Notenkraker & Muizenkoning: het decor

De grote wanden, deuren en de binnenkant van de toverlantaarn zijn gemaakt en geschilderd in het Decoratelier. 

Een ‘atelier’ is een Frans woord voor werkplaats. Het Decoratelier is grote werkplaats in Amsterdam-Zuidoost. Alle decors worden daar getimmerd, gelast en beschilderd en dan met een grote vrachtwagen naar Nationale Opera & Ballet gebracht.

Voor de woonkamer van de familie Staalboom wilde Toer van Schayk echt Biedermeierbehang. Speciaal behang met versieringen van vroeger. De decorafdeling heeft dat behang zelf geschilderd, precies zoals Toer het in gedachten had. Ook voor de slaapkamer van Clara is het behang zelf geschilderd.

Notenkraker & Muizenkoning behang
Slaapkamer Clara

Toverlantaarn

Als Clara en de Notenkraker vluchten springen ze in de toverlantaarn van oom Drosselmeyer. Hoe heeft het Decoratelier de toverlantaarn gemaakt? De lantaarn is net zo groot als de hele achterwand van het toneel, zo’n 16 meter breed en 20 meter hoog! De lantaarn lijkt van goud maar eigenlijk zijn alle schroeven van hout en beschilderd met speciale verf die er goudkleurig uitziet.

 

Lens

Het moeilijkste om te maken was de lens van de lantaarn, want die kan draaien. Grote, speciale schroeven maken dat mogelijk. De belichtingsdienst heeft ervoor gezorgd dat er precies in de lens geprojecteerd kan worden met filmbeelden.

Kijk maar tijdens de voorstelling wat er in de lens te zien is. Bij elk land waar Clara en de Notenkraker aankomen zijn er speciale plaatjes geprojecteerd die met het land te maken hebben. Wat zie je op die plaatjes?

Notenkraker reizen

Notenkraker in Engeland

Als je op deze link klikt, zie je hoe in een Engels theater achter de schermen wordt gewerkt aan hun versie van Notenkraker en Muizenkoning.

Notenkraker in Engeland

Notenkraker in Engeland