Het Nationale Ballet presenteert

Dancing apart together Hans van Manen, David Dawson, Annabelle Lopez Ochoa, Juanjo Arqués, Ted Brandsen, Ernst Meisner, Sedrig Verwoert & Milena Sidorova

Voorstelling voorbij

Beleef het ballet van nu

Tijdsduur 1:30

Pauzes 0

U kunt van 7 november t/m zaterdag 5 december 23.59 uur online genieten van MANOEUVRE en werken uit Dancing Apart Together. U kunt de voorstelling op deze pagina bekijken: MANOEUVRE en werken uit Dancing Apart Together

 

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om de voorstelling van 29 september af te gelasten ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het Coronavirus. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Met veel nieuwe creaties van jonge makers en werk van topchoreografen als Hans van Manen en David Dawson, is deze openingsvoorstelling van het seizoen een unieke collage. Ontstaan vanuit beperkingen maar ook vanuit nieuwe mogelijkheden in de huidige samenleving, ervaar je in Dancing Apart Together de rijke en pure eenvoud van het ballet van vandaag. In een theater dat na lange tijd weer open is. Op een veilige afstand!

Veilig bezoek

Aan uw veiligheid is gedacht, onder meer door onze bezoekers en medewerkers voldoende ruimte te geven voor het houden van de verplichte 1.5 m afstand, in de zaal en in de foyer.

Kijk hier voor meer informatie:

VEILIG BEZOEK

Dancing Apart Together - Behind the scenes
Dancing Apart Together - Trailer

Een creatieve respons

Dancing Apart Together is de creatieve respons op de situatie waarin we ons nu allemaal bevinden. Bestaande werken worden gecombineerd met nieuwe creaties van choreografen die ieder op een eigen manier laten zien welke vorm ballet op dit moment in Nederland kan aannemen.

Afstand en nabijheid
‘Social distancing’ is een uitdaging. Durven we elkaar nog wel aan te raken?  – terwijl er ook zoveel behoefte is aan menselijk contact en intimiteit, juist nu. Want wat betekent saamhorigheid als je op afstand moet blijven? Deze thematiek vormt het uitgangspunt voor deze voorstelling.

Werken met wat er is
Ook in bredere zin is er gekeken naar de mogelijkheden van vandaag. We werken met choreografen die op een of andere manier aan ons huis zijn verbonden, werken zonder grote decors en nieuwe kostuums en maken iets nieuws vanuit wat er is. Net als in onze samenleving op dit moment. Daarmee gaat dit programma evenzeer over nieuwe waarden.

Strijkorkest en piano
Een strijkorkest en piano vormen voor nu de basis voor de muzikale begeleiding. Ook dat is beperkt, maar tegelijkertijd geeft het focus in muziekkeuze en biedt het kansen tot nieuwe, creatieve impulsen.

Studio: Romanian Folk Dances - Ted Brandsen ©Altin Kaftira
Studio: Romanian Folk Dances - Ted Brandsen
Studio: Romanian Folk Dances - Ted Brandsen ©Altin Kaftira
Studio: Frolicsome - Ted Brandsen ©Altin Kaftira
Studio: Frolicsome - Ted Brandsen ©Altin Kaftira
Studio: Kaddish - Ted Brandsen ©Altin Kaftira
Studio: MANOEUVRE - Juanjo Arqués ©Altin Kaftira
MANOEUVRE - Juanjo Arqués ©Altin Kaftira
Studio: MANOEUVRE - Juanjo Arqués
Studio: MANOEUVRE, Juanjo Arqués
Studio: Reset - Milena Sidorova ©Altin Kaftira
Studio: Reset - Milena Sidorova
Studio: Reset - Milena Sidorova
Studio: On the Nature of Daylight - David Dawson ©Altin Kaftira
Studio: On the Nature of Daylight - David Dawson
Studio: Quasicrystal - Annabelle Lopez Ochoa ©Altin Kaftira
Studio: Quasicrystal - Annabelle Lopez Ochoa
Studio: Quasicrystal - Annabelle Lopez Ochoa
Solo - Hans van Manen
Solo - Hans van Manen
Studio: Solo - Hans van Manen ©Altin Kaftira
Studio: Solo - Hans van Manen ©Altin Kaftira
Studio: Solo - Hans van Manen ©Altin Kaftira
Repetitie MANOEUVRE Juanjo Arqués | Foto: Paige McFall
Repetitie MANOEUVRE Juanjo Arqués | Foto: Paige McFall
L’Autre Côté - Sedrig Verwoert ©Altin Kaftira
L’Autre Côté - Sedrig Verwoert
L’Autre Côté - Sedrig Verwoert
L’Autre Côté - Sedrig Verwoert

INLEIDENDE PODCAST

door: Lin van Ellinckhuijsen

In gesprek met: Ted Brandsen

Het Programma 

Van gevestigde namen tot jonge makers, van bestaand werk tot nieuwe creaties. Het programma van Dancing Apart Together bestaat uit:

Ted Brandsen - Romanian Folk Dances, KaddishFrolicsome Finale en Slot
Ook choreograaf en directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen geeft met vier nieuwe korte choreografieën, Romanian Folk Dances, Kaddish, Frolicsome Finale en Slot, zijn creatieve reactie op deze tijd. Tegelijkertijd vormen deze werken een schakel tussen de overige choreografieën, waarmee hij Dancing Apart Together tot een inspirerend geheel smeedt.

Juanjo Arqués - solo's uit MANOEUVRE 
De Spanjaard Juanjo Arqués is als ‘young creative associate’ verbonden aan Het Nationale Ballet. We zien solo's uit MANOEUVRE, een voorproefje op het volledige ballet dat in het programma Back to Ballet in wereldpremière gaat. Arqués gebruikt hiervoor de bijzondere compositie Shaker Loops van John Adams (Erasmusprijs 2019), waarin de componist golfbeweging in klank heeft omgezet. MANOEUVRE verkent de mannelijke sensitiviteit.

Lees hier een interview met o.m. Juanjo Arqués:  Hoe choreografen zich aanpassen in coronatijd

Sedrig Verwoert - L’Autre Côté
Danser en choreograaf Sedrig Verwoert creëert voor Dancing Apart Together een nieuw werk: L'Autre Côté. De afgelopen jaren maakte hij verscheidene choreografieën waaronder Oyster (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), The Ritual (Balletacademie Amsterdam), They/Them en N**** Swan (beide met Christian Yav). Voor They/Them won hij de BNG Bank Dansprijs 2019. In hetzelfde jaar ontving hij de Leo Spreksel Award en was hij artist-in-residence bij het Amsterdamse hedendaagse kunstcentrum De Appel. In het programma Dancing Diversity 2019 van Het Nationale Ballet was zijn choreografie The hard rocks will seem soft to us te zien. Hij werkte mee aan Beyoncé's visuele album Black is King

Lees hier meer:

L'Autre Côté

Milena Sidorova - Reset
Milena Sidorova maakte als danser van Het Nationale Ballet al eerder heel eigen, uitgesproken werk voor New Moves en de Junior Company. Ook maakte ze tijdens de coronacrisis een digitaal ballet op muziek van de band Di-rect. Voor Dancing Apart Together maakt ze een nieuwe choreografie genaamd Reset.

David Dawson - On the Nature of Daylight
Op het programma staat ook On the Nature of Daylight van onze Associate Artist David Dawson. In deze creatie uit 2007 verkent Dawson de ware liefde. Het is iets waar we allemaal naar zoeken. Maar hoe vinden we onze ideale partner? Per toeval of maken we een actieve keuze? En wat gebeurt er als we gewoonweg niet de juiste persoon ontmoeten? Een stuk over het volstrekt gewone maar buitengewone mysterie van de liefde, gechoreografeerd op muziek van Max Richter, die balsem is voor de ziel. 

Choreograaf David Dawson over het creëren van On the Nature of Daylight:

On the Nature of Daylight

Ernst Meisner - Largo
Artistiek coördinator van de Junior Company, Ernst Meisner, maakt voor de jonge talenten van deze groep Largo. In deze vreemde tijd waarin zoveel even niet kan, staat een nieuwe generatie jonge dansers te springen om zich verder te ontplooien. Zij zijn (net als iedereen) even “on hold” gezet, maar staan klaar om zich te laten zien.

Annabelle Lopez Ochoa - Quasicrystal
Annabelle Lopez Ochoa, choreografe van Last Resistance en Frida, maakt een nieuw werk voor 8 dansers, Quasicrystal op muziek van Henryk Gorecki. Thema is het verlangen naar contact, en de woede en het verzet dat zij voelt door het gebrek eraan.

Hans van Manen - Solo
“Schipperen is onderdeel van het artistieke proces,” zegt Nederlands bekendste choreograaf Hans van Manen. Hij legde zichzelf vaker bewust beperkingen op in het creatieproces om zo juist te komen tot een grotere expressie. Hij brengt nu zijn roemruchte Solo op de ‘Partita for Violin’ van Bach: een razende dansestafette, een ‘solo’ voor drie, omdat, zo verklaarde Van Manen destijds, Bachs Vioolpartita door haar moordende tempo niet door één mens te dansen is. Direct na de première werd het ballet al bestempeld als ‘een meesterwerk in zes minuten’.         

Kijk mee naar een repetitie van Ted Brandsens nieuwe werk Romanian Folk Dances. Het is een van de vier nieuwe werken die hij heeft gecreëerd voor de seizoensopener Dancing Apart Together.

  di 22 sep Dancing Apart Together - Theaterkrant

  Ted Brandsen brengt het prachtige duet Kaddish en het groepsstuk Romanian Folk Dances, dat vanuit de tragiek langzaam naar een nieuwe vrolijkheid zoekt op de tonen van wereldmuziek. Van daaruit is er ruimte voor nieuw talent.

  di 22 sep Dancing Apart Together - Reset - Milena Sidorova - de Volkskrant

  Waar Fung de twee violen laat converseren met orkest, creëert Sidorova in haar nieuwe Reset een ludiek ‘gesprek’ tussen koppels en groep. Haar sterke intuïtie voor het uitlijnen van hoge benen verrijkt ze met een twist in hand- en armgebaren. Ook speelt ze met een asymmetrie in balans, die zich grappig doorzet in de sportieve pakjes.

  di 22 sep Dancing Apart Together - L'Autre Côté - Sedrig Verwoert - Trouw

  Waar sta je in een wereld die zucht onder een pandemie en kampt met ongelijkheid? Onder de zindering van het avondrood zoeken tien dansers naar een nieuwe gemeenschapszin. Genderrollen verdampen, posities worden met de vuist in de lucht opgeëist. Misschien te plastisch, maar wel een nieuwe, relevante stem in het ballet.

  di 22 sep Dancing Apart Together - Het Parool

  David Dawsons ongegeneerd romantische duet On The Nature of Daylight (2007), gezet op het gelijknamige sfeerstuk van Max Richter, wordt gepassioneerd gedanst door Anna Tsygankova en Constantine Allen. Uitgesproken virtuoos is de uitvoering door Remi Wörtmeyer, Edo Wijnen en vooral Young Gyu Choi van Hans van Manens over drie dansers verdeelde Bach-choreografie Solo (1997).

  di 30 jun Hans van Manen - De Volkskrant over Ode aan de Meester

  'Van Manens werk kent zulke heldere, leesbare patronen, zo'n sexy, stoere uitstraling en zulke frisse, avontuurlijke préséance, dat het geen kans krijgt belegen te worden’

  di 22 sep Dancing Apart Together - L’Autre Côté - de Volkskrant

  Wie echter zonder toelichting opvalt is de Surinaams-Nederlandse nieuwkomer Sedrig Verwoert, afgestudeerd in hedendaagse urban dans en vorig jaar winnaar van de BNG Bank Dansprijs voor een zwarte paringsdans over onderhuids racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie. Hij brengt in L’autre côté (de andere kant) een vleug mee vanuit vogue, house en clubdans.

  do 14 mrt Juanjo Arqués - Seeing Dance about Ignite

  “Intelligent choreography that’s full of interest.”

  di 30 jun Juanjo Arqués - De Volkskrant over Homo Ludens

  ‘Homo ludens van Juanjo Arqués draait om de noodzaak van in beweging blijven, het uitproberen. Pas dan kom je tot creatie, vernieuwing. De choreografieeën, blijvertjes of niet, tonen het fantastische niveau van de dansers.’

  wo 27 jan NRC Handelsblad over Adagio Hammerklavier

  Onwezenlijk en ontroerend mooi in vertraagde beweging en van een bewegingskwaliteit waar je je adem bij inhoudt.

  di 30 jun Homo Ludens - Financial Times

  Juanjo Arqués opened the proceedings with a breakthrough, Homo Ludens. In this creation, he plays abstract games with an urgent flute concerto by French composer Marc-Andre Dalbavie. In the lead role, the virtuosic Young Gyu Choi, directed the flautist (Sarah Ouakrat) and five couples like a puppet master - before turning into a puppet himself.’

Credits Dancing Apart Together
 

Romanian Folk Dances

Choreografie
Ted Brandsen
Muziek
Béla Bartòk,
Roemeense volksdansen
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Balletmeester
Judy Maelor Thomas
 

Kaddish

Choreografie
Ted Brandsen
Muziek
Maurice Ravel,
Kaddish
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Balletmeesters
Rachel Beaujean
Guillaume Graffin
 

MANOEUVRE

Choreografie
Juanjo Arques
Muziek
John Adams,
Decor- en kostuumontwerp
Tatyana van Walsum
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Dramaturgie
Fabienne Vegt
Balletmeesters
Judy Maelor Thomas
Sandrine Leroy
 

L’Autre Côté

Choreografie
Sedrig Verwoert
Muziek
Jermaine Boasman,
o.b.v. muziek van Eric Dubois, Wolfgang Voigt
en POP 1
Gedicht
Pat Parker,
‘Where will you be’
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen en Sedrig Verwoert
Assistent van de choreograaf
Reina Trifunovic
Balletmeester
Alan Land
 

Reset

Choreografie
Milena Sidorova
Muziek
Vivian Fung
Pizzicato, Concerto for 2 Violins and String Orchestra
Arrangement met Vivian Fung Music (ASCAP), publisher en copyright holder 
All Rights Reserved
Sole Agent: Bill Holab Music
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Balletmeester
Sandrine Leroy

 

On the Nature of Daylight

Choreografie
David Dawson
Muziek
Max Richter,
On the Nature of Daylight
Decor- en lichtontwerp
David Dawson
Kostuumontwerp
Yumiko Takeshima
Assistent van de choreograaf
Tim Couchman
Balletmeester
Charlotte Chapellier
 

Largo

Choreografie
Ernst Meisner
Muziek
George Friedrich Händel,
Largo (uit Xerxes)
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Balletmeester
Caroline Iura
 

Quasicrystal

Choreografie
Annabelle Lopez Ochoa
Muziek
Henryk Górecki,
Quasi una fantasia, strijkkwartet no. 4,
Op. 64. II. Deciso - Energico: Furioso
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Balletmeester
Sandrine Leroy
 

Solo

Choreografie
Hans Van Manen
Muziek
Johann Sebastian Bach,
Vioolpartita nr. 1 in d-mineur
Decor- en kostuumontwerp
Keso Dekker
Lichtontwerp
Joop Caboort
Balletmeesters
Rachel Beaujean
Juanjo Arqués
 

Frolicsome Finale

Choreografie
Ted Brandsen
Muziek
Benjamin Britten,
Simple Symphony
Johann Sebastian Bach,
Concert voor 2 violen in d mineur -
Largo ma non tanto
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Balletmeester
Judy Maelor Thomas

Slot

Choreografie
Ted Brandsen
Muziek
Johann Sebastian Bach,
Concerto in d mineur, BWV 974 - Adagio
(naar Alessandro Marcello's hoboconcert)
Piano
Michael Mouratch
Kostuums
Oliver Haller
Lichtontwerp
Bert Dalhuysen
Balletmeester
Judy Maelor Thomas

 

MUZIKALE BEGELEIDING

Strijkers uit Het Balletorkest
o.l.v. Matthew Rowe

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

Het Balletorkest

 

Tot 2021 geen fysieke INLEIDINGEN

Tot en met december 2020 zullen er in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waaronder de 1,5 m richtlijn, geen fysieke inleidingen gegeven kunnen worden. Over mogelijke digitale inleidingen of podcasts houden we u via onze social media kanalen, onze nieuwsbrief en de website op de hoogte.

 

Mede mogelijk gemaakt door

 

MEREL LASEUR FONDS

 

 

 

 

Hoofdsponsor Junior Company