Robin Park tijdens Dorian
Michel Schnater

Wanneer hiphop en ballet samenkomen

25 mei 2023

Interview met Junior Company-dansers Skya Powney en Robin Park over Dorian

Tekst: Meren Rutten

Een verhaal over de zoektocht naar schoonheid en jezelf verliezen, gepresenteerd in een eigentijdse setting. De Junior Company, ISH Dance Collective en Het Nationale Ballet werken samen aan de nieuwe productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris: Dorian. Skya Powney (19) en Robin Park (18), eerstejaars bij de Junior Company, vertellen over hun ervaringen tijdens het repeteren voor deze thrillerachtige productie.

Dorian is een bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde, en vertelt het verhaal van Dorian: een knappe en onschuldige man, die verhuist naar de grote stad. Door zijn plotselinge hoge status en het omgaan met de verkeerde mensen, raakt Dorian gaandeweg zichzelf kwijt en in zijn zoektocht naar adoratie slaat hij op een geven moment zelfs volledig door. Wanneer zijn slechte kant tevoorschijn komt, verschijnt Robin op het toneel. Robin: “Hoe slechter het met Dorian gaat, hoe meer ik aanwezig ben. Ik representeer eigenlijk al zijn slechte eigenschappen en gedachtes, samengebracht in een illusie. Mijn bewegingen zijn laag bij de grond en moeten het publiek laten zien hoe griezelig ik ben. Het is af en toe wel een lastige rol, omdat ik vaak een plotselinge switch tussen ballet en hiphop moet maken.” Ernst en Marco hebben Robin echter niet voor niets deze rol gegeven. Robin: “Ik leer snel en heb veel geoefend op die lage en hiphop-achtige bewegingen. Toch had ik nooit verwacht dat ik zó’n mooie rol zou krijgen; dat voelt echt als een eer.”

Luca Abdel-Nour Skya Powney repetitie Dorian
Skya met Luca Abdel-Nour tijdens repetitie voor Dorian
Giorgi Potskhishvili Robin Park repetitie Dorian
Robin met zijn tegenspeler Giorgi Potskhishvili als Dorian

Emotionele rol 

Ook Skya heeft een bijzondere rol gekregen: het personage Sybil – Dorians eerste liefde – is geobsedeerd door Dorian en doet er alles aan om hem te beschermen. Het is een rol vol passie, die wordt gedanst door eerste solist Anna Tsygankova – én dus (bij enkele tourneevoorstellingen) door Skya. Skya: “Het voelt super speciaal om dezelfde rol te mogen dansen als een eerste solist, en al helemaal om naast haar te mogen repteren! Het personage Sybil is in samenwerking met Anna tot stand gekomen, en ontwikkelt zich het hele stuk door: haar emoties gaan van boos naar beschermend, dan naar verliefd en radeloos.” 

‘Het samenvoegen van de bewegingen, emoties, muziek en decor voelt als een puzzel’

“Zo is er bijvoorbeeld een stuk waar Sybil wanhopig wordt, wanneer ze ziet hoe slecht het met Dorian gaat. Om zijn aandacht te krijgen, schudt ze hem door elkaar en stort ze zichzelf letterlijk op hem. Dat betuigt van pure emotionele ontlading – ze geeft zich helemaal over aan haar gevoelens. Dit is dan ook een van de stukken waar ik het meest naar uitkijk.” Die emotionele kant van het personage Sybil maakt het dansen van deze rol voor Skya een buitenkans: “Zelf ben ik van nature een emotionele danser, dus het lukt me vaak goed om me echt in te leven in mijn personage. Daarnaast voelen het samenvoegen van de bewegingen, emoties, muziek en decor als een puzzel die steeds meer in elkaar gaat passen, en ik vind het geweldig om deel uit te maken van dat proces.”  

Betekenis achter bewegingen 

Balletchoreograaf Ernst Meisner en hiphop choreograaf/regisseur Marco Gerris betrekken de dansers dan ook echt in het repetitieproces. Skya: “Om het verhaal goed over te brengen, gaan we met Ernst en Marco elke stap langs en vragen we ons bij elke beweging af: wat wil ik hiermee zeggen en had ik dat in zo’n situatie echt gedaan? Alleen zo kunnen we met elke danspas écht een stuk van het verhaal vertellen.” Robin: “We mogen dus ook echt onze eigen creatieve inbreng aan het stuk meegeven, en dat maakt het dansen in deze productie alleen maar specialer. Ernst vroeg ons bijvoorbeeld tijdens een repetitie: ‘Hebben jullie nog ideeën?’ Dan liet ik hem wat bewegingen zien en wanneer hij ze goed vond, werden ze aan de choreografie toegevoegd.” 

Robin Park tijdens repetities Dorian
Robin tijdens repetitie voor Dorian

Versmelting 

Ook bijzonder aan Dorian is dat er twee werelden samenkomen in één voorstelling: de balletwereld van Skya en Robin en de hiphopwereld van de dansers van ISH Dance Collective. Robin: “Het is geweldig om met de ISH-dansers samen te werken. In de balletwereld ken je iedereen of heb je in ieder geval van ze gehoord, maar het is heel leuk om nu die onbekende hiphopwereld – met de dansers erin! – te leren kennen en de mix tussen onze stijlen mee te mogen maken. We focussen ons niet alleen op techniek zoals bij klassiek ballet, maar ook op de omgang en de communicatie met elkaar.”  

Hoe bijzonder het is voor het publiek om deze twee gezelschappen samen te zien, zo bijzonder is het dus ook voor de dansers zelf. Skya: “Wat ik ook zo fijn vind, is de positieve sfeer en de kalme manier van werken die de ISH-dansers met zich meebrengen. Balletdansers zijn extreme perfectionisten – eigenlijk zijn we allemaal work-a-holics. Dat helpt ons wel bij wat we willen bereiken, maar het creëert soms wel een eenzame werkplaats. Zodra de ISH-dansers binnenkomen hangt er gelijk een goede vibe in de studio. We zijn naast een geweldige productie ook vriendschappen aan het creëren!” 

  • Dorian is t/m 16 juni te zien in theaters door heel Nederland! Klik hier voor info & tickets