Notenkraker en Muizenkoning
Foto: Hans Gerritsen

Levende notenkrakers en papieren muizenmaskers

29 februari 2024

Rekwisieten en kostuums uit Notenkraker & Muizenkoning

Sinds de première op 13 december 1996 is Notenkraker & Muizenkoning alleen al in Nederland 213 keer uitgevoerd, verdeeld over dertien seizoenen. In al die voorstellingen waren de dansers te zien in meer dan driehonderd kostuums en voorzien van bijzondere rekwisieten.

Piano

Na het sinterklaasfeest is Clara nog maar net in slaap gevallen, of de toetsen van de piano in de woonkamer veranderen al in vlijmscherpe tanden. Voor wie dacht dat de klassieke vleugel een vriendelijk instrument was; in deze nachtmerrie geldt ‘bespelen op eigen risico’!

Schaatsen

In de openingsakte glijden de dansers sierlijk op hun schaatsen over het ijs, eh, het toneel. Of moeten we die speciale schoenen toch skates noemen, omdat er wieltjes onder zitten?

Notenkraker en Muizenkoning
Foto: Angela Sterling

Notenkrakerpop

In het theater komt alles magisch tot leven. Toch kan deze notenkraker zelfs al lopen vóórdat een danser zijn rol overneemt. Niet doorvertellen, maar vanuit de coulissen bestuurt een rekwisiteur de pop met een afstandsbediening.

Badkuip

Hygiëne voorop! In deze badkuip is Clara sinds 1996 al 213 keer goed schoon geschrobd. Daarna is ze fris en fruitig voor het sinterklaasfeest én de rest van de voorstelling.

Notenkraker & Muizenkoning
Foto: Hans Gerritsen

Meer dan 300 kostuums, waaronder:

20 maskers
Voornamelijk van de muizen en hun koning, maar natuurlijk ook een voor de notenkraker. Vanwege bezuinigingen werden de maskers in 1996 gemaakt van papier-maché. Dat is helaas geen duurzaam materiaal, dus kost het telkens weken om ze op te knappen – maar ze worden wel nog steeds gebruikt. Alleen het masker van de Muizenkoning is inmiddels vervangen voor een duurzamer exemplaar; het origineel was echt te zweterig

50 hoeden
Van bolhoedjes tot tulbanden: zowel de feestgangers in de eerste akte als de wereldse dansers in de tweede akte zouden zich niet compleet voelen zonder hun bijpassende hoofddeksels.

56 paar kinderschoenen
Al mogen die na het feest gelukkig weer uit, dan is het pyjamatijd!

90 tutu's
Van onder andere het betoverende sneeuwvlokjes-corps de ballet.

En… wodka!

Wodka dient hier niet als rekwisiet en ook niet om te drinken, maar om de kostuums na afloop mee schoon te maken. Per voorstelling gaat er wel een hele fles doorheen. Proost, op de schone was!

  • Notenkraker & Muizenkoning is van 12 december 2024 tot en met 2 januari 2025 te zien bij Het Nationale Ballet in Nationale Opera & Ballet