Speeldata

Deze productie was te zien in nov 2021

Locatie

Tournee, Tournee

Duur

1 uur

Tickets

n.v.t.

Lied voor de maan

Jeugdopera naar het boek van Toon Tellegen (6+)

Een lied voor de maan is opnieuw te zien in seizoen 2024 - 2025. Kijk hier voor meer informatie.

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest...?

Jeugdopera naar het boek van Toon Tellegen (6+)

Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige boek van Toon Tellegen, een fabel over de kracht van muziek. Componiste Mathilde Wantenaar bewerkte het verhaal tot een heerlijke ‘my first opera’ voor jonge bezoekers en hun ouders: met innemende personages, oorstrelende melodieën en tal van humorvolle verwijzingen naar de muziekgeschiedenis, van operaklassiekers tot pop-hits. Een toegankelijke en gelaagde voorstelling die precies dat doet waar het verhaal over gaat: ontroeren via muziek. 

 

Fabelwereld

De fantasievolle dierenverhalen van Toon Tellegen zijn geliefd jong en oud, in Nederland en ver daarbuiten. Tellegen schept een unieke fabelwereld, met wonderlijke situaties en eigenzinnige personages. Zijn verhalen prikkelen tot nadenken zonder moralistisch te worden. Bij Wantenaar raakte de vertelling Een lied voor de maan onmiddellijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

 

Ontmoeting van jong talent

Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen al verdiend in het Nederlandse muziekleven. Bij De Nationale Opera werkte ze als componist mee aan het participatieproject BOOM! | Amsterdam is een opera en voor de eerste editie van OFF in 2016 schreef zij de korte kameropera personar. In de totstandkoming van Een lied voor de maan was een belangrijke rol weggelegd voor enoa, een Europees netwerk van operahuizen en -academies waar DNO deel van uitmaakt. Tijdens een enoa-workshop ontmoette Wantenaar de jonge Franse regisseur Béatrice Lachaussée en de Duitse scènograaf Nele Ellegiers; in hun gesprekken werd het idee voor deze jeugdopera geboren.

In seizoen 2023/2024 staat Een lied voor de maan opnieuw op het programma. Meer informatie en tickets vindt u via onderstaande link:

Bekijk de trailer

Een lied voor de maan

Voorstellingsinformatie

Libretto  Mathilde Wantenaar en Willem Bruls naar het boek van Toon Tellegen

Regie  Béatrice Lachaussée

Decor en kostuums  Nele Ellegiers

Video  Coen Bouman

Licht  Cor van den Brink

Dramaturgie  Willem Bruls

Muzikale coach  Leonard Evers 

De mol  Vera Fiselier

De veldmuis / de maan  Ginette Puylaert

De relmuis / de krekel  Eline Welle

De kikker  Jan-Willem Schaafsma

De sprinkhaan / de aardworm  Berend Eijkhout

De spitsmuis  Mirna Ackers  

Orkest  Nationaal Jeugdorkest 

Compositie-opdracht en coproductie van De Nationale Opera, De Munt (Brussel), Festival d'Aix-en-Provence, Escuela Superior de Música Reina Sofía (Madrid), Opera Zuid (Maastricht)

Gezongen in het Nederlands

 

Lied voor de maan
Lied voor de maan

Zing mee met Een lied voor de maan!

Zing mee met Een lied voor de maan!
In de media
Lovende reacties

Geen wonder dat de maan een lach laat zien: Een lied voor de maan ademt in alles aanstekelijk plezier.

22 maart

Deze coproductie met onder andere Opera Zuid verdient het om in het repertoire te worden gehouden, zeker met deze cast.

22 maart

Het is een heerlijke voorstelling voor jong en oud.

22 maart

Animatie 'Een lied voor de maan'

lied voor de maan
Nationaal Jeugdorkest

Nationaal Jeugdorkest

Het Nationaal Jeugdorkest werd opgericht in 1957 en biedt al meer dan zestig jaar een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Het Nationaal Jeugdorkest en het Jeugdorkest Nederland hebben sinds 2019 officieel de handen ineengeslagen als de Nationale Jeugdorkesten Nederland. Het orkest was eerder te horen bij De Nationale Opera in Il matrimonio segreto en De jongen die te snel groeide. In seizoen 2021-2022 zal het NJO te horen zijn bij de productie Een lied voor de maan.

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
NOB online