Een jongen kijkt in een vitrine met dansschoenen

Ontdekkingsreis door het theater

Leerlingen maken een spannende reis langs de schatkamers van het theater en krijgen een exclusief kijkje achter de schermen.

Voor groep 1 t/m 8

Ontdekkingsreis door het theater

Een jongen kijkt in een vitrine met dansschoenen

EXCLUSIEF KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

Leerlingen gaan samen met een zang- en/of dansdocent op ontdekkingstocht door Nationale Opera & Ballet. Aan de hand van verschillende voorwerpen verkennen ze het gebouw en leren ze hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Wie werken er allemaal mee aan het maken van een voorstelling? En hoe ziet de zaal er eigenlijk uit vanaf het toneel?

OPERA OF BALLET VOOR DRIE NIVEAUS

De rondleiding is beschikbaar in een ballet- en een operavariant en er zijn verschillende versies voor onder-, midden- en bovenbouw. Naast Ontdekkingsreis door het theater kunt u ook, in combinatie met een van onze andere workshops, lessen en projecten, een algemene rondleiding reserveren die toegespitst is op leerlingen van het primair onderwijs.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 1,5 uur
Kosten: € 95 per groep van 15 leerlingen en een begeleider, € 6 per extra leerling

Inschrijven

NB: De rondleiding kan ook worden aangeboden in een vorm die geschikt is voor rolstoelgebruikers of leerlingen die slecht ter been zijn. Vermeld het bij uw aanmelding als u hier gebruik van wilt maken.

Dansende leerlingen in een aula

Dansdag op school

Leerlingen maken in één dag een eigen dansvoorstelling op school.

Voor groep 1 t/m 8

Dansdag op school

Dansende leerlingen in een aula

Een dansvoorstelling op school gedanst door uw leerlingen? Dat kan! Dansdocenten studeren met leerlingen choreografieën in op beroemde balletmuziek. Elke leerling kan daarbij meedoen op zijn of haar eigen manier! Aan het eind van de middag vindt de voorstelling plaats.

THEMA'S

Deze workshop wordt aangeboden in drie varianten, die allemaal zijn gebaseerd op een ander geliefd ballet:

Notenkraker & Muizenkoning
Een feestelijk verhaal op beroemde muziek van Tsjaikovski: Clara, Frits en de Notenkraker vechten samen tegen de Muizenkoning.

Cinderella
Gebaseerd op de fantasievolle choreografie van Christopher Weeldon: het sprookje van Assepoester als dansvoorstelling.

Coppelia
Mens versus robot: de liefde overwint. En echte schoonheid? Die zit van binnen!

Don Quichot
Meedansen met de tijdloze held Don Quichot en zijn vriend Sancho Panza, op zoek naar Dulcinea én rechtvaardigheid.

VOORBEREIDEN IN DE OCHTEND, OPTREDEN IN DE MIDDAG

’s Ochtends beginnen de dansrepetities onder leiding van dansdocenten. Tegelijkertijd worden decor, programmaboekjes en/of kostuums gemaakt onder leiding van leerkrachten. ’s Middags om 15.00 uur vindt de presentatie voor ouders en belangstellenden plaats in de aula of gymzaal.

PROJECTS UNLIMITED

Dansdag op school wordt georganiseerd in samenwerking met Projects Unlimited. Projects Unlimited verzorgt danseducatie onder begeleiding van professionele dansdocenten op scholen door het hele land. De leerlingen maken kennis met alle aspecten die komen kijken bij het maken van een voorstelling. Ze tonen vaak onvermoede talenten en werken met elkaar samen. Meer informatie: projectsunlimited.nl

OOK BESCHIKBAAR ALS WORKSHOP

Dansdag op school wordt voor minimaal drie klassen georganiseerd, maar kan ook met de hele school gedaan worden (max. 160 leerlingen). Voor een gelijksoortig project met één groep bieden we de workshops Wie de schoen past en Magie en muizenissen aan.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: een schooldag
Kosten: op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte

Inschrijven via projectsunlimited.nl of info@projectsunlimited.nl.

 

Leerlingen zingen in de klas

Operadag op school

Leerlingen maken in één dag een eigen opera op school.

Voor groep 1 t/m 8

Operadag op school

Leerlingen zingen in de klas

Dit project is een uitgebreide versie van de workshop De prins en de sinaasappels, ideaal als doe-dag voor meerdere klassen (of de hele school). Onder leiding van professionals (regisseur, zangcoach, scenograaf en een pianist) maken de leerlingen samen een eigen opera, over een prins die maar niet aan het lachen te krijgen is.

OPTREDEN SAMEN MET EEN ECHTE OPERAZANGER

De liedjes kunnen door de (muziek)docenten van de school vooraf worden ingestudeerd en op de dag zelf komt alles samen. Dan maakt een echte operazanger zijn opwachting om mee te zingen met de leerlingen! De voorstelling kan aan het eind van de middag worden gepresenteerd aan medeleerlingen, docenten en ouders / verzorgers.

OOK BESCHIKBAAR ALS WORKSHOP

Operadag op school wordt voor minimaal drie klassen georganiseerd, maar kan ook met de hele school gedaan worden (max. 160 leerlingen). Voor een gelijksoortig project met één groep bieden we de workshop De prins en de sinaasappels aan.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: een schooldag
Kosten: op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte

Inschrijven 

Een jongen danst in een repetitieruimte

Wie de schoen past / Magie en muizenissen

Leerlingen maken in één middag een eigen versie van een sprookjesballet.

Voor groep 1 t/m 8

Wie de schoen past / Magie en muizenissen

Video-impressie

Dansende kinderen in de klas

Leerlingen maken op speelse wijze kennis met de kunstvorm ballet, inclusief kostuumaccessoires en een klein decor. Via een fantasievol verhaal, gebaseerd op een sprookjesballet, leren ze dansen, verbeelden en presenteren. Iedereen kan meedoen! Er zijn twee workshops beschikbaar, gebaseerd op de balletten Cinderella (Wie de schoen past, groep 1 t/m 5) en De notenkraker (Magie en muizenissen, groep 4 t/m 8).

DANSENDE SPROOKJES 

Wie de schoen past (groep 1 t/m 5)
Het ballet Cinderella vertelt het verhaal van Assepoester, op prachtige muziek van Prokofjev. De versie die Het Nationale Ballet sinds 2012 danst legt moderne accenten in het verhaal; Assepoester neemt haar lot in eigen hand.

Magie en muizenissen (groep 4 t/m 8)
Het ballet De notenkraker, met muziek van Tsjaikovski, vertelt het verhaal van Clara die een notenkrakerpop cadeau krijgt. Als ze gaat slapen, komt ze met haar pop terecht in een magische wereld en gaat ze op reis langs verre landen... Het Nationale Ballet danst sinds 1996 zijn eigen versie van dit ballet: Notenkraker & Muizenkoning.  

DANSPASSEN, KOSTUUMS EN EXPRESSIE

Tijdens de workshops brengen de leerlingen het verhaal samen tot leven. In korte tijd maken ze kennis met de diverse aspecten van ballet: van oefenen tot inleven en van kostuumaccessoires kiezen tot presenteren op muziek, in echt theaterlicht en met een klein decor. Voor wie wil, zijn er tot slot spitzen om zelf even te proberen! De workshops vinden plaats in een studio van Nationale Opera & Ballet, maar kunnen in aangepaste vorm ook op school worden gegeven.

PROFESSIONELE BEGELEIDING

De workshops worden gegeven door een professionele dansdocent en worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. Voor deze workshops is het belangrijk dat de leerlingen trainings- of gymnastiekkleding meenemen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deze workshops worden per groep aangeboden; voor een project met de hele school bieden we Dansdag op school aan.

Wie de schoen past

Wie: groep 1 t/m 5
Wanneer: in overleg
Waar: in Nationale Opera & Ballet (of in overleg op school)
Duur:
- groep 1 t/m 3: 1,5 uur incl. korte pauze
- groep 4 en 5: 2 uur incl. korte pauze 
Groepsgrootte:
- groep 1 t/m 3: max. 20 leerlingen
- groep 4 en 5: max. 25 leerlingen
Kosten: € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal na afloop

Magie en muizenissen

Wie: groep 4 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: in Nationale Opera & Ballet (of in overleg op school)
Duur: in overleg
Groepsgrootte: max. 25 leerlingen
Kosten: € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal na afloop

Inschrijven

 

Zingende leerlingen

De prins en de sinaasappels

Leerlingen maken in één middag een opera over een jonge prins die maar niet aan het lachen te krijgen is.

Voor groep 1 t/m 8

De prins en de sinaasappels

Zingende leerlingen

Via een verhaal over een jonge prins die maar niet aan het lachen te krijgen is, maken leerlingen kennis met de kunstvorm opera. Ze leren spelen, presenteren, zingen en dansen. Iedereen kan meedoen!

Zelf een korte opera maken

In korte tijd maken de leerlingen onder begeleiding van een workshopdocent een korte opera, waarbij veel ruimte is voor eigen ideeën. Alle aspecten van opera komen aan bod: acteren, zingen, regisseren en presenteren. Aan het eind van de workshop komen alle teksten, liedjes en tableaus samen en ontstaat er plotseling een voorstelling… met of zonder publiek!

De workshop kan plaatsvinden in een studio van Nationale Opera & Ballet met licht en kostuums, maar kan in aangepaste vorm ook op school worden gegeven. Een docent zang en spel en een pianist begeleiden de kinderen in dit muzikale theateravontuur.

OOK BESCHIKBAAR ALS OPERADAG

Deze workshop wordt per groep aangeboden; voor een project met meerdere groepen (of de hele school) bieden we Operadag op school aan. Onder leiding van een ervaren artistiek team maken en repeteren de leerlingen dan in een dag een echte muziektheatervoorstelling op school, die aan het einde van de dag (indien gewenst) kan worden uitgevoerd voor medeleerlingen, docenten en ouders / verzorgers. Voor meer informatie, zie de workshop Operadag op school.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school of in Nationale Opera & Ballet
Duur: 1 tot 2 uur
Kosten: € 4,50 per leerling
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen

Inschrijven 

 

Een dansdocent voert samen met de leerlingen een beweging uit

Ballet met je klas

Binnen een lesuur ontdekken de leerlingen wat ballet is en gaan ze zelf met dansbewegingen aan de slag.

Voor groep 1 t/m 8

Ballet met je klas

Video-impressie

Ballet met je klas

Hoeveel uur trainen dansers per dag? Doet het pijn om op spitzen te staan? En mag je als danser gewoon alles eten? Leerlingen volgen een actieve dansworkshop en ervaren onder leiding van een dansdocent wat erbij komt kijken om danser te worden. Aan het eind van de workshop voeren de leerlingen gezamenlijk een einddans uit.

ONDERSTEUNEND LESPAKKET EN RONDLEIDING

Bij de les hoort een digitaal lespakket dat voorafgaand aan de les wordt gebruikt. Alle klassen kunnen aan dit project meedoen. Zo kan er een verbindende werking van uitgaan. Deze introductieles kan bovendien worden benut als opmaat naar een van onze andere dansprojecten. Ballet met je klas is op aanvraag te combineren met een rondleiding door het theater van Nationale Opera & Ballet of een bezoek aan een van de schoolmatinees van Het Nationale Ballet.

Voor groep 5 t/m 8 bieden we ook Ballet met je klas - special aan, waarbij twee dansers van de Nationale Balletacademie korte solo's dansen op school. Zie voor meer informatie de workshop Ballet met je klas - special.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school (gym- of speelzaal)
Duur: 60 minuten
Kosten: € 4,50 per leerling, incl. lesmateriaal
Groepsgrootte: 20 tot 25 leerlingen

Inschrijven 

Een dansdocent voert samen met de leerlingen een beweging uit
Een danser in de klas

Ballet met je klas - special

Speciale versie van de workshop Ballet met je klas, met twee dansers van de Nationale Balletacademie.

Voor groep 5 t/m 8

Ballet met je klas - special

DANSERS IN DE KLAS

In deze uitgebreide versie van de workshop Ballet met je klas presenteren twee professionele dansers in spe van de Nationale Balletacademie twee korte solo's in de klas. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag onder leiding van een dansdocent.

Ballet met je klas - special is door organisatorische beperkingen helaas alleen beschikbaar voor scholen binnen Amsterdam.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school (gym- of speelzaal)
Duur: 60 minuten
Kosten: op aanvraag
Groepsgrootte: 20 tot 25 leerlingen

Inschrijven 

Kinderen en zangdocente

Opera met je klas

Kinderen leren in één les wat opera is en zingen aan het eind samen een lied op een schoolplein.

Voor groep 1 t/m 8

Opera met je klas

Video-impressie

Videostill: zingende kinderen op schoolplein

ZANGLES EN SPELOPDRACHTEN

Hoe klinkt verliefdheid? Hoe klinkt woede, en hoe klinkt verdriet? In deze workshop ligt de nadruk op zang als expressiemiddel. Een operazangeres zingt een aria in de klas en geeft een korte zangles met een aantal spelopdrachten. Hoe kun je je stem gebruiken om een verhaal te vertellen? Hoe kan de muziek je helpen om een tekst te onthouden? Al doende leren de leerlingen over muziek, theater en opera.

LIED OP HET SCHOOLPLEIN

Als afsluiting zingt de zangeres aan het eind van de lesdag samen met de leerlingen, docenten, ouders en verzorgers een lied op het schoolplein. Het optreden duurt maximaal 10 minuten. Bij de les hoort een digitaal lespakket, dat voorafgaand aan de zangles door de eigen docent wordt ingezet. Als meerdere klassen de workshop volgen, presenteren ze het lied gezamenlijk. Zo kan het project ook verbindend werken.

RONDLEIDING DOOR HET THEATER

Opera in je klas is op aanvraag te combineren met een rondleiding door Nationale Opera & Ballet. Deze wordt op een nader te bepalen dag in de periode voor of na de workshop gepland.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 1 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: 45 minuten (excl. eindpresentatie op het schoolplein)
Kosten: € 4,50 per leerling
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen

Inschrijven

Kinderen en zangdocente
Leerlingen in gekleurde shirts staan in hun decor van Ongein

Ongein

Een (eindejaars) schoolopera op muziek van Tsjaikovski!

Voor groep 7 en 8

Ongein

Video-impressie

Videostill met beeld uit de voorstelling Ongein

In 12 workshops studeren de leerlingen onder professionele begeleiding een eigen schoolopera in, op basis van Tsjaikovski's opera Jevgeni Onegin. Ongein gaat over echt versus fake, over vriendschap en over de waarde van samen plezier maken.

Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, bewerkt door Toek Numan
Tekst Erik Bindervoet en Robbert Jan Henkes
Regie-adviezen Marcel Sijm
Dramaturgie Wout van Tongeren en Ewout Ganzevoort

Met dank aan de Freek en Hella de Jonge Stichting

Eindejaars-opera

Ongein kan als groep 8-musical worden ingezet, maar is ook geschikt voor groep 7. Door de karakter van het project en de inhoud van het verhaal leent Ongein zich goed om als eindejaars-opera opgevoerd te worden. Ongein is op aanvraag ook door meerdere klassen samen uit te voeren.

Praktische informatie

Wie: groep 7 en 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: 12 weken, incl. repetities, workshops, generale repetitie en voorstelling(en)
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen
Kosten: op aanvraag, incl. tekst- en zangworkshops, pianobegeleiding, MP3-oefenbestanden en lesmateriaal

Inschrijven

Coppelia app op een digibord

Coppelia App

Dans in de klas! Een interactieve digibord-app over het fantasievolle ballet Coppelia.

Voor groep 5 en 6

Coppelia App

In de interactieve digibord-app Coppelia kunnen docenten zelf aan de slag met opdrachten, video’s, lesbrieven en nog veel meer. Aan de hand van het fantasievolle en kleurrijke ballet Coppelia ontdekken de leerlingen hoe je een verhaal vertelt zonder woorden te gebruiken: met je lichaam, met beweging, muziek, decor en kostuums. Alle stappen van het maakproces van een balletvoorstelling komen aan bod. Ook zeer geschikt voor docenten die zelf geen dansles geven!

Het Nationale Ballet ontwikkelde deze app in samenwerking met uitgeverij Follow a Muse en Het Balletorkest.

Ontdek de Coppelia App

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie: groep 5 en 6
Wanneer: de app is permanent beschikbaar
Duur: variabel
Kosten: gratis
 

operaballet.nl/coppelia-app

Foto van de Balletbox

Balletbox Coppelia

Kinderen maken kennis met verschillende aspecten van dans.

Voor cluster 3 en 4 van het speciaal basisonderwijs en groep 3 t/m 8 van het regulier basisonderwijs

Balletbox Coppelia

Video-impressie

Balletbox Coppelia

De Balletbox bevat materialen en opdrachten waarmee leerlingen kennis maken met verschillende dansstijlen en ontdekken wat ervoor nodig is om een dansvoorstelling te maken. Een docent van Het Nationale Ballet geeft zes tot acht dansworkshops in de klas, gebaseerd op het fantasierijke ballet Coppelia. Elke workshop wordt (in overleg) vervolgd door een verbindingsles door de eigen docent, die aansluit bij diverse leerdomeinen zoals taal, rekenen en burgerschap.

De Balletbox en de dansworkshops zijn ontwikkeld in samenwerking met het speciaal onderwijs en een studenten-adviesgroep van de Universitaire PABO. De dansworkshops worden aangepast aan het niveau en de belevingswereld van de groep.

ACHTER DE SCHERMEN

De Balletbox is losjes geïnspireerd op de voorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet. Daarin komen verschillende dansstijlen voorbij, van klassiek tot rock & roll en van flamenco tot hiphop. Het verhaal gaat over de geheimzinnige Dr. Coppelius die probeert zijn levensechte poppen (robots) tot leven te wekken. De Balletbox biedt daarnaast materiaal waarmee de kinderen kennismaken met het werk achter de schermen van het theater; van een werkdag van een danser tot de diverse ambachten in de ateliers van Nationale Opera & Ballet.

In de Balletbox vindt u onder meer werkbladen, maakopdrachten, een memoryspel en een kwartetspel. Er is ook een speciale website ontwikkeld waar al het beeldmateriaal te vinden is, aangepast voor gebruik op het digibord. De Balletbox is vormgegeven door Nicola Dehmer.

DANSLESSEN EN EVENTUEEL EEN EINDPRESENTATIE

In aansluiting op de dansworkshops zijn er verbindingslessen ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Het project dient om kinderen vooral te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De Balletbox bestaat uit minimaal zes danslessen die − indien mogelijk en gewenst − resulteren in een presentatie voor ouders en leerkrachten. Voordat de workshops op school plaatsvinden wordt er een kennismaking met de leerkrachten en de dansdocent gepland.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie:
Speciaal basisonderwijs, cluster 3 en 4
Regulier basisonderwijs, groep 3 t/m 8
Wanneer: in overleg
Waar: op school
Duur: minimaal 6 lessen van 45 minuten
Kosten:
€ 100 voor alleen de Balletbox
€ 150 voor de Balletbox incl. boekje met dansbeschrijvingen en muziek.
Prijzen voor de dansworkshops op school op aanvraag

Inschrijven

Scènefoto uit het ballet Coppelia
Scènefoto uit het ballet Coppelia. Foto: Marc Haegeman