5  Redenen om uit  te kijken naar…  Perle Noire: Meditations for Joséphine

5 redenen om uit te kijken naar… Perle Noire

16 februari 2023

1. Joséphine Baker: de zwarte parel

In het collectieve geheugen van velen staat de zwart-Amerikaanse Joséphine Baker bekend als de vrouw die de charleston danste in een bananenrok. Onder kunstenaars kwam ze bekend te staan als ‘de zwarte parel’. Daarnaast was ze verzetsheld en burgerrechtenactivist.

2. Zangeres Julia Bullock 

Perle Noire is een initiatief van klassiek zangeres Julia Bullock. Ze geldt als een van de meest vooruitstrevende stemmen van haar generatie en verweeft haar sociaal activisme naadloos met haar kunstenaarschap. Als de vocale solist én belichaming van Joséphine Baker deelt ze het verhaal achter Bakers glimlachende façade. Met Perle Noire keert Bullock terug naar De Nationale Opera, waar ze eerder al indruk maakte met haar hoofdrollen in onder meer Stravinsky’s The Rake’s Progress, John Adams’ Girls of the Golden West en Michel van der Aa’s Upload.

3. Regisseur Peter Sellars 

Operaregisseur Peter Sellars staat niet alleen bekend om zijn baanbrekende interpretaties van klassieke werken, maar ook om zijn samenwerkingsprojecten met creatieve en vooruitstrevende kunstenaars. Na succesproducties als Nixon in China, The Rake’s Progress, Only the Sound Remains en Girls of the Golden West keert de vermaarde operaregisseur terug naar De Nationale Opera.

4. Componist Tyshawn Sorey 

Grensverleggend componist Tyshawn Sorey wordt geprezen om de manier waarop hij geschreven en geïmproviseerde muziek met elkaar weet te verbinden. In Perle Noire verkent en verbreedt hij het muzikale oeuvre van Baker. Samen met Julia Bullock laat hij de glans en de glamour van haar iconische deuntjes los om haar geleefde ervaring naar de voorgrond te laten treden in nieuwe, expressieve composities. Hij is echter meer dan enkel de componist. Samen met vijf musici van het International Contemporary Ensemble (ICE), zal hij als muzikaal leider, pianist én percussionist het podium betreden. 

5. De bevrijding van de zwarte stem

Weg van het stereotype opent Perle Noire: Meditations for Joséphine met de woorden: “Here is who I am now”. Vanuit een hedendaags perspectief reflecteren Julia Bullock, Peter Sellars, Tyshawn Sorey en dichter Claudia Rankine op het leven van het culturele icoon. Hierbij ontkrachten zij de stereotyperende manier waarop lange tijd naar Joséphine Baker is gekeken. Zo is zij in hun muzikale reflectie niet langer een exotisch object van Europese fantasieën, maar een vrouw die zocht naar vrijheid binnen een opgelegde identiteit.

 

  • Perle Noire is te zien van 9 tot en met 13 maart in Nationale Opera & Ballet