Technopera

Het jonge, vernieuwende gezelschap Technopera heeft als doel om elektronische muziek opera’s als volwaardig nieuw muziek- en theatergenre toe te voegen aan het Nederlandse culturele landschap. In experimentele, nieuwe composities worden techno, deephouse en andere vormen van elektronische muziek naadloos verbonden met barokklanken en de klassieke stem. Na een aantal succesvolle ‘operaraves’, onder andere op het festival Down the Rabbit Hole, maakt Technopera nu een volledig nieuwe set speciaal voor het Opera Forward Festival.

  • Locatie: Foyer
  • Datum & tijd: vrijdag 8 maart (22.00 - 23.30 uur)

Deze voorstelling is gratis te bezoeken, je kunt een plek reserveren via onderstaande button. Het is ook mogelijk om op de dag zelf binnen te lopen, er blijft een aantal plaatsen vrij voor de spontane bezoeker.

The Song Project

Het Nederlands Kamerorkest is in 2023 begonnen met The Song Project om jonge componisten en zangers een podium te geven in een project met bestaande én nieuwe muziek. Dit jaar vinden er twee concerten plaats, de eerste op 9 maart in de NedPho Koepel en de tweede op 10 maart in het Opera Forward Festival. Vijf zangers van Dutch National Opera Academy zijn gekoppeld aan vijf componisten, waaronder ook OFF alumni, van het Conservatorium van Amsterdam. De componisten hebben ieder een bestaand lied van een nieuw arrangement voorzien en hebben daarnaast een gloednieuw werk voor stem en ensemble geschreven, waarbij dezelfde tekst als uitgangspunt is genomen. Dit jaar komt het repertoire uit de late romantiek, met liederen van Gustav Mahler, Alphons Diepenbrock en Elisabeth Kuyper. Elf musici van het Nederlands Kamerorkest begeleiden de zangers in dit concert dat het repertoire vernieuwt en nieuwe stappen naar de toekomst zet.

  • Locatie: Foyer
  • Datum & tijd: zondag 10 maart (14.00 - 15.30 uur)

Deze voorstelling is gratis te bezoeken, je kunt een plek reserveren via onderstaande button. Het is ook mogelijk om op de dag zelf binnen te lopen, er blijft een aantal plaatsen vrij voor de spontane bezoeker.

Credits
 

Zangers
Hannah Gries (sopraan)
Sterre Decru (mezzosopraan)
Thalia Cook-Hansen (sopraan)
Elisa Maayeshi (sopraan)
Henrik Enger Holm (sopraan)

Componisten
Jasmine Karimova
Béla Braack
José Nuno Dias Miranda
Mehmet İlhan Gazioğlu
Catharina Clement

11-koppig ensemble uit het Nederlands Kamerorkest

Spoken Word tijdens OFF

Spoken word X OFF

De afgelopen edities heeft het Opera Forward Festival op verschillende manieren samengewerkt met spoken word artiesten. Dit jaar zetten we de dialoog tussen de kunstvormen spoken word en opera voort met een groep fantastische artiesten. Spoken word artists Djé-rimo en LOE. reflecteren op hun eigen manier op het thema (on)verantwoordelijkheid en werken samen met klassiek geschoolde zangers Nienke Nasserian en Marlina Deasy Hartanto. Componist Luke Deane geeft het project samen met hen vorm en brengt zijn creatieve en muzikale input in. De experimentele en spannende performances gaan in première in het eerste weekend van OFF.

  • Locatie: Foyer
  • Data & tijden: vrijdag 8 maart (19.30 - 20.00 uur), zaterdag 9 maart (16.45 - 17.15 uur)

Deze voorstelling is gratis te bezoeken, er is geen reservering nodig.

Credits
 

Djé-rimo
LOE.
Nienke Nasserian
Luke Deane
Marlina Deasy Hartanto
Manu van Kersbergen (Spoken Word curator)

Amy Chang

MADWOMAN

Elenora Hu & Amy Chang

Sopraan Elenora Hu, winnares van het Nederlandse tv-programma ARIA, en pianiste Amy Chang, onderdeel van De Nationale Opera Studio, hebben speciaal voor het Opera Forward Festival een recitalprogramma samengesteld. In MADWOMAN weven ze een tapijt van enkele van de mooiste en krachtigste representaties van vrouwen in opera en zang.

Luister naar componiste Nadia Boulanger, de meest invloedrijke muzieklerares van de 20e eeuw. Maak kennis met de Nederlandse componiste Rosy Wertheim, die de nazi-bezetters trotseerde door illegaal muziek uit te voeren in haar kelder. En geniet van meer hedendaags werk van componisten als Jake Heggie en Errollyn Wallen.

  • Locatie: Foyer
  • Datum & tijd: zaterdag 9 maart (15.30 - 16.15 uur)

Deze voorstelling is gratis te bezoeken, er is geen reservering nodig.

Credits
 

Sopraan  Elenora Hu
Piano  Amy Chang

A Beautiful Path: Ox song (part 1)

A Beautiful Path: Ox song (part 1) is een onderzoeksproject van Kate Moore over componeren in het landschap, dat zowel het atelier van de componist is als het podium waarop de componist optreedt. Over een periode van 12 maanden loopt Kate van Oss in Nederland helemaal naar Skellig Michael in Ierland. Tijdens deze langeafstandswandeling legt ze de omgevingen en ervaringen vast met behulp van haar stem en een lier. Het creatieve proces van de componist wordt onthuld door het achter de gesloten deuren van een compositiestudio vandaan te halen. De componist wordt een performer, die de creatieve handeling van compositie uitvoert waarbij de compositiestudio een wandelpad is.

Dit is artistiek onderzoek naar het creatieve proces en de kruising tussen natuur en cultuur. De route zelf is een levende partituur, die muziek weergeeft in tegenstelling tot een compositie die een landschap weergeeft. Het ritme van stappen door een orkestratie van evoluerende ecosystemen vormt een zintuiglijke en emotionele ervaring die meebeweegt met de veranderingen van de omgeving.

  • Locatie: Foyer
  • Datum & tijd: zaterdag 16 maart (15.15 - 16.00 uur)

Deze voorstelling is gratis te bezoeken, er is geen reservering nodig.

Credits
 

Kate Moore (componist, performer)
Isabelle Vigier (fotografie, visual design)

Met ondersteuning van AFK, Movement Exposed Gallery en Gaudeamus Festival

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door