Stijn Schoonderwoerd
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Stijn Schoonderwoerd

Algemeen directeur Nationale Opera & Ballet

Stijn Schoonderwoerd (1966) studeerde Algemene Economie aan de Katholieke Universiteit Brabant en werkte hierna als Inspecteur Rijksfinanciën bij het Ministerie van Financiën. In 1993 maakte hij de overstap naar de culturele sector, als Financieel Manager van Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een partnerorkest van De Nationale Opera.

Van 1996 tot 2008 was Schoonderwoerd verbonden aan Het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, het vaste orkest van De Nationale Opera. Tijdens deze jaren zorgde hij, eerst als adjunct-directeur en vanaf 2000 als directeur, onder andere voor een stijging van de zaalbezetting. Ook werd onder zijn leiding het sociaal-maatschappelijk en educatief activiteitenprogramma NedPho GO! ontwikkeld en gelanceerd.

Hierna volgde zijn aanstelling als zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam, welke later beide op zouden gaan in het huidige Nationale Opera & Ballet. Tijdens dit directeurschap (2008-2012) was hij onder andere betrokken bij het integratieproces van Het Nationale Ballet, De Nationale Opera en Het Muziektheater Amsterdam. Verder droeg hij bij aan de ontwikkeling van kinderfanclub JUMP! en de Junior Company van Het Nationale Ballet.

Vanaf 2014 bekleedde Schoonderwoerd de functie van algemeen directeur-bestuurder van het Nationaal Museum van Wereldculturen, het nieuwe museum dat ontstond uit de onder zijn leiding gerealiseerde fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum. Hiernaast was hij sinds 2017 algemeen directeur-bestuurder van het Wereldmuseum Rotterdam.

Verder was Schoonderwoerd onder andere lid van de Benoemingsadviescommissie Raad voor Cultuur (OCW) (2009-2018), bestuurslid van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (2011-2012), lid van de Raad van Toezicht Japanmuseum Sieboldhuis (2012-2018), lid van de Raad van Toezicht Nederlands Fonds Podiumkunsten (2014-2018), voorzitter van Dansersfonds ’79 (2014-2019) en lid van het bestuur van de Museumvereniging en Stichting Museumjaarkaart (2017-heden).