Ellen Reid
Ellen Reid | Foto: Erin Baiano

‘Zo groot als de hele wereld’

9 maart 2023

Componist Ellen Reid over The Shell Trial

Tekst: Jasmijn van Wijnen

De Amerikaanse componist Ellen Reid beweegt zich binnen verschillende muzikale werelden: haar werk strekt zich uit van klassieke muziek en opera tot geluidsinstallaties en avant-pop. Met The Shell Trial maakt zij haar debuut bij De Nationale Opera.

Ellen Reid kwam in aanraking met opera op een onverwachte plek: toen ze na haar bacheloropleiding tweeënhalf jaar in Thailand verbleef, ontdekte ze de rijke opera- en muziektheatertraditie die het land kent. Zo werd haar interesse aangewakkerd voor het vertellen van verhalen door middel van muziek.

Wat dacht je toen je gevraagd werd voor The Shell Trial, een opera-adaptatie van het toneelstuk De zaak Shell?
“Ik werd er meteen erg enthousiast van. Teksttheater en opera zijn totaal verschillend. Opera kan meer zeggen met minder woorden. We hebben het bestaande stuk gecondenseerd en aangevuld met muziek, beweging en andere zaken die taal ontstijgen. Zo hebben we het toneelstuk geherinterpreteerd en er nieuwe dimensies aan toegevoegd.”

Hoe heb je de belangrijkste thema’s van het toneelstuk – schuld, verantwoordelijkheid en de steeds vager wordende grens tussen goed en fout – naar je compositie vertaald?
“Ik denk veel na over perspectief. Muziek kan het publiek in een bepaald perspectief dwingen. Dezelfde woorden kunnen op andere muziek een totaal andere betekenis hebben. Ik ben me binnen deze compositie extra bewust van dat aspect.”

‘Ik kan geen verhaal bedenken dat belangrijker is om nu te vertellen’

Biedt opera de ruimte om een activistisch verhaal als dat van The Shell Trial te vertellen?
“Het werk is vooral hedendaags en ontzettend relevant. Ik kan geen verhaal bedenken dat belangrijker is om nu te vertellen. Maar activistisch of politiek wil ik het niet noemen. Als we het zo bestempelen staan we het werk niet toe zijn ware grootte te laten zien: zo groot als de hele wereld.”

The Shell Trial komt tot stand in een collectief maakproces. Wat betekent dat?
“Opera is in essentie een collaboratieve kunstvorm, maar wat uitzonderlijk is aan dit project, is dat we met een grotere groep betrokken zijn bij het maken van keuzes over de manier waarop het verhaal wordt verteld. Iedereen brengt een eigen perspectief met zich mee, en dat maakt het werkproces heel inspirerend.”

  • De opera The Shell Trial is in maart 2024 te zien bij De Nationale Opera in Nationale Opera & Ballet

    Info & tickets

Ellen Reid

Ellen Reid is een veelgevraagd componist. In 2019 ontving ze de Pulitzer Prize in Music voor haar opera p r i s m. Ook is ze sinds 2019 Creative Advisor en Composer-in-Residence voor het Los Angeles Chamber Orchestra. In het seizoen 2023/2024 is ze in residentie bij het Koninklijk Concertgebouw en het Concertgebouworkest.