Voorstellings­informatie

Voorstellingsinformatie

In C

Totale voorstellingsduur (naar verwachting) circa vijftig minuten 
 

Concept, licht en choreografie 
Sasha Waltz 
Muziek 
Terry Riley – In C* (1964) 
Kostuumontwerp 
Jasmin Lepore 
Lichtontwerp 
Olaf Danilsen 
Concept en dramaturgie
Jochen Sandig
 Instudering 
Sebastian Abarbanell 
Alessandra Defazio 
(Sasha Waltz & Guests) 
Balletmeester 
Michele Jimenez 
Muzikale begeleiding 
Het Balletorkest en ensemble van het Conservatorium van Amsterdam 
Muzikaal leider 
Fedor Teunissen 
Coördinatoren ensemble Conservatorium 
Richard Jansen 
Arnold Marinissen 
Producent Conservatorium 
Clara Bron

Toneeltechniek, belichting, geluid en kap en grime
De Techniek Nationale Opera & Ballet 
Productieleider
Joshua de Kuyper 
Voorstellingsleiders 
Wolfgang Tietze 
Kees Prince 
Productievoorbereider
Mark van Trigt 
Eerste belichter
Cor van den Brink 
Lichtsupervisor 
Wijnand van der Horst 
Geluidstechnici 
David te Marvelde 
Raymond Roggekamp 
Kostuums in bruikleen van 
Nagelhus Schia Productions en Sasha Waltz 
Kostuumsupervisor 
Michelle Cantwell 
Eerste kleder 
Andrei Brejs 

Inleidingen 
Jacq. Algra 
Swantje Schäuble

De uitvoering van In C door Het Nationale Ballet is in het kader van het Holland Festival 2025

De originele productie In C werd geproduceerd door Sasha Waltz & Guests en ging op 6 maart 2021 in wereldpremière. De voorstelling werd gemaakt in Radialsystem. Sasha Waltz & Guests wordt gesubsidieerd door de Senaatsafdeling voor Cultuur en Sociale Cohesie in Berlijn. 

In C werd gecreëerd en (in de originele cast) uitgevoerd door Davide Di Pretoro, Edivaldo Ernesto, Melissa Figueiredo, Hwanhee Hwang, Annapaola Leso, Michal Mualem, Zaratiana Randrianantenaina, Aladino Rivera Blanca, Orlando Rodriguez en Joel Suárez Gómez. 

* Music Published / Licensed by: © G. Schirmer, New York / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage 

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest 

Eerste viool 
Hebe Mensinga 
Sarah Oates 
Kotaro Ishikawa 
Suzanne Huynen 
Robert Cekov 
Jan Eelco Prins 
Tinta Schmidt von Altens
Majda Varga-Beijer 
Tweede viool 
Arnieke Ehrlich 
Radka Dijkstra - Dohnalová 
Yumi Goto 
Willy Ebbens 
Christiane Belt 
Altviool 
Naomi Peters 
Arwen Salama - van der Burg 
Maria Ferschtman 
Joël Waterman 
Cello 
Artur Trajko 
Lies Schrier 
Evelien Prakke 
Willemiek Tavenie
Contrabas 
Jean-Paul Everts 
Annelies Hemmes 
Lucía Mateo Calvo 
Fluit 
Sarah Ouakrat 
Marie-Cécile de Wit 
Hobo 
Juan Esteban Mendoza Bisogni 
Klarinet 
Ina Hesse 
Joris Wiener 
Fagot 
Janet Morgan 
Maud van Daal 
Hoorn 
Ward Assmann 
Christiaan Beumer 
Trompet 
Erik Torrenga 
Trombone 
Wilco Kamminga 
Marijn Migchielse
(bastrombone) 
Slagwerk 
Richard Jansen 
Harp 
Jet Sprenkels

Conservatorium Amsterdam

Toetsen 
Arnold Marinissen (studieleider zang en compositie) 
Viool 
Hyunjin Cho 
Lucy Warren
Weronika Weiss 
Slagwerk
Alexandre Camolas Duarte
Enaitz Manso Galarza 
Francisco Guerreiro 
Tomás Luiz 
Afonso Viola da Mata 
Bruce Zhou 
Zang
Agathe Labadie 
WeiWei Li 
Rosalin Plaat 
Blanca Rey Coral
Klarinet 
Gonçalo Figueiredo 
Francisca Guedes 
Fluit 
Jay van Dam 
Ruud van Stralen  
Emilia Troyer
Saxofoon 
Nonthapat Chaiviratnukul 
Jeroen Leentjes 

Castlist

Repetitiebeeld In C | Foto: Altin Kaftira
Repetitiebeeld In C | Foto: Altin Kaftira
‘In C verbindt ons allemaal’

Choreograaf Sasha Waltz over In C

53 op zichzelf staande microchoreografieën vormen samen Sasha Waltz’ dansspektakel In C. Sinds de – digitale – première in 2021 is het werk uitgevoerd door professionele dansers én amateurs over de hele wereld. Nu sluiten ook de dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company zich bij deze internationale beweging aan.

Choreograaf Sacha Waltz over In C

53 op zichzelf staande microchoreografieën vormen samen Sasha Waltz’ dansspektakel In C. Sinds de – digitale – première in 2021 is het werk uitgevoerd door professionele dansers én amateurs over de hele wereld. Nu sluiten ook de dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company zich bij deze internationale beweging aan.

Tekst: Rosalie Overing

Sasha Waltz creëerde In C op het gelijknamige muziekstuk van Terry Riley uit 1964. De choreografie volgt de structuur van de compositie, die bestaat uit 53 korte muzikale frasen. Zowel voor de musici als voor de dansers geldt dat ze beginnen bij de eerste frase en eindigen bij de 53ste, maar ze mogen elke frase zo vaak herhalen als ze willen – mits ze onderling niet meer dan een paar frasen van elkaar verwijderd raken. Daarnaast schreef Waltz voor haar dansers 53 regels voor de manier waarop zij met elkaar en de ruimte moeten omgaan. Met die vaststaande figuren en regels mogen zij vervolgens improviseren. Waltz: “Daardoor is elke voorstelling anders en is elke danser tegelijkertijd ook choreograaf.”

Pandemie-choreografie

Sasha Waltz maakte In C oorspronkelijk met en voor haar Berlijnse dansgezelschap Sasha Waltz & Guests, tijdens de tweede coronalockdown in 2021. Waltz: “In die periode, toen je niet eens met anderen in dezelfde ruimte mocht ádemen, was het vooral een manier om de dansers toch samen te kunnen brengen. Omdat het werk bestaat uit allemaal losse stukjes choreografie konden de dansers het immers individueel en op afstand instuderen.” Waltz zag echter al snel potentie voor iets groters: “Ik zag het stuk voor me als een internationale beweging. Met de 53 choreografische figuren en regels creëer je een taal die geleerd kan worden door mensen van allerlei verschillende leeftijden en culturen. Dat zorgt voor een groot saamhorigheidsgevoel”, vertelt ze. “Aan het begin van het muziekstuk hoor je een duidelijke beat, als een hartslag die iedereen – de uitvoerenden en het publiek – verbindt. En dat is ook de boodschap: In C verbindt ons allemaal.”

Sasha Waltz
Sasha Waltz | Foto: Herlinde Koelbl

Doordat de dansers en musici tijdens een uitvoering van In C onderling niet meer dan een paar figuren van elkaar verwijderd mogen raken, moeten zij tijdens het improviseren continu rekening met elkaar houden. Het idee dat iedere individuele artiest bovenal in dienst staat van het grotere geheel, is voor Waltz een belangrijk thema: “Wat ik tijdens de coronapandemie heel krachtig vond, was de realisatie dat individuele vrijheid alleen kan worden bereikt als je je verantwoordelijkheid neemt en bijdraagt aan the greater good. Dit idee is voor mij de sleutel tot goed samenleven en dit zie je ook heel duidelijk terug in In C. Het stuk is in zekere zin een oefening in sociaal gedrag.”

Communityproject

Met de dansers van Sasha Waltz & Guests als ambassadeurs is ‘de taal’ van In C de afgelopen jaren geleerd aan mensen overal ter wereld, van Georgië tot India en van Noorwegen tot Mexico. De ‘community’ waartoe In C inmiddels is uitgegroeid, bestaat uit zowel professionele dansers als jeugdgroepen en amateurgezelschappen. “Jeugdgroepen dansen versimpelde varianten van de originele figuren en amateurs leren een speciale versie van de choreografie, waarbij ze maar een deel van de figuren uitvoeren”, legt Waltz uit. “Welke versie van het werk er precies wordt gedanst, wordt bepaald door de ambassadeurs die het werk aan de groepen leren. Zij kijken in hoeverre een groep in staat is de choreografieën en regels uit te voeren. Daardoor kan iedereen In C dansen.” 

Sasha Waltz 

Sasha Waltz (Karlsruhe, 1963) is choreograaf, danser en regisseur. In 1993 richtte ze samen met Jochen Sandig het gezelschap Sasha Waltz & Guests op, waarmee ze innovatieve en uitdagende uitvoeringen binnen het choreografisch muziektheater ontwikkelt. Waltz ontving diverse prijzen, waaronder de Deutscher Tanzpreis en de Helmut-Schmidt-Zukunftspreis. In 2011 ontving Waltz de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland en in 2021 werd ze benoemd tot Commandeur in de Franse Ordre des Arts et des Lettres.

 

In C repetitie, de dansers op de rug gezien, als zijn ze aan het touwtje springen
Repetitie In C - Sasha Waltz - HNB 2025 | Foto: Altin Kaftira

Ambassadeurs over In C

Alessandra Defazio en Sebastian Abarbanell zijn de ambassadeurs die Sasha Waltz’ In C hebben ingestudeerd met de dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company, én met acht dance captains die het werk op hun beurt leerden aan (amateur-)dansers uit alle stadsdelen van Amsterdam (zie Heel Amsterdam Danst).

 

Ambassadeurs over In C

Alessandra Defazio en Sebastian Abarbanell zijn de ambassadeurs die Sasha Waltz’ In C hebben ingestudeerd met de dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company, én met acht dance captains die het werk op hun beurt leerden aan (amateur-)dansers uit alle stadsdelen van Amsterdam (zie Heel Amsterdam Danst).

Tekst: Astrid van Leeuwen

Alessandra Defazio: 
“Voor Sasha is verbinding hét sleutelwoord. Dat was zo toen haar dansers tijdens de coronapandemie thuis zaten, en dat is nog steeds zo: door van In C een communityproject te maken, hebben we in bijvoorbeeld Charkov in Oekraïne, Pune in India en diverse Mexicaanse steden dansers van alle culturen, leeftijden en achtergronden als in een soort grote speeltuin samengebracht.” 

Sebastian Abarbanell: 
“Als we allemaal onze eigen individuele weg inslaan, alleen onze eigen ideeën volgen, vinden we geen manieren om in harmonie met elkaar samen te leven. In C is daardoor een prachtig symbool geworden voor de verbinding die in onze samenleving zo hard nodig is. Je moet je als individu verantwoordelijk voelen om bij te dragen aan de groep of gemeenschap. Je moet naar elkaar luisteren om samen iets prachtigs te kunnen creëren.”

Repetitie In C
Sebastian Abarbanel (l) en Alexander Álvarez Silvestre - Repetitie In C | Foto: Altin Kaftira
Heel Amsterdam Danst op het Museumplein
Heel Amsterdam Danst - Museumplein - HNB 2025 | Foto: Ben Houdijk

Heel Amsterdam Danst

In C wordt dit seizoen niet alleen gedanst door Het Nationale Ballet en de Junior Company; eerder deze maand presenteerden ook groepen inwoners uit alle zeven stadsdelen van Amsterdam en uit Weesp een unieke versie van Sasha Waltz’ dansspektakel. Meer dan 120 (!) dansers van alle leeftijden en (dans)achtergronden deden mee aan Heel Amsterdam Danst, het grootste participatieproject van Het Nationale Ballet ooit.

Heel Amsterdam Danst

In C wordt dit seizoen niet alleen gedanst door Het Nationale Ballet en de Junior Company; eerder deze maand presenteerden ook groepen inwoners uit alle zeven stadsdelen van Amsterdam en uit Weesp een unieke versie van Sasha Waltz’ dansspektakel. Meer dan 120 (!) dansers van alle leeftijden en (dans)achtergronden deden mee aan Heel Amsterdam Danst, het grootste participatieproject van Het Nationale Ballet ooit.

Ter gelegenheid van Amsterdam 750 bracht Het Nationale Ballet met Heel Amsterdam Danst overal in de stad mensen samen. Onder leiding van artistiek coördinator Didy Veldman en acht dance captains leerden inwoners uit de stadsdelen van Amsterdam en uit Weesp elk een deel van In C. Iedereen was welkom om mee te doen – van jong tot oud en ongeacht danservaring. De Centrum-groep bestond bijvoorbeeld uit dansers van Dance Connects, die mensen van 50 tot 100+ jaar oud verbindt door dans, terwijl in Oost leden van Studentendansvereniging AmsterDance meededen en in West dansers van de Anatolian Dance Academy zich een deel van de choreografie eigen maakten.

Van locatie- naar finalevoorstelling

Tussen 25 en 31 mei presenteerde elke groep haar deel van In C eerst tijdens een gratis openluchtvoorstelling in het eigen stadsdeel, waarbij ook andere lokale artiesten en de Junior Company van Het Nationale Ballet optraden. Vervolgens kwamen op 15 juni alle groepen bij elkaar voor een spetterende finalevoorstelling op het toneel van Nationale Opera & Ballet, met muzikale begeleiding van Het Balletorkest en een studentenensemble van het Conservatorium van Amsterdam.

Optreden In C door Dans Dansen op het Museumplein
Optreden In C door Dans Dansen op het Museumplein | Foto: Ben Houdijk

Wildcard 

Om nog meer mensen te betrekken bij Heel Amsterdam Danst lanceerde Het Nationale Ballet een danschallenge op Instagram en TikTok, waarbij deelnemers een wildcard konden winnen om mee te dansen in de gezamenlijke voorstelling op 15 juni. Om hierop kans te maken, deelden de deelnemers online een video waarin ze een frase uit In C uitvoerden. Uiteindelijk wonnen vijf danstalenten een wildcard. 

Ruimte geven en nemen 

De dansers krijgen bij het uitvoeren van In C veel individuele vrijheid, maar dragen tegelijkertijd de verantwoordelijkheid om zich tot de groep te blijven verhouden. Waltz’ danscreatie sluit daardoor perfect aan bij het centrale thema van Heel Amsterdam Danst: ruimte delen. Want hoe kies je je plek zonder daarbij de ruimte van een ander op te eisen?

Repetitie In C
Repetitie In C - HNB 2025 | Foto: Altin Kaftira

In C: een muziekstuk op één A4’tje

Het uitgangspunt van Sasha Waltz' In C is het gelijknamige muziekstuk van de Amerikaanse componist Terry Riley uit 1964. Zijn revolutionaire compositie, die wordt beschouwd als de ‘oerknal van de minimal music’, bestaat uit 53 korte muzikale frasen in C groot en past in zijn geheel op slechts één A4’tje.

In C

Een muziekstuk op één A4’tje

Het uitgangspunt van Sasha Waltz' In C is het gelijknamige muziekstuk van de Amerikaanse componist Terry Riley uit 1964. Zijn revolutionaire compositie, die wordt beschouwd als de ‘oerknal van de minimal music’, bestaat uit 53 korte muzikale frasen in C groot en past in zijn geheel op slechts één A4’tje. 

De periode waarin Riley In C schreef, werd gekenmerkt door een grote drang naar vrijheid. Dit komt duidelijk tot uiting in de manier waarop Riley het werk heeft opgebouwd. 

Doordat musici zelf mogen kiezen hoe vaak ze elke frase herhalen, bepalen ze ook zelf de speelduur van het stuk. Het is pas afgelopen wanneer iedereen bij de 53ste frase is aanbeland. 

Daarnaast mag In C door elk willekeurig ensemble worden  uitgevoerd: het maakt niet uit door hoeveel musici of op welke instrumenten.

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet