Rangen in ballet

Eerste solist

Eerste solisten dansen hoofdrollen. Je moet technisch heel goed zijn, alle moeilijke passen kunnen uitvoeren en ook een heel mooie uitstraling hebben. Er worden niet veel dansers eerste solist.

Tweede solist

Als je tweede solist bent, dans je heel vaak alleen op het toneel en krijg je belangrijke rollen.

Grand Sujet

Als je grand sujet bent, dans je soms alleen op het podium.

Coryphée

Als je coryphée bent, dans je af en toe met een paar andere dansers in kleine groepen en val je meer op dan als je in het corps de ballet danst.

Corps de ballet

De grootste groep dansers danst in het corps de ballet. Belangrijk van het dansen in het corps de ballet is dat je goed kunt samenwerken.

Elévès

Jonge dansers die vanuit de Junior Company een plek weten te bemachtigen bij het grote gezelschap, dansen eerst in de rang van élève. Vaak dans je dan mee in de grote klassieke balletten zoals Giselle of the Sleeping Beauty. 

Junior Company

Jonge talenten tussen ongeveer 17 en 20 jaar krijgen de kans om podiumervaring op te doen én reizen met een eigen tournee programma door heel Nederland. Sommige dansers van de Junior Company stromen door naar Het Nationale Ballet in de rang eléve, anderen vinden een plek bij andere dansgezelschappen over de hele wereld!

Lees meer over de Junior Company