februari om 12.00. Via een online...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen