Jessica Xuan en Semyon Velichko
Foto’s: Sebastien Galtier

Jessica Xuan & Semyon Velichko bevorderd tot eerste solisten

2 maart 2020

Balletdansers Jessica Xuan en Semyon Velichko zijn beide bevorderd tot eerste solist bij Het Nationale Ballet. Directeur Ted Brandsen maakte hun promotie dit weekend bekend, direct na afloop van een voorstelling van het ballet Giselle. Jessica en Semyon zijn danspartners in het ballet en vertolken de hoofdrollen van respectievelijk Giselle en graaf Albrecht.

Jessica Xuan is de eerste danseres afkomstig uit de Junior Company van Het Nationale Ballet, die doordringt tot de hoogste rang van het gezelschap.

Jessica Xuan

De Chinese Jessica Xuan (Beijing) volgde haar dansopleiding aan Canada’s National Ballet School in Toronto en aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. In 2013 behoorde ze tot de eerste lichting dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. In 2014 maakte ze, in de rang van élève, de overstap naar Het Nationale Ballet, waar ze een jaar later toetrad tot het corps de ballet. In 2016 werd ze bevorderd tot coryphée en in 2018 volgde de benoeming tot grand sujet en met ingang van het huidige seizoen werd ze bevorderd tot tweede soliste. Jessica won in juli 2018 de prestigieuze Internationale Balletcompetitie van Varna. De tweejaarlijkse balletcompetitie in Bulgarije, waaraan 150 dansers uit 40 landen deelnemen, wordt ook wel de ‘Olympiade van het ballet’ genoemd.

“Haar muzikaliteit, vooral de kwaliteit waarmee ze iedere frase beëindigde, maakte dit een gedenkwaardig debuut, terwijl haar adembenemende arabesk je eraan herinnerde hoe ongelooflijk mooi ballet kan zijn.” (Maggie Foyer, Seeingdance, over Jessica haar debuut als Aurora in The Sleeping Beauty)

Semyon Velichko

De Rus Semyon Velichko studeerde aan het Novosibirsk Ballet College in zijn geboorteland en danste aansluitend bij de Novosibirsk Academisch Opera en Ballet Theater en vanaf 2011 bij het Stanislavski en Nemirovitsj-Dantsjenko Academisch Muziektheater in Moskou. In 2015 kwam Semyon naar Nederland om te gaan dansen bij Het Nationale Ballet in de rang van tweede solist. Semyon danste in zijn carrière hoofdrollen in onder meer Giselle, De Notenkraker, Coppelia, La Sylphide, La Bayadère en Cinderella en was als gastsolist te zien tijdens diverse internationale balletgala’s.

“Heldere, zachte techniek. (…) vurig en energiek.” (Susan Pond, Dance Europe over Semyon in Het Zwanenmeer en Romeo en Julia)

 

Foto's: Sebastian Galtier