Speeldata

20-30 jan 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:45, geen pauze

Tickets

n.v.t.

Lacrime

Liefde en lijden aan de oorsprong van opera

Le lacrime di Eros is opnieuw te zien in seizoen 2024-2025. Kijk hier voor tickets en meer informatie. 

Eros huilt, en in de glinstering van zijn tranen verschijnen de duistere kanten van de liefde. Voor hun gloednieuwe voorstelling Le lacrime di Eros gaan theatermaker Romeo Castellucci en dirigent Raphaël Pichon terug naar de roots van de opera. Ze laten zich inspireren door de creativiteit en experimentele vrijheid die in het Florence van de late 16e en vroege 17e eeuw heerste, om het onderwerp dat sinds jaar en dag centraal staat in de opera te verkennen: de liefde.

Liefde en lijden aan de oorsprong van opera

In de muziek van componisten als Monteverdi, Caccini en Peri, die voor deze productie werden geselecteerd, is de liefde allesbehalve zoetsappig. De twee operavernieuwers Pichon en Castellucci laten de liefde in al haar hevigheid zien. Als meester op het snijvlak van opera, performance en beeldende kunst, weet Castellucci de tranen van de liefde als geen ander met een adembenemende schoonheid te verbeelden.

 

Toen en nu

Het was in de stad Florence ten tijde van de renaissance, waar kunstenaars en onderzoekers de handen ineensloegen om tot een nieuwe kunstvorm te komen: opera, een experimentele samenwerking tussen verschillende disciplines, waarin men met hedendaagse ogen naar het verleden keek. In Le lacrime di Eros volgen Raphaël Pichon en zijn Ensemble Pygmalion dit voorbeeld door origineel renaissancemateriaal in dialoog te brengen met de elektronische muziek van Scott Gibbons. Opnieuw is het een terugkijken op het verleden met een hedendaagse blik. Opnieuw een renaissance, een nieuw begin.

Voorstellingsinformatie

Muzikale leiding, concept, arrangementen  Raphaël Pichon
Regie, concept, decor, kostuums en licht  Romeo Castellucci
Dramaturgie  Piersandra di Matteo
Geluid  Rémy Bréan

Zang
Mariana Flores
Huw Montague Rendall
Nahuel di Pierro
Lucile Richardot
Zachary Wilder

Orkest & Koor  Pygmalion

Florentijnse muziek van 1580 tot 1620

Gezongen in het Italiaans

Pygmalion

Pygmalion

Sinds de oprichting in 2006 door Raphaël Pichon maakt het Franse ensemble Pygmalion nationaal en internationaal furore. Het ensemble is in residentie in de Opéra National de Bordeaux en is regelmatig te zien op de meest prestigieuze podia van de wereld. Met hun onderscheidende identiteit als koor en orkest dat op historische instrumenten speelt, streeft Pygmalion ernaar om originele creaties te realiseren die hun eigenheid onderstrepen. In januari 2022 zal het bejubelde Franse ensemble met Le Lacrime di Eros de rijkdom van de opera als kunstvorm vieren onder leiding van hun eigen Raphaël Pichon in een regie van Romeo Castellucci.

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
NOB visual