Ying Fang en Odin Lund Biron in der Freischütz
Foto: Bart Grietens

World Opera Day 2022 – Bekijk Der Freischütz bij jou thuis

24 oktober 2022

Dinsdag 25 oktober is het World Opera Day. Dit jaar staat deze dag in het thema van Unboxing Opera, en wereldwijd openen operahuizen dan ook hun (virtuele) deuren voor een kijkje achter de schermen.

De Nationale Opera draagt graag bij aan deze feestelijke dag en presenteert ter gelegenheid hiervan een online stream van de opera Der Freischütz. Deze nieuwe productie, die in juni 2022 in première ging, geeft het publiek een muzikale inkijk in de wonderlijke wereld van opera. Serebrennikov presenteert in zijn versie namelijk geen Duits woud of jagers uit de originele setting van componist Carl Maria von Weber, maar vervangt de traditionele dorpsgemeenschap door een repetitieruimte vol artiesten. Het is een opera over een opera, compleet met machtsverhoudingen, bijgeloof en traditie.

Met Unboxing Opera als thema van deze World Opera Day, past Serebrennikovs opera daar prachtig in: opera wordt van binnenuit benaderd en laat u kennismaken met de kunstvorm op een nieuw niveau. Het is dan ook niet voor niets dat Serebrennikov onlangs werd beloond, namens het gerenommeerde Duitse maandblad Opernwelt, met de prijs voor Beste Regisseur. Ook de recensies waren lovend:

“Het is een griezelig goede ‘Freischütz’, waarin niets meer is wat het was.” – Trouw ★★★★★

“Bij De Nationale Opera is Webers Der Freischütz niet een jagerssprookje maar een genadeloos inkijkje in de machinaties van het operabedrijf. Oneerbiedig én aanstekelijk.” – NRC ★★★★

Geniet van deze unieke productie van regisseur Kirill Serebrennikov vanuit uw eigen woonkamer! De stream is vanaf 25 oktober om 12.00 uur te bekijken via onderstaande button en blijft 24 uur lang beschikbaar.