In het kort

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden. Gerenommeerde sprekers plaatsen de producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in een ruimere cultuurhistorische context en verbinden ze met actuele thema’s en vraagstukken. Na afloop van elke lezing is er ruimte om met elkaar en de spreker door te praten. De lezingen vinden plaats in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet.
 

Gratis toegankelijk

De lezingen zijn gratis toegankelijk. Het zijn op zichzelf staande activiteiten die los van de gerelateerde voorstelling bijgewoond kunnen worden. Daarnaast organiseert Nationale Opera & Ballet reguliere inleidingen die drie kwartier voorafgaand aan iedere voorstelling beginnen en die u voorbereiden op het bezoek van de specifieke productie.

De lezingen worden mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van De Nationale Opera en de Vrienden van Het Nationale Ballet.

Lezingen in seizoen 2022-2023

Schilderij 'De meerminnen' van Ivan Kramskoi

Toverkunst

Wat drijft serieuze kunstenaars ertoe om sprookjes op het toneel te zetten? En waarom is de toverkracht van die volksverhalen ook in onze tijd nog niet uitgewerkt? Een lezing van cultuurhistoricus Joep Leerssen over de achtergronden en aantrekkingskracht van sprookjes in de opera en het ballet.

Maandag 24 oktober

Promotieposter voor Turandot uit 1926

Italiaanse liefde en oriëntaals despotisme

Puccini’s onvoltooide opera Turandot speelt zich af in een mythisch China. Maar hoe Chinees is deze opera werkelijk? En uit welke bronnen putten Puccini en zijn librettisten? Cultuurhistoricus Joep Leerssen verkent de Perzische en Centraal-Aziatische wortels én de Europese vertakkingen van het Turandot-verhaal.

Maandag 5 december

Scènebeeld uit Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier vertelt een frivool liefdesverhaal – tegen de achtergrond van een teloorgaande aristocratie. Cultuurhistoriscus Joep Leerssen legt de spanningen bloot van deze opera vol weemoed naar een verloren wereld.

Maandag 17 april

Portret van Mary, Queen of Scots

Maria Stuarda

Een lezing over de opera Maria Stuarda van Gaetano Donizetti, in mei 2023 te zien bij Nationale Opera & Ballet. Meer informatie volgt tzt.

Maandag 22 mei