De Nationale Opera presenteert

Die Zauberflöte Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Deze productie was te zien in september 2018

Onweerstaanbare magie

Tijdsduur 3:00

Pauzes 1

Van Wolfgang Amadeus Mozart

Taal Duits

Boventitels Nederlands en Engels

Is er een mooiere seizoensopening denkbaar dan McBurneys fenomenale enscenering van Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart?

Simon McBurney weet hoe hij met eenvoudige middelen een verbluffende droomwereld kan scheppen. We zien in Die Zauberflöte hoe alles werkt en toch worden we meegetrokken door de onweerstaanbare magie. Een platform verandert in een vliegend tapijt, drie getekende knaapjes worden werkelijkheid en lege flessen veranderen in een klokkenspel.

 

Voor alle leeftijden

Die Zauberflöte is, met onder meer de komische figuur van de geliefde vogelvanger Papageno, een voor alle leeftijden zeer toegankelijke opera – voor jongeren tot 16 jaar worden speciale prijzen gehanteerd.

Pamina en Tamino

De bevrijding van de ontvoerde Pamina uit de handen van Sarastro slaat om in de loutering van prins Tamino. De prins volbrengt de taak die de Koningin van de Nacht, Pamina’s moeder, hem heeft opgelegd. Maar de wens van de Koningin om de macht terug te winnen gaat niet in vervulling. Favoriet van het publiek is nog altijd Papageno. De vogelvanger is niet alleen de grappigste figuur in Die Zauberflöte, Papageno toont ook diepgang. Van groot belang is de rol van de jonge mensen in deze opera. Zij laten de oude regels achter zich, zodat een nieuw tijdperk kan beginnen. Uiteindelijk is Die Zauberflöte een triomf van de liefde tussen Pamina en Tamino.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart heeft in zijn laatste opera extreem uiteenlopende elementen gecombineerd. En juist door die samenvoeging van wat eigenlijk niet bij elkaar lijkt te passen, is Die Zauberflöte vandaag nog net zo fris en actueel als bij de wereldpremière in 1791. Ernst en vrolijkheid gaan naadloos in elkaar over; Mozart vermengt filosofische ideeën met een sprookjeswereld waarin wonderlijke dieren en magische muziekinstrumenten voorkomen.

Podcast

door Wout van Tongeren

De Engelse regisseur en acteur Simon McBurney - in 2016 op het Holland Festival nog bejubeld voor ‘The Encounter’, een meeslepende solo, gespeeld en geregisseerd door hemzelf - maakt in zijn voorstellingen veelvuldig gebruik van multimediatechnieken. McBurney is vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van het menselijk lichaam. Zijn toneelproducties tonen dan ook een uiterst fysieke acteerstijl. Bij De Nationale Opera regisseerde hij voorafgaand aan Die Zauberflöte, zijn eerste opera, A Dog’s Heart.

Thomas Oliemans komt terug als Papageno. Dirigent Antonello Manacorda, chef van het Gelders Orkest, debuteert bij De Nationale Opera.

Die Zauberflöte is een coproductie met English National Opera, Londen en Festival d’Aix-en-Provence

Simon McBurney

Regisseur

SIMON MCBURNEY's werk varieert van locatietheater tot vernieuwende Broadwayproducties, is dikwijls gebaseerd op klassieke teksten en sterk verbonden met muziek.

Antonello Manacorda

Muzikaal leider

ANTONELLO MANACORDA is sinds 2010 artistiek directeur van de Kammerakademie Potsdam en sinds 2011 chef-dirigent van Het Gelders Orkest. Daarvoor was hij van 2006 tot 2010 chef van I Pomeriggi Musicali in Milaan.

 

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Antonello Manacorda
Regie
Simon McBurney
Decor
Michael Levine
Kostuums
Nicky Gillibrand
Licht
Jean Kalman
Video
Finn Ross
Geluid
Gareth Fry
Beweging
Josie Daxter
Dramaturgie
Simon McBurney
Klaus Bertisch
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering
Ching-Lien Wu
Sarastro
Dmitry Ivaschenko
Tamino
Stanislas de Barbeyrac
Der Sprecher
Maarten Koningsberger
Zwei Priester / Zwei Geharnischter
Geoffroy Buffière
Trystan Llyr Griffiths
Königin der Nacht
Nina Minasyan
Pamina
Mari Eriksmoen
Drei Damen
Judith van Wanroij
Rosanne van Sandwijk
Helena Rasker
Drei Knaben
Solisten des Knabenchores der Chorakademie Dortmund
Ein altes Weib (Papagena)
Lilian Farahani
Papageno
Thomas Oliemans
Monostatos
Wolfgang Ablinger-Sperrhacke
    di 06 feb De Volkskrant, 2015 *****

    ‘Mozarts sprookjesopera is een kunstwerk waarmee theatermagiër Simon McBurney wel raad weet.’

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes

 

Antonello Manacorda

Muzikaal leider

ANTONELLO MANACORDA is sinds 2010 artistiek directeur van de Kammerakademie Potsdam en sinds 2011 chef-dirigent van Het Gelders Orkest. Daarvoor was hij van 2006 tot 2010 chef van I Pomeriggi Musicali in Milaan.