Keep on singing

ZATERDAG 1 AUGUSTUS

Beluister de podcastserie over FAUST [working title]

Door corona stond plotseling het nieuwe seizoen van De Nationale Opera op losse schroeven. De geplande nieuwe grote operaproductie, Mefistofele van Arrigo Boito, kon niet doorgaan. Maar wat dan wel? In deze podcast volgt radiomaker Botte Jellema het jonge artistieke team dat gevraagd werd een vervangende muziektheaterproductie te maken. Binnen de richtlijnen van het RIVM en onder grote tijdsdruk, werken muzikaal leider Manoj Kamps en regisseur Lisenka Heijboer Castañon aan de voorstelling die het nieuwe operaseizoen opent.

Beluister "En wat kan er wél?"

VRIJDAG 24 JULI

PRIDE SPECIAL: LGBTQ+ IN OPERA EN BALLET

Pride staat in het teken van zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Maar hoe zit het met de kunstvormen opera en ballet? Dat lees je hier in ons online magazine: 

Lees het artikel over LGBTQ+ in opera & ballet 

VRIJDAG 17 JULI

Hoe voelt opera?

Hoe ervaar je een opera als je blind bent? Herman is een operaliefhebber, maar kan helaas niet alles van een productie meekrijgen omdat hij blind is. In deze video krijgt hij een rondleiding achter de schermen om het decor en de kleding te voelen en te praten met de zangers van de opera. Hermans advies om te ervaren hoe hij een opera beleeft, luidt: doe je ogen dicht en laat je wegvoeren op de golven van de muziek.

DONDERDAG 16 JULI

OPERA OR FOOD?

 

 

 

MAANDAG 13 JULI

TERUGBLIK: DIE WALKÜRE

Deze zomer blikken we terug op producties die we het afgelopen seizoen wél ten tonele konden brengen. Eén van deze voorstellingen is Die Walküre, in de legendarische regie van Pierre Audi. Deze productie was extra bijzonder, omdat Eva-Maria Westbroek haar DNO-debuut had als Sieglinde en ook voor Marc Albrecht was het de eerste keer dat hij deze specifieke productie dirigeerde.

DONDERDAG 2 JULI

WAT IS OPERA?

Wat is opera eigenlijk? In deze video wordt het heel helder uitgelegd aan de hand van prachtige voorbeelden en je kunt zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een opera.
 

WOENSDAG 1 JULI

Song from Home - Lilian Farahani

Sopraan Lilian Farahani zingt het  ‘Stekelvarkentjes Wiegenlied’ door Annie M.G. Schmidt en Paul Christiaan van Westering, begeleid door pianist Henry Kelder. Lilian zong dit lied als kind en houdt van wat het liedje ons vertelt over acceptatie.

DINSDAG 30 JUNI

Seal Lullaby - Nieuw Amsterdams Kinderkoor en Nieuw Vocaal Amsterdam

Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Dit seizoen zouden zij eigenlijk meezingen in de opera’s Die Frau ohne Schatten en Carmen, maar door de lockdown kon dat niet doorgaan. Toch blijven ze zingen! Samen met het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor namen zij deze ‘virtual choir video’ van Seal Lullaby (Eric Whitacre) op onder leiding van dirigent Anaïs de la Morandais en op piano begeleid door Kimball Huijgens.

ZATERDAG 27 JUNI

Laatste vocal warm-up met Cameron

De laatste van Camerons vocale warm-ups, zing nog één keer mee! Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio, behandelt deze week dissonantie. Hij zingt 'I Will Remember You' van Sarah McLachlan. Een erg toepasselijke titel, want wij zullen jouw vocale warm-ups nooit vergeten Cameron!

ZATERDAG 20 JUNI

Warm-up met Cameron Shahbazi op een mash-up van Céline Dion

Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio brengt je weer een nieuwe hit! Deze week zingt de Canadese countertenor een mash-up van zijn wereldberoemde landgenoot Céline Dion. Ook al is dit de op een na laatste vocale warm-up, our heart will always go on for you Cameron!

VRIJDAG 19 JUNI

Koorleden delen hun favoriete koorfragment

Verdi’s Nabucco was de laatste operavoorstelling die we voor een live publiek hebben opgevoerd voordat wij onze deuren moesten sluiten. In deze laatste video uit de serie ‘Chorus members share their favourite piece’ delen zangers Tigran Matinyan, Fang Fang Kong en Kitty de Geus uit het Koor van De Nationale Opera het beroemde koorfragment uit Nabucco. “De grootste muzikale uitdaging in dit stuk is dat het hele koor als één organisme werkt. 86 zangers tegelijk fraseert en ademen als één persoon.”

ZONDAG 14 JUNI 

THANK YOU MAESTRO

Hoogtepunten uit het werk van chef-dirigent Marc Albrecht bij De Nationale Opera

ZATERDAG 13 JUNI

Opera warm-up with Shakira by Cameron Shahbazi

Dit is een vocale warm-up die je ‘Whenever, Wherever’ kunt doen. Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio steekt de klassieker van Shakira in een nieuw jasje. Hij helpt je zo niet alleen met het opwarmen van het lagere middenregister van je stem, maar ook met verbeelding, het speciale ingrediënt dat helpt bij legato, bij het zingen van klinkers en de intentie. 

DINSDAG 10 JUNI 

SONG FROM HOME

De Armeense sopraan Julietta Aleksanyan van De Nationale Opera Studio zong afgelopen seizoen nog de rol van Clorinda in Rossini’s La Cenerentola, en vandaag deelt zij graag een ‘Song from Home’ met jullie. Met begeleiding van pianist en repetitor Lochlan Brown zingt Julietta haar ‘Hoy Nazan’, geschreven door de Armeense componist (en priester) Komitas. “Het gaat over liefde. Ik hoop dat het jou ook veel liefde en positiviteit brengt.”

ZATERDAG 6 JUNI

Opera warm-up with Christina Aguilera by Cameron Shahbazi

Het is weer weekend, dus tijd voor een nieuwe vocale warm-up met Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio! Deze week helpt Cameron je met het opwarmen van iets speciaals, namelijk je hart. In deze uitdagende tijd kunnen we allemaal wel wat positiviteit gebruiken. “Als performers, muzikanten en mensen hebben we veel moed nodig om te doen wat we doen. Ik denk dat het belangrijk is dat je iedere dag in de spiegel kijkt en zegt: ik ben goed, ik geloof in je, je kunt het.” Bekijk hier de vocale warm-up met ‘Beautiful’ van Christina Aguilera.

VRIJDAG 5 JUNI

​Koorleden delen hun favoriete koorfragment

Een opera vanuit de zaal beleven is een bijzondere ervaring, maar hoe maakt een lid van het Koor van De Nationale opera een opera mee vanaf het podium? Wij vroegen zangeressen Myra Kroese, Yvonne Kok en zanger Julien Traniello om een van hun meest indrukwekkende koorfragmenten uit te lichten. Zij kozen voor ‘How dark’ uit Georg Friedrich Händel’s Jephtha. “Het reikt omhoog, en juist in deze tijden moeten we geloven. Moeten we blijven hopen dat dit allemaal zin heeft” - Julien Traniello. Je kunt het hele fragment ‘How dark’ hier bekijken: JEPHTA - How Dark

DONDERDAG 4 JUNI

 

sONG FROM HOME

Afgelopen weekend was tenor Ismael Jordi te zien in de online stream van Roméo et Juliette, nog te zien tot 7 juni op ons YouTube-kanaal. Momenteel brengt Ismael zijn tijd door in Jerez de la Frontera, Spanje. Met begeleiding van Gabriel Mateo en Rubén Páez zingt de Spaanse tenor ‘Quiéreme Mucho’, een nummer dat ook zijn mentor Alfredo Kraus vaak tijdens concerten zong.

 

ZATERDAG 30 MEI

OPERA WARM-UP MET DOLLY PARTON EN ADELE

Het is weer tijd voor een nieuwe vocale warm-up met Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio! Cameron helpt je deze week met het gebruiken van je hoogte. Dit keer op klassiekers van Dolly Parton en Adele. Bekijk hier de vocale warm-up met een mash-up van ‘I will always love you’ en ‘Someone like you’.

WOENSDAG 27 MEI

SONG FROM HOME

De Zuid-Afrikaanse bariton Martin Mkhize van De Nationale Opera Studio zong kort geleden nog de rol van Garbi in Willem Jeths’ Ritratto, een opera die zijn wereldpremière beleefde op YouTube. Vandaag deelt Martin graag een ‘Song from Home’ met jullie. Hij zingt een liefdesaria uit de mond van Nelson Mandela uit de Zuid-Afrikaanse opera Madiba: The African Opera.

 

 

DINSDAG 26 MEI

Three Little Maids

Zangeressen van De Nationale Opera Studio Julietta Aleksanyan, Verity Wingate en Polly Leech kunnen momenteel niet samen zingen in ons theater, maar digitaal kunnen zij dat gelukkig wel! Samen met pianist en repetitor Lochlan Brown zingen zij vanuit hun eigen huis 'Three Little Maids' uit de Gilbert & Sullivan-operette The Mikado.

 

Der Ring online

Afgelopen weekend hebben wij alle vier de delen van de epische Ring-cyclus van Richard Wagner gestreamd op ons YouTube-kanaal, in regie van Pierre Audi en onder muzikale leiding van Hartmut Haenchen. Heb je de stream gemist of ben je nog niet aan alle delen toegekomen? Geen zorgen! Der Ring des Nibelungen is tot 7 juni compleet te bekijken op ons YouTube-kanaal.

ZATERDAG 23 MEI

OPERA WARM-UP MET CHER

Associate Artist van De Nationale Opera Studio Cameron Shahbazi is weer terug met een vocale warm-up waar jij en je buren blij van worden. Deze week helpt Cameron je met het gebruiken van de bodem van je stem en intervallen. Uiteraard weer op bekende hits. Dit is Cher zoals je haar nog nooit hebt gehoord.

VRIJDAG 22 MEI

Koorleden delen hun favoriete koorfragment

DONDERDAG 21 MEI

Der Ring quiz

Hojotoho! Deze week streamen we de legendarische Ring-cyclus van Richard Wagner. Hoeveel weet jij eigenlijk van Wagners Ring? Doe de quiz en test je kennis! 

Naar de quiz

WOENSDAG 20 MEI

Songs from Home: Sandrine Piau

ZATERDAG 16 MEI 

Vocale opera warm-up met bekende hits door Cameron Shahbazi

Na een enthousiaste ontvangst is Associate Artist van De Nationale Opera Studio Cameron Shahbazi terug met een vocale warm-up waar je buren blij van worden. Deze week helpt Cameron je met resonantie, waarmee je over een orkest heen kunt zingen. Uiteraard weer op bekende hits. Dit is Lizzo zoals je haar nog nooit hebt gehoord.

DINSDAG 13 MEI

SONGS FROM HOME: Mezzo-soprano Cecilia Molinari

ZATERDAG 9 MEI

Cameron Shahbazi warmt stem op met Destiny's Child

VRIJDAG 8 MEI

Koorleden delen hun favoriete koorfragment: ‘Au secours’ uit Carmen

Wij vroegen zangers van het Koor van De Nationale Opera om één van hun meest memorabele koorfragment uit te lichten. Mezzosopraan Elsa Barthas, alt Valerie Friesen en mezzosopraan Itzel Medecigo hoefden daar niet lang over na te denken. Het stuk ‘Au secours’ uit Carmen is voor hen allen een speciale herinnering. “Het was zo bijzonder omdat dit mijn aller eerste productie was, en dan dat 80-koppige koor met ieder een eigen geluid, een eigen stem achter je horen en met z’n allen samen zingen. Kippenvel, ik krijg het nu weer als ik eraan denk!” - Valerie Friesen.
 

WOENSDAG 6 MEI

Song from home - Elza van den Heever

Sopraan Elza van den Heever zou deze maand in de opera ‘Die Frau ohne Schatten’ zingen. Helaas staat de Zuid-Afrikaanse sopraan nu niet op het podium, maar is ze thuis, in Frankrijk. “Ik denk dat muziek in dit soort tijden extra belangrijk is, want muziek geeft ons hoop, het is wat ons gaande houdt.” Vandaag deelt Elza graag een 'Song from Home' met jullie van de Zuid-Afrikaanse componist Pieter de Villiers. Ze zingt het lied ‘Aandblom is 'n witblom’.

DONDERDAG 30 APRIL

Christopher Maltman nodigt u uit

Aanstaande zondag 3 mei om 19:00 uur streamen wij de opera Wozzeck in de regie van Krzysztof Warlikowski op ons YouTube-kanaal. Met Wozzeck schreef componist Alban Berg een van de meest vernieuwende opera’s van de twintigste eeuw. Bariton Christopher Maltman nodigt je uit om mee te kijken naar deze opera waarin het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt gedirigeerd door Marc Albrecht. Kijken jullie mee?

Introductie Wozzeck

Op zondag 3 mei streamen wij de opera Wozzeck van Alban Berg (uit 2017). Hier is een introductiegesprek tussen Lisenka Heijboer, de assistent van regisseur van deze productie Krzysztof Warlikowski, en Niels Nuijten assistent dramaturg bij De Nationale Opera.

WOENSDAG 29 APRIL

Song from home - J'Nai Bridges

Mezzosopraan J’Nai Bridges zou aankomende maand bij ons de rol van Carmen vertolken. Door de huidige situatie is J’Nai nu niet in Nederland aan het repeteren, maar zit zij thuis, in Amerika. Vandaag deelt ze graag een 'Song from Home' met jullie die zij de afgelopen tijd veel heeft gezongen omdat zij in de tekst van het nummer gelooft. Ze zingt de spiritual ‘He’s got the whole world in his hands’.

MAANDAG 27 APRIL

Royal Memory Game

Gefeliciteerd Koning Willem-Alexander en fijne koningsdag iedereen! De koning is alweer een jaartje ouder, tijd om zijn en jouw geheugen te testen! Weet jij binnen de tijd al deze opera-royals te matchen? Speel hier onze koninklijke memory game en test je geheugen.

Speel de game

VRIJDAG 24 APRIL

Koorleden over 'Seht die Sonne' - Gurre-Lieder

DONDERDAG 23 APRIL

Overzicht opera streams

Omdat jullie de rest van het seizoen niet meer naar De Nationale Opera kunnen, brengen wij de operavoorstellingen graag naar jullie toe! In dit overzicht kun je precies zien welke opera’s wij wanneer gaan streamen. Noteer het in je agenda en stay safe!

WOENSDAG 22 APRIL

Sophie de Lint nodigt u uit

VRIJDAG 17 APRIL

Tomas Serrien - OFF Talk over kwetsbaarheid

DONDERDAG 16 APRIL

Video-inleiding bij Tosca

In deze inleidende video bespreken redacteur Laura Roling en Hein van Eekert, radiopresentator en inleider, Puccini's Tosca. Ze gaan dieper in op de muziek, de karakters en de regie van regisseur Nikolaus Lehnhoff. Deze opera wordt op zondag 19 april om 19:00 uur gestreamd. Na afloop is deze nog een week online terug te kijken.

Naar de stream

 

 

 

WOENSDAG 15 APRIL 

Achtergrondartikel bij Tosca

Bereid je voor op onze stream van Puccini's legendarische opera Tosca op zondag 19 april met dit achtergrondartikel. 

Lees het artikel

Francis van Broekhuizen nodigt u uit voor Tosca

In deze video kondigt de Nederlandse sopraan - en groot Tosca-fan - Francis van Broekhuizen onze stream van Puccini's Tosca aan. 

 

 

VRIJDAG 10 APRIL

Video-inleiding Parsifal

In deze inleidende video bespreken dramaturgen Luc Joosten & Klaus Bertisch Parsifal. Hierbij wordt in het bijzonder ingegaan op de productie van Pierre Audi. 

  

  

Het Koor van De Nationale Opera zingt Paashymne

De zangers van het Koor van De Nationale Opera kunnen momenteel niet optreden maar willen maar al te graag hun stem met jullie delen! Daarom zingen zij samen, digitaal, de prachtige hymne uit de opera Cavalleria rusticana.

 

DONDERDAG 9 APRIL

Achtergrondartikel Parsifal: de basics

Wagners Parsifal is niet zomaar een opera. Voor veel operaliefhebbers is het een filosofisch-religieuze totaalervaring over (mede)lijden en verlossing. Klinkt intimiderend? Dit inleidende artikel wijst je de weg. Op Goede Vrijdag 10 april om 14:00 uur streamen we Parsifal op ons YouTube-kanaal en onze website.

Lees het artikel

Achtergrond: Het Sluwe Vosje

De opera Het sluwe vosje (1924) is ontstaan in de laatste, zeer productieve periode van Leoš Janáček als operacomponist. Kom in dit artikel meer te weten over de achtergronden en ontstaansgeschiedenis van deze opera. Op zondag 12 april om 19:00 uur streamen we Het sluwe vosje op ons YouTube-kanaal en onze website.

Lees het artikel

WOENSDAG 8 APRIL

Rosemary Joshua kondigt Paasprogrammering aan

Rosemary Joshua, artistiek leider van De Nationale Opera Studio, kondigt in deze video de Paasprogrammering aan. 

 

ZATERDAG 4 APRIL

Trailer Jevgeni Onjegin

Op zondag 5 april om 19:00 streamen wij de opera Jevgeni Onjegin op ons YouTube-kanaal. Bekijk de trailer hier!

DONDERDAG 2 APRIL

Stream Jevgeni Onjegin met Mariss Jansons

Op 5 april a.s. om 19:00 uur zenden we onze derde operastream uit op ons YouTube-kanaal. Op het programma staat deze week Jevgeni Onjegin onder leiding van de  in 2019 overleden dirigent Mariss Jansons, aan wie we ter herinnering deze stream opdragen. Lees in het achtergrondverhaal meer over Mariss Jansons en Tsjaikovski. 

Lees over Mariss Jansons en Tsjaikovski

DINSDAG 31 MAART

Die Zauberflöte Puzzel

Ook nog aan het nagenieten van Die Zauberflöte van afgelopen zondag? Blijf nog even in de sfeer met een puzzel. Lukt het om alle puzzelstukjes op de juiste plek in de foto te plaatsen binnen 320 seconden? Succes! Tot zaterdag is Die Zauberflöte nog hier te zien!  

Leg hier de puzzel

ZATERDAG 28 MAART

Thomas Oliemans nodigt je uit

Op zondag 29 maart streamden we om 19:00 uur de opera Die Zauberflöte op ons YouTube-kanaal. Thomas Oliemans zingt in deze Mozart-klassieker de rol van Papageno. 

VRIJDAG 27 MAART

Achtergrond bij Die Zauberflöte

Op zondag 29 maart streamden we de Mozarts klassieker Die Zauberflöte. Op ons YouTube-kanaal is deze nog te zien tot 4 april.  Zin om je voor te bereiden? In dit achtergrondartikel lees je hoe Mozart tot deze bijzondere opera kwam. 

Lees het artikel

ZATERDAG 21 MAART

 

Beleef de wereldpremière van Ritratto thuis

Vanmiddag om 14:00 gaat de wereldpremière van Ritratto alsnog in wereldpremière. Hij wordt in zijn geheel op het YouTube-kanaal van Nationale Opera & Ballet getoond. Zo kunt u er alsnog van genieten en is de lange, intensieve en mooie voorbereidingstijd voor iedereen voor en achter de schermen niet voor niets geweest. Kijkt u mee?

Gemist? Bekijk de wereldpremière hier en op het YouTube-kanaal terug:

 

VRIJDAG 20 MAART 

Verity Wingate nodigt u uit

Morgen om 14:00 gaat Ritratto alsnog in wereldpremière. Rechtstreeks vanuit het theater naar uw huis. Ritratto wordt in zijn geheel op deze pagina en op het YouTube-kanaal van Nationale Opera & Ballet getoond. Soprano Verity Wingate nodigt u uit om samen te kijken naar dit levende kunstwerk. Kijkt u mee? #staysafe