Kinderen met workshopdocent

Ontdekkingsreis door het theater

Kinderen maken een spannende reis langs de schatkamers van het theater.

Voor groep 1 t/m 8

Ontdekkingsreis door het theater

Kinderen met workshopdocent

OP ZOEK NAAR EEN VERLOREN REKWISIET

Voor leerlingen van groep 1 t/m 8 is er een actieve rondleiding beschikbaar. Het is een spannende ontdekkingsreis langs de schatkamers van het theater. Daar is altijd veel te doen! In alle drukte is er vandaag een belangrijk rekwisiet zoekgeraakt: een voorwerp dat gebruikt moet worden in de voorstelling die vanavond gespeeld gaat worden. Met een plattegrond vol aanwijzingen volgen de leerlingen een spannende tocht door het theater. Om de reis tot een goed einde te brengen, zal er ook gezongen of gedanst moeten worden!

OPERA OF BALLET VOOR DRIE NIVEAUS

De rondleiding is beschikbaar in een ballet- en een operavariant en er zijn verschillende versies voor onder-, midden- en bovenbouw. In combinatie met een van onze andere workshops, lessen en projecten kan ook een algemene kinderrondleiding door ons theater worden gevolgd.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg | deze rondleiding is beschikbaar vanaf januari 2022
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 1,5 uur
Kosten: € 75 per groep van 15 leerlingen en een begeleider

Reserveren: educatie@operaballet.nl of 020 551 8307

Wie de schoen past / Magie en muizenissen

Wie de schoen past / Magie en muizenissen

Maak in één middag een eigen versie van een sprookjesballet.

Voor groep 1 t/m 8

Wie de schoen past / Magie en muizenissen

Bekijk een video-impressie van de workshop

Dansende kinderen in de klas

Op speelse wijze maak je kennis met de kunstvorm ballet, inclusief kostuums en decor. Er zijn twee workshops beschikbaar, gebaseerd op de sprookjesballetten Cinderella (Wie de schoen past, groep 1 t/m 5) en De notenkraker (Magie en muizenissen, groep 4 t/m 8).

DANSENDE SPROOKJES 

Wie de schoen past (groep 1 t/m 5)
Het ballet Cinderella vertelt het verhaal van Assepoester, op prachtige muziek van Prokofjev. De versie die Het Nationale Ballet sinds 2012 danst, legt moderne accenten in het verhaal, waardoor Assepoester haar lot nog meer in eigen hand neemt.

Magie en muizenissen (groep 4 t/m 8)
Het ballet De notenkraker, met muziek van Tsjaikovski, vertelt het verhaal van Clara die een notenkrakerpop cadeau krijgt. Als ze gaat slapen, komt ze met haar pop terecht in een magische wereld en gaat ze op reis langs verre landen... Het Nationale Ballet danst sinds 1996 zijn eigen versie van dit ballet: Notenkraker & Muizenkoning.  

DANSPASSEN, KOSTUUMS EN EXPRESSIE

Tijdens de workshop brengen de leerlingen het verhaal samen tot leven. In korte tijd maken ze kennis met de diverse aspecten van ballet: van oefenen tot inleven en van kostuums kiezen tot presenteren op muziek, in echt theaterlicht en een klein decor. Voor wie wil, zijn er tot slot spitzen om zelf even te proberen! De workshop vindt plaats in een studio van Nationale Opera & Ballet, maar kan in aangepaste vorm ook op school worden gegeven.

PROFESSIONELE BEGELEIDING

De les wordt gegeven door een professionele dansdocent. De workshop wordt aangepast aan het niveau van de leerlingen. Voor deze workshop is het belangrijk dat de leerlingen trainings- of gymnastiekkleding meenemen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deze workshop wordt per groep aangeboden; voor een project met de hele school bieden we Dansdag op school aan.

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: in Nationale Opera & Ballet (of op school, in overleg)
Duur:
- groep 1 t/m 3: 1,5 uur incl. korte pauze
- groep 4 t/m 8: 2 uur incl. korte pauze 
Groepsgrootte:
- groep 1 t/m 3: max. 20 leerlingen
- groep 4 t/m 8: max. 25 leerlingen
Kosten: € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal na afloop

Inschrijven

 

Zingende leerlingen

De prins en de sinaasappels

Maak in één middag een opera over een jonge prins die maar niet aan het lachen te krijgen is.

Voor groep 1 t/m 8

De prins en de sinaasappels

Zingende leerlingen

In deze workshop maken de kinderen kennis met de kunstvorm opera door middel van een bijzonder verhaal van een prins en drie sinaasappels. 

Zelf een korte opera maken

In korte tijd maken de kinderen onder begeleiding van een workshopdocent een korte opera, waarbij veel ruimte is voor eigen ideeën. Alle aspecten van opera komen aan bod: acteren, zingen, regisseren en presenteren. Aan het eind van de workshop komen alle teksten, liedjes en tableaus samen en ontstaat er plotseling een voorstelling… met of zonder publiek!

De workshop vindt plaats in een studio van Nationale Opera & Ballet met licht en kostuums, maar kan in aangepaste vorm ook op school worden gegeven. Een docent zang & spel en een pianist begeleiden de kinderen in dit muzikale theateravontuur.

OOK BESCHIKBAAR ALS OPERADAG

Deze workshop kan ook worden uitgebreid als Operadag bij u op school, voor alle groepen. Onder leiding van een ervaren artistiek team maken en repeteren de leerlingen in een dag zelf een heuse muziektheatervoorstelling op school, die aan het einde van de dag kan worden uitgevoerd voor medeleerlingen, docenten en ouders / verzorgers. Voor meer informatie, neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school of in Nationale Opera & Ballet
Duur: 1 tot 2 uur
Kosten: € 4,50 per leerling

Inschrijven 

 

Dansende leerlingen in een aula

Dansdag op school

Maak in één dag je eigen dansvoorstelling op school.

Voor groep 1 t/m 8

Dansdag op school

Dansende leerlingen in een aula

Een dansvoorstelling op school gedanst door uw leerlingen? Dat kan! Dansdocenten studeren met uw leerlingen verschillende choreografieën in op beroemde balletmuziek. U kunt kiezen voor de voorstelling CoppeliaDon QuichotNotenkraker & MuizenkoningCinderella of Tutu Much. De projecten zijn geschikt voor alle groepen; elk kind kan meedoen op zijn eigen manier.

VOORBEREIDING IN DE OCHTEND, ’S MIDDAGS OPTREDEN

’s Ochtends beginnen de dansrepetities onder leiding van dansdocenten. Tegelijkertijd worden decor, programmaboekjes en/of kostuums gemaakt onder leiding van leerkrachten. ’s Middags om 15.00 uur vindt de presentatie voor ouders en belangstellenden plaats in de aula of gymzaal.

PROJECTS UNLIMITED

De dansdag op school wordt gerealiseerd in samenwerking met Projects Unlimited. Projects Unlimited verzorgt danseducatie onder begeleiding van professionele dansdocenten op scholen door het hele land. De leerlingen maken kennis met alle aspecten die komen kijken bij het maken van een voorstelling. Ze tonen vaak onvermoede talenten en werken met elkaar samen. Meer informatie: projectsunlimited.nl

PROJECTEN

De projecten zijn geschikt voor alle groepen.

  • Notenkraker en Muizenkoning: Clara, Frits en de Notenkraker vechten tegen de Muizenkoning, vanuit een Amsterdams grachtenpand rond Sinterklaastijd.
  • Cinderella: het sprookje van Assepoester als dansvoorstelling
  • Coppelia: uiterlijke schijn of innerlijke schoonheid? Dat is de vraag in dit eigentijdse sprookje.
  • Don Quichot: op zoek naar zijn Dulcinea strijdt Don Quichot met zijn knecht Sancho Pancha voor rechtvaardigheid.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: een schooldag
Kosten: op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte

Inschrijven 

 

Leerlingen zingen in deklas

Operadag op school

Maak in één dag je eigen opera op school.

Voor groep 1 t/m 8

Operadag op school

Leerlingen zingen in de klas

Dit project is een uitgebreide versie van de workshop De prins en de sinaasappels, ideaal als doe-dag voor een hele school. Onder leiding van professionals (regie, zangcoach, scenograaf en een pianist) maken de leerlingen samen een eigen opera, over een prins die maar niet aan het lachen te krijgen is.

OPTREDEN SAMEN MET EEN ECHTE OPERAZANGER

De liedjes kunnen door de (muziek)docenten vooraf worden ingestudeerd en op de dag zelf komt alles samen, en maakt een heuse operazanger zijn opwachting om mee te zingen met de leerlingen! De voorstelling kan worden gepresenteerd aan medeleerlingen, docenten en ouders / verzorgers.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: een schooldag
Kosten: op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte

Voor boeken en meer informatie, neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl.

Kinderen en zangdocente

Opera in je klas

Kinderen leren in één les wat opera is en zingen aan het eind samen een lied op een schoolplein.

Voor groep 3 t/m 8

Opera in je klas

Bekijk hier een video-impressie

Videostill: zingende kinderen op schoolplein

ZANGLES EN SPELOPDRACHTEN

Opera in je klas laat leerlingen kennismaken met opera. Een operazangeres zingt een aria in de klas en geeft een korte zangles met een aantal spelopdrachten. De nadruk ligt op zang als expressiemiddel. Hoe klinkt verdriet of verliefdheid? Hoe kun je je stem gebruiken om een verhaal te vertellen? Hoe kan de muziek je helpen om een tekst te onthouden? Al doende leren de leerlingen over muziek, theater en opera.

LIED OP HET SCHOOLPLEIN

Als afsluiting zingt de zangeres samen met alle kinderen, docenten, ouders en verzorgers een speciaal lied op het schoolplein. Dit vindt plaats aan het eind van de lesdag zodat ouders en leerkrachten kunnen komen kijken. Het optreden duurt maximaal 10 minuten. Bij de les hoort een digitaal lespakket, dat voorafgaand aan de zangles wordt gebruikt. Alle klassen kunnen aan dit project meedoen. Zo kan er een verbindende werking van het project uitgaan.

RONDLEIDING DOOR HET THEATER

Opera in je klas is op aanvraag te combineren met een rondleiding door Nationale Opera & Ballet. Deze wordt op een nader te bepalen dag in de periode voor of na de workshop gepland.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: gym- of speelzaal of klaslokaal
Duur: maximaal 45 minuten (excl. het optreden op het schoolplein)
Kosten: € 4,50 per leerling
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen

Inschrijven

Kinderen en zangdocente
Balletdansers op school

Ballet met je klas

Binnen een lesuur ontdekken de leerlingen wat ballet is en gaan ze zelf met dansbewegingen aan de slag.

Voor groep 7 & 8
Aangepaste versie mogelijk voor groep 1 t/m 6

Ballet met je klas

Bekijk een video-impressie van de workshop

Ballet met je klas

ONTMOETING MET EEN BALLETDANSER (GROEP 7 & 8)

Wat moet je als balletdanser allemaal kunnen? Hoe kun je al die bewegingen onthouden? En waarom wordt er op spitzen gedanst?
Tijdens deze workshop maken leerlingen kennis met ballet. Twee jonge dansstudenten van de Nationale Balletacademie en een dansdocent bezoeken de klas. De kinderen zien een dagelijkse warming up van de dansers en oefenen samen met de dansers diverse balletpassen en -bewegingen. Daarbij kunnen ze alles vragen over het werk en leven van een danser. 

Als afsluiting wordt een pas de deux gedanst voor de leerlingen en dansen alle leerlingen een korte choreografie voor de dansers. De workshop biedt leerlingen een praktische introductie op de wereld van klassiek ballet en het beroep van balletdanser.

BALLETWORKSHOP OP THEMA (GROEP 1 T/M 6)

Voor groepen 1 t/m 4 bieden we Ballet met je klas aan in aangepaste vorm. Een dansdocente geeft in de speelzaal een balletworkshop gebaseerd op een thema dat aangeleverd kan worden door de school. Dit thema zal ook terugkomen in een gezamenlijke einddans.

ONDERSTEUNEND LESPAKKET EN RONDLEIDING

Bij de les hoort een digitaal lespakket dat voorafgaand aan de les wordt gebruikt. Alle klassen (vanaf groep 5) kunnen aan dit project meedoen. Zo kan er een verbindende werking van uitgaan. Deze introductie-les kan bovendien worden benut als opmaat naar een van onze andere dansprojecten. Ballet met je klas is op aanvraag te combineren met een rondleiding door het theater van Nationale Opera & Ballet of een bezoek aan een van de schoolmatinees van Het Nationale Ballet.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 7 en 8; aangepaste versie (balletworkshop op thema) beschikbaar voor groep 1 t/m 6
Wanneer: in overleg
Waar: gym- of speelzaal
Duur: maximaal 45 minuten
Kosten: € 4,50 per leerling, incl. lesmateriaal
Groepsgrootte: 20 tot 25 leerlingen

Inschrijven 

Balletdansers op school
Scènefoto uit het ballet Coppelia

Balletbox Coppelia

Kinderen maken kennis met verschillende aspecten van dans.

Voor het speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en regulier onderwijs

Balletbox Coppelia

Bekijk hier een video-impressie van dit project

Balletbox Coppelia

De Balletbox bestaat uit zes tot acht dansworkshops die zijn ontwikkeld in samenwerking met het speciaal onderwijs en een studenten-adviesgroep van de Universitaire PABO. Tijdens deze lessen maken kinderen kennis met diverse aspecten van dans. De dansworkshops worden aangepast aan het niveau en de belevingswereld van de groep.

ACHTER DE SCHERMEN

De Balletbox is losjes geïnspireerd op de voorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet waarin verschillende dansstijlen voorbijkomen, van klassiek tot rock & roll en van flamenco tot hiphop. Het verhaal gaat over de geheimzinnige Dr. Coppelius die probeert zijn levensechte poppen (robots) tot leven te wekken. De Balletbox biedt daarnaast materiaal aan waarmee de kinderen kennismaken met het werk achter de schermen van het theater; van een werkdag van een danser tot de diverse ambachten in de ateliers van Nationale Opera & Ballet.

In de Balletbox vindt u onder meer werkbladen, maakopdrachten, een memoryspel en een kwartetspel. De Balletbox correspondeert met een speciale website waar al het beeldmateriaal te vinden is, aangepast aan het digibord. De Balletbox is vormgegeven door Nicola Dehmer.

DANSLESSEN EN EVENTUEEL EEN EINDPRESENTATIE

In aansluiting op de dansworkshops zijn er verbindingslessen ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Het project dient om kinderen vooral te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De Balletbox bestaat uit minimaal 6 danslessen die − indien mogelijk en gewenst − resulteren in een presentatie voor ouders en leerkrachten. Voordat de workshops op school plaatsvinden wordt er een kennismaking met de leerkrachten en de dansdocent gepland op een nader af te spreken datum.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: minimaal 6 lessen van 45 minuten
Kosten:
100,00 euro voor de Balletbox (meermaals te gebruiken)
150,00 euro voor de Balletbox inclusief boekje dansbeschrijvingen en muziek
Prijzen voor de dansworkshops op school in overleg
Geschikt voor:
cluster 3 en 4 - SO en SBO
regulier onderwijs: groepen 3 t/m 8

Voor meer informatie, neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl

Scènefoto uit het ballet Coppelia
Coppelia, foto: Marc Haegeman
Docent repeteert met kinderen in de klas

Ongein

Maak een (eindejaars) schoolopera op muziek van Tsjaikovski

Voor groep 7 en 8

Ongein

Ongein

Videostill met beeld uit de voorstelling Ongein

In 12 workshops studeren de leerlingen onder professionele begeleiding een eigen schoolopera in, die is gebaseerd op de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovski. Deze bewerking raakt thema's als (on-)volwassenheid en echt versus fake, en sluit goed aan op de leefwereld van de leerlingen. 

Ongein kan als groep 8-musical worden ingezet, maar is ook geschikt voor groep 7. 

Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, bewerkt door Toek Numan
Tekst Erik Bindervoet en Robbert Jan Henkes
Regie-adviezen Marcel Sijm
Dramaturgie Wout van Tongeren en Ewout Ganzevoort

Met dank aan de Freek en Hella de Jonge Stichting
 

Praktische informatie

Wie: groep 7 en 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: 12 weken (incl. repetities, workshops, generale repetitie en voorstelling
Kosten: op aanvraag (incl. tekst- en zangworkshops, pianobegeleiding, MP3-oefenbestanden en lesmateriaal)
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen

Op aanvraag door meerdere klassen tegelijk uit te voeren.

Voor meer informatie en reserveren: neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl

Dansdocent voor leerlingen in de klas

Dans 101

Crash course choreograferen: leerlingen ontdekken de basiselementen van dans en maken zelf een korte choreografie.

Dans 101

Bekijk een video-impressie van de workshop

Dans 101

Niet iedere beweging is dans. Dat wordt het pas als de danser met die beweging iets wil vertellen of laten zien. Maar hoe kun je in beweging een emotie uitdrukken? Hoe onthoud je al die passen? En wat is het verschil tussen ballet en streetdance?

Dit en nog veel meer wordt onderzocht aan de hand van o.a. het bekijken van korte filmfragmenten waarna leerlingen zelf als maker én danser aan de slag gaan. Ze improviseren op basis van de elementen tijd, kracht en ruimte. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat het veel verschil maakt of je een danspas met veel kracht uitvoert, of juist heel zachtjes.

Aan het eind van de workshop presenteert iedereen aan elkaar een korte zelfgemaakte choreografie. Door na te praten over de eigen keuzes en die van anderen, ontdekken de leerlingen wat er allemaal bij dansen en dansmaken komt kijken.

Wie: groep 6 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: min. 75 minuten
Kosten: € 4,50 per leerling

Voor meer informatie en reserveren: neem contact met ons op via educatie@operaballet.nl