Jessica Xuan
Foto: Sebastien Galtier

Jessica Xuan

Eerste solist

De Chinese Jessica Xuan (Beijing) emigreerde met haar ouders naar Canada toen ze vijf jaar oud was. Als kind wilde ze altijd in alles de beste zijn. Een instelling die haar goed van pas kwam tijdens haar dansopleiding aan Canada’s National Ballet School in Toronto en, daarna, aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam.

In 2013 behoorde ze tot de eerste lichting dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. In 2014 maakte ze, in de rang van élève, de overstap naar Het Nationale Ballet, waar ze een jaar later toetrad tot het corps de ballet. Daarna ging het snel met haar carrière. In 2016 werd ze bevorderd tot coryphée en in 2018 volgde de promotie tot grand sujet na haar succesvolle debuut als Aurora in The Sleeping Beauty. Het jaar daarna werd ze bevorderd tot tweede soliste en direct na haar eerste vertolking van de titelrol in Giselle, in februari 2020, benoemde artistiek directeur Ted Brandsen haar en Semyon Velichko, haar danspartner in dit ballet, tot eerste solisten.

Jessica won in 2018 de International Ballet Competition in Varna, Bulgarije. Dit tweejaarlijkse balletconcours, waaraan zo’n 150 dansers uit 40 landen deelnemen, wordt ook wel de ‘Olympiade van het ballet’ genoemd. Het gezaghebbende Britse tijdschrift Dance Europe vermelde haar in oktober 2020 in zijn jaarlijkse Critic’s Choice, in de categorie ‘Outstanding performance by a female dancer’.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2013


Geboorteplaats: 
Beijing (China)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste soliste (2020), Tweede soliste (2019), Grand sujet (2018), Coryphée (2016), Corps de ballet (2015), Élève (2014), Junior Company (2013).


Opleiding: 
National Ballet School (Toronto, Canada), Nationale Balletacademie (Amsterdam, Nederland).


Prijzen: 

  • 2020: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Female Dancer
  • 2018: Winnaar International Ballet Competition in Varna, Bulgarije