Carlijn Metselaar en Roziena Salihu
Foto’s: Harry Rafique (links) & Kilian Kayser (rechts)

‘De theorie van alles wordt een groot avontuur’

9 maart 2023

Componist Carlijn Metselaar en librettist Roziena Salihu over de spokenwordopera De theorie van alles

Tekst: Naomi Teekens

Roziena Salihu en Carlijn Metselaar zijn, ieder in hun eigen discipline, verhalenvertellers pur sang. Roziena gebruikt hiervoor het woord en Carlijn de muziek. Samen zijn ze in een avontuurlijk maakproces gestapt, waarin ze spoken word en opera samenbrengen.

Roziena: “Op het eerste gezicht lijken opera en spoken word misschien een verrassende combinatie, maar ik denk dat de twee kunstvormen ook iets heel belangrijks delen: een sterke verhalende traditie. Ik kijk er daarom naar uit om die twee werelden samen te brengen.”

Carlijn: “De teksten van Roziena zijn anders dan je vaak hoort in opera, vooral qua zinsbouw en ritme. Ik verheug me er daarom op om samen de juiste vorm te vinden, zodat de muzikaliteit die vanuit de tekst spreekt ook klinkt in het orkest.”

Niet alleen naar de wisselwerking tussen spoken word en opera kijken de twee makers uit. Ook gaan ze de uitwisseling met kinderen aan, die mogen meewerken én meedenken in het creatieve proces. Zij werken tijdens de participatieprojecten Operahelden en het Kinderkorenfestival met conceptmateriaal uit de voorstelling.

Carlijn: “Ik werk veel met kinderen en merk altijd dat ze een soort speelse ongeremdheid hebben. Je hoeft ze muzikaal maar een kleine impuls te geven en dat vermenigvuldigt zich dan maal duizend! Bovendien zijn kinderen goudeerlijk. Je merkt het direct als ze zijn afgeleid. Hierdoor is componeren voor deze doelgroep juist heel precies en verre van simplistisch, want alles moet kloppen!”

Roziena: “Precies, ik geloof ook dat je kinderen niet moet onderschatten – zeker hun artistieke beleving niet. Zij kunnen zo veel meer dan mensen soms denken. Ik vind het daarom heel waardevol dat we kinderen een stem geven in dit maakproces.”

Carlijn: “Voor mij is componeren veel meer dan een creatie op papier zetten. Ik houd er helemaal niet van om mezelf als een klassieke componist op te sluiten in mijn studieruimte en een kant-en-klare partituur af te leveren. Muziek moet leven, ook in het maakproces.”

Roziena: “Ik denk dat dit een opera wordt die ik zelf had willen zien toen ik opgroeide. We behandelen namelijk thema’s die heel herkenbaar zijn voor kinderen, zoals tijdsdruk en keuzes maken. We duiken samen met hen in de wereld van Nia, het hoofdpersonage. Het wordt een groot avontuur, waarin we herkenning combineren met verwondering. We hopen zo de belevingswereld van kinderen verder te verbreden.”

  • Seizoen 2023-2024
    Van 23 december tot en met 7 januari is De theorie van alles te zien in Studio Boekman (Nationale Opera & Ballet)

 

 

Roziena Salihu

is een multidisciplinair maker die het woord altijd als uitgangspunt neemt. Ze verplaatst zich moeiteloos in de schoenen van een ander. Met haar directe teksten drukt ze iedereen met de neus op de feiten, zonder belerend te zijn.

 

Carlijn Metselaar

is een Nederlandse componist, die al vaker jeugdopera’s schreef. Ze gaat graag nieuwe en uitdagende creatieve samenwerkingen aan. Zo werkte ze eerder met regisseurs, librettisten, choreografen én beeldend kunstenaars. Dit wordt haar eerste samenwerking met een spoken word-artiest.