De Nationale Opera presenteert

Ritratto WILLEM JETHS (1959)

Voorstelling voorbij

EEN LEVEND KUNSTWERK

Tijdsduur 1:30

Pauzes 0

Van Willem Jeths

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Ritratto – het Italiaanse woord voor ‘portret’ is de titel van een nieuwe opera van Willem Jeths, de eerste Nederlandse Componist des Vaderlands (2014-2016), die gefascineerd werd door een schilderij met een afbeelding van Luisa Casati.

Luisa Casati
De jong verweesde en getrouwde, buitensporig rijke Italiaanse Markiezin Casati streefde er haar leven lang naar gezien te worden. Zij was beroemd vanwege de uitbundige feesten die zij organiseerde. Ze liet zich door tal van kunstenaars portretteren of fotograferen. Met haar zwart omrande ogen, haar vlammend rode haar en excentriek gedrag probeerde ze een plaats te verwerven in de kunstwereld.

Tegen de achtergrond van de oorlog stelt librettist Frank Siera het belang van kunst ter discussie. Op een feest van Casati laat Siera allerlei kunstenaars uit de tijd van Casati samen komen. Het waren toentertijd de Futuristen die met hun kunst de weg voor het fascisme bereidden. Casati engageert zich niet met wereldlijke problemen en focust zich op haar passie. Deze gaat in de opera nog verder dan in het echte leven; zij probeert door niet meer te zien, zelf gezien te worden.

Willem Jeths
Ritratto’s componist Willem Jeths – van 2014 tot 2016 de eerste Componist des Vaderlands – speelt graag met orkestrale kleuren en kiest zorgvuldig de timbres die passen bij zijn personages als hij een opera schrijft: ‘Ik ben ervan overtuigd dat muziek sterker en expressiever kan zijn als je je ermee kunt identificeren.’

Podcast Ritratto

door: Klaus Bertisch

Team en cast Ritratto

Vormgeving en libretto
De voorstellingen van regisseur Marcel Sijm zijn verrassend en dikwijls vol humor, met een grote rol voor uitbundige vormgeving. Zijn samenwerking met decorontwerper Marc Warning in Legende was daar een mooi voorbeeld van. Voor Ritratto ontwerpt Marc Warning wederom het decor. Met spanning kunnen we uitkijken naar de kostuums van Jan Taminiau voor Ritratto. Hij is onder meer bekend van de blauwe mantel die koningin Maxima tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg. Het kersverse libretto is van de jonge schrijver en regisseur Frank Siera, in 2012 afgestudeerd aan de Toneelacademie, die behalve voor De Nationale Opera ook schreef voor Veenfabriek, KASSETT, Operafront en De Queeste. Choreograaf Zino Ainsley Schat vertaalt het thema ‘gezien worden’ naar voguing, een dansstijl waarin poseren en directe focus op het uiterlijk de basis is.

De Nationale Opera Studio
De Nationale Opera Studio (DNOS) is per 1 september 2018 begonnen als een intensief talentontwikkelingsprogramma voor zes getalenteerde jonge zangers en een repetitor. Inmiddels hebben de jonge talenten van DNOS zich in korte tijd al op allerlei plekken bewezen, zowel in lunchconcerten als op het grote toneel. DNOS staat onder de inspirerende leiding van sopraan Rosemary Joshua, en slaat een brug tussen de conservatoria en de beroepspraktijk.

Beluister hier de 8- delige podcast-serie over het maakproces van Ritratto en De Nationale Opera Studio door Stefanie Visjager:

NTR: Making an opera

 

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta is al dertig jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble, dat uit 22 strijkers bestaat, wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags.
 

Meer informatie over team, cast en orkest:

Ritratto - credits

 

Opera in 7 scènes

Libretto
Frank Siera

Wereldpremière
13 maart 2020
Internationaal Theater Amsterdam

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Geoffrey Paterson
Regie
Marcel Sijm
Libretto
Frank Siera
Decor
Marc Warning
Kostuums
Jan Taminiau
Licht
Alex Brok
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Choreografie
Zino Ainsly Schat
Koor
Sopraan: Silvia Brizuela Meza, Stephanie Desjardins, Irene Hoogveld
Alt: Cameron Shahbazi, Joël Vuik, Maria Warenberg
Tenor: Lucas van Lierop, Zachery Vandermeulen, Milan de Korte
Bas: Frederik Bergman, Dominic Kraemer, Sam Carl
Orkest
Amsterdam Sinfonietta
Luisa Casati
Verity Wingate - De Nationale Opera Studio
Romaine Brooks
Polly Leech - De Nationale Opera Studio
Gabriele D’Annunzio
Paride Cataldo - De Nationale Opera Studio
Garbi
Martin Mkhize - De Nationale Opera Studio
Sergei Diaghilev
Cameron Shahbazi - De Nationale Opera Studio
Man Ray
Lucas van Lierop - De Nationale Opera Studio
Jacob Epstein
Frederik Bergman - De Nationale Opera Studio
Kees van Dongen
Dominic Kraemer
Filippo Marinetti
Sam Carl - De Nationale Opera Studio

Marcel Sijm

Regisseur

Marcel Sijm maakt muziektheater in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het niet schuwt om verschillende stijlen met elkaar te mengen. In de opera heeft hij een voorliefde voor het nieuwe repertoire en hedendaagse bewerkingen van het oude.

    do 31 jan Marcel Sijm - Trouw over Legende

    ‘ (…) kon men zich vergapen aan een bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, (…)’

Opera Forward Festival

Van 13 t/m 22 maart 2020 beleeft het Opera Forward Festival zijn vijfde editie. Met OFF slaat De Nationale Opera bruggen tussen verschillende kunstvormen en tussen nieuw talent en gevestigde artiesten.

Bekijk programma

 

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Productiepartner Opera Forward Festival

Partner OFF-Talents

 

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet