Speeldata

9 oktober 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer

Duur

ca. 1:15, geen pauze

Tickets

Vanaf € 12

Perle Noire

Perle Noire: Meditations for Joséphine

Ze was een ongekend populair artiest, burgerrechtenactivist én verzetsheld. Haar hele leven lang werd ze echter gegoten in een wit narratief: dansend in een bananenrok, opgesloten in een kooi of zingend over haar ‘thuis’ in Afrika. Perle Noire: Meditations for Joséphine toont de wereld achter haar lachende façade in een gelaagd samenspel van zang, woordkunst en muzikale improvisatie, dat breekt met de charmante hoogglans van de melodieën waarmee ze bekend werd.

Foto: regisseur Peter Sellars en operazangeres Julia Bullock© Stephanie Berger

In hun zoektocht naar de authentieke Joséphine verwoorden en verklanken operazangeres Julia Bullock, componist Tyshawn Sorey en dichtster Claudia Rankine de systemisch onderdrukkende praktijken die niet alleen het leven van Baker hebben getekend, maar ook hun eigen levens onmiskenbaar hebben gevormd.  

Samen met de makers duiken we in het werk en blikken we tijdens deze avond vooruit op deze voorstelling, die de conventionele grenzen van het genre ‘opera’ verder oprekt en herdefinieert. En natuurlijk is er ook muziek van Joséphine Baker, in een eigen interpretatie van Blueszangeres Valerie JanePerle Noire: Meditations of Joséphine zal als onderdeel van het Opera Forward Festival te zien zijn in maart 2023.

De avond wordt gepresenteerd door Sosha Duysker. Veel van de gesprekken tijdens deze avond zullen in het Engels worden gevoerd.

‘Perle Noire is niet een werk over Joséphine, maar vóór Joséphine.’


Operazangeres Julia Bullock

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Black Achievement Month

Stichting Black Achievement Month presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijk brandpunt in hun ontwikkeling. Personen met Afrikaanse roots hebben zich hier geworteld en zijn in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Hun talenten en prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.