Animal Farm

5 redenen om uit te kijken naar ... Animal Farm

16 februari 2023

1. Operabewerking van George Orwells meesterwerk 

Eric Arthur Blair (1903-1950), beter bekend onder zijn pseudoniem George Orwell, was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Tot zijn bekendste werken behoren de twee boeken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de satirische parabel Animal Farm (1945) en de dystopische roman 1984 (1949). Orwell schreef Animal Farm als actuele parabel over de ontaarding van de Russische Revolutie in Stalins dictatuur, maar ook nu is het satirische verhaal nog pijnlijk actueel.

2. Nieuwe compositie van Alexander Raskatov 

De Russische componist Alexander Raskatov (1953) bewerkte met A Dog’s Heart (2010) al eerder een literair meesterwerk tot weergaloos muziektheater. Het werk was zo succesvol dat De Nationale Opera de productie in 2017 hernam – een uitzondering in het geval van hedendaagse opera’s. Waar in A Dog’s Heart een hond het enige dierlijke hoofdpersonage was, heeft Raskatov in Animal Farm een hele boerderij verklankt. “Ik heb voor alle groepen dieren speciale muzikale middelen gevonden, zonder terug te vallen op platte dierenimitaties. Opera is immers geen geanimeerd stripverhaal,” zegt Raskatov over zijn compositie.

3. Regie van Damiano Michieletto  

Toen de Italiaanse regisseur Damiano Michieletto de wens uit - sprak om van Orwells Animal Farm een opera te maken, wist Sophie de Lint meteen wie daarvoor de geschikte componist zou zijn. Ze bracht Michieletto en Raskatov met elkaar in contact, en een dream team werd geboren. Michieletto besloot om de opera niet op een idyllische boerderij op het Engelse platteland te situeren, maar in een slachthuis waar de verhouding tussen mens en dier op scherp komt te staan.

4. Een cast met internationale én Nederlandse zangers 

Raskatov omschrijft zijn opera zelf met de drie E’s ‘energiek’, ‘excentriek’ en ‘extravagant’. Zijn compositie vraagt dan ook om operazangers die hun rollen met karakter, durf en overgave vertolken. Hiervoor is een cast samengesteld waarin Nederlandse artiesten sterk vertegenwoordigd zijn, met onder meer Helena Rasker als het goeiige paard Clover, Marcel Beekman als de verdreven boer Mr. Jones, Francis van Broekhuizen als zijn echtgenote Mrs. Jones en Frederik Bergman als Mr. Pilkington, de buurman en eigenaar van de verloederde boerderij Foxwood.

5. Spectaculaire decors, rekwisieten en maskers

De productie van Damiano Michieletto situeert Orwells novelle in een imponerend slachthuis, vol karkassen en met een heuse gehaktmolen. De zangers die de opstandige dieren vertolken, dragen stuk voor stuk handgemaakte maskers, die niet alleen indrukwekkend moesten ogen, maar ook licht genoeg moesten zijn om te dragen.

  • Animal Farm was van 3 tot en met 16 maart te zien in Nationale Opera & Ballet.