Speeldata

16 mei 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Duur

90 minuten

Tickets

Gratis

Joep Leerssen bij een lezing in Nationale Opera & Ballet

Cultuurhistoricus Joep Leerssen verkent de wortels van onze fascinatie voor Anne Boleyn.

Hendrik VIII, de Engelse Koning Blauwbaard met zijn zes vrouwen, spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Was hij een Realpolitiker à la Machiavelli of een paranoïde tyran? En waarom is uitgerekend Anne Boleyn zijn meest kleurrijke en aansprekende slachtoffer?

Recentelijk zagen we de magistrale bewerking van het thema in de romans van Hilary Mantel en hun televisie-bewerking; maar de traditie reikt ver terug, en Donizetti’s opera uit 1830 vormt daarin een cruciale schakel. Kinderloosheid, overspel, en de strijd met de paus: zelden was het persoonlijke politieker dan in deze tragedie.

Cultuurhistoricus Joep Leerssen gaat op verkenning naar de wortels en de vertakkingen van het Anne-Boleyn-thema, Donizetti’s fascinatie met de Tudors, en zijn rol in de operakunst van de Romantiek.

Praktische informatie

Lezing door cultuurhistoricus Joep Leerssen
naar aanleiding van de productie Anna Bolena van De Nationale Opera

Datum: ma. 16 mei, 20.00 uur
Plaats: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk.

Lezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Reserveren

loading Tickets worden geladen...