Scène uit Upload
Foto: Marco Borggreve

Upload bekroond als Beste Digitale Opera

28 november 2022

Michel van der Aa’s Upload, dat zijn oorsprong vond bij het Opera Forward Festival van De Nationale Opera, is bekroond als Beste Digitale Opera tijdens de uitreiking van de International Opera Awards in Madrid. De International Opera Awards, opgericht in 2012, zijn een jaarlijkse erkenning van kwaliteit van opera uit de hele wereld. De beoordeling van de International Opera Awards wordt gemaakt door een jury van professionals uit de industrie onder leiding van Opera eindredacteur John Allison.

Toen vanwege Covid de wereldpremière van Upload niet kon doorgaan tijdens het Opera Forward Festival 2021, ontstond het idee om een filmversie te maken. Naast de twee zangers Roderick Williams (Vader) en Julia Bullock (Dochter) zijn in de filmversie ook acteurs Katja Herbers (Psychiater), Ashley Zukerman (CEO), Esther Mugambi (Wetenschapper) en Claron McFadden (Jeugdvriendin) te zien. De Nationale Opera kon in oktober 2021 de live-versie van Upload presenteren, met Roderick Williams en Julia Bullock, in een regie van Van der Aa en met Ensemble MusikFabrik onder leiding van Otto Tausk.

In Upload vraagt Michel van der Aa zich af wat als onze geest eeuwig zou kunnen leven - als de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en neurowetenschappen ons een manier zou bieden om onze herinneringen en ervaringen over te dragen in een duurzaam digitaal bewustzijn? Tegen de achtergrond van hedendaagse en toekomstige technologieën onderzoekt Van der Aa’s opera eeuwenoude filosofische vragen: wat zijn de grenzen van het menselijk geheugen en wat gebeurt er als we niet meer kunnen vergeten? Waar ligt onze identiteit werkelijk - in onze geest, ons lichaam, onze relaties? En in hoeverre bepalen de ruwe data van ons leven ons lot?

De volgende editie van De Nationale Opera’s Opera Forward Festival vindt plaats van 3 t/m 12 maart 2023 en presenteert onder meer een wereldpremière van Alexander Raskatovs bewerking van George Orwells Animal Farm, de Europese première van Tyshawn Sorey’s Perle Noire: meditations for Joséphine met Julia Bullock en geregisseerd door Peter Sellars, en een wereldpremière van de muzikale collage Ändere die Welt!, die tot stand komt onder de paraplu van [Collective Works].

Bekijk Michel van der Aa’s Upload via:

U kunt de volledige uitreiking van de International Opera Awards 2022 terugkijken via OperaVision. OperaVision is een streamingsplatform, gesteund door het Creative Europe programma van de Europese Unie, waar verschillende operahuizen (live) registraties met een groot publiek kunnen delen.