Articles

ACHTERGROND: ROMÉO ET JULIETTE

Voor zijn opera over de gedoemde geliefden Romeo en Julia baseerde de Franse componist Charles Gounod zich – hoe kan het ook anders – op de beroemde liefdestragedie van William Shakespeare. Wel deed hij een aantal aanpassingen, zodat het liefdeskoppel in zijn werk nóg centraler kwam te staan. Op zondag 31 mei om 19:00 uur streamen we de opera op ons YouTube-kanaal en onze website.

Lees het artikel

Ga naar de stream

 

ACHTERGROND: TOSCA

Lees over de achtergronden en ontstaansgeschiedenis van Puccini's legendarische opera Tosca. Op zondag 19 april om 19:00 uur streamen we de opera op ons YouTube-kanaal en onze website. 

Lees het artikel

Ga naar de stream

ACHTERGROND: HET SLUWE VOSJE

De opera Het sluwe vosje (1924) is ontstaan in de laatste, zeer productieve periode van Leoš Janáček als operacomponist. Kom in dit artikel meer te weten over de achtergronden en ontstaansgeschiedenis van deze opera. Op Paaszondag 12 april om 19:00 uur streamen we de opera op ons YouTube-kanaal en onze website. 

Lees het artikel

Ga naar de stream

PARSIFAL: DE BASICS

Wagners Parsifal is niet zomaar een opera. Voor veel operaliefhebbers is het een filosofisch-religieuze totaalervaring over (mede)lijden en verlossing. Klinkt intimiderend? Dit inleidende artikel wijst je de weg. Op Goede Vrijdag 10 april om 14:00 uur streamen we Parsifal op ons YouTube-kanaal en onze website. 

Lees het artikel

Ga naar de stream

INLEIDING: JEVGENI ONJEGIN

Tsjaikovski's Jevgeni Onjegin is bij uitstek een opera over gemiste kansen. Over foute keuzes en ongelukkige samenlopen van omstandigheden. Lees de achtergrond bij de stream van zondag 5 april en leer meer over de opera en de regie van Stefan Herheim.  

Lees het artikel

 

ACHTERGROND: MARISS JANSONS EN TSJAIKOVSKI

Op 5 april streamen we de opera Jevgeni Onjegin van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Deze productie uit 2011 stond onder de bevlogen muzikale leiding van Mariss Jansons, die afgelopen december helaas is overleden. De Let had een warme band met het Koninklijk Concertgebouworkest en de componist Tsjaikovski.

Lees het artikel

 

23 X LUISA CASATI 

Ritratto draait om Luisa Casati, een soort Lady Gaga van de jaren 1920. Ze was al bij haar geboorte voorbestemd om ‘larger than life’ te worden. Van haar glamoureuze hoogtepunten tot haar tragische dieptepunten: het fenomeen Luisa Casati in 23 curieuze weetjes.

Lees het artikel