Timothy van Poucke
Foto: Altin Kaftira

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

22 december 2023

Gisteravond heeft Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, Timothy van Poucke benoemd tot eerste solist. Hij maakte deze promotie bekend direct na Van Pouckes overtuigende vertolking van de rol van sjeik Abd al-Rahman in Raymonda. Met deze bevordering heeft Het Nationale Ballet voor het eerst sinds 2018 weer een Nederlandse mannelijke eerste solist.

Van Poucke werd geboren in Woerden en volgde zijn opleiding aan de Nationale Balletacademie. In 2016 begon hij bij de Junior Company en maakte in 2017 de overstap naar Het Nationale Ballet. Vervolgens promoveerde hij elk opeenvolgend jaar, tot hij in 2021 tot tweede solist werd benoemd. 

Het afgelopen jaar danste Van Poucke veel mannelijke hoofdrollen, onder andere in de avondvullende balletten Het Zwanenmeer en Giselle, en in Hans van Manens 5 Tango’s. De rol van Abd al-Rahman in Raymonda maakte dit rijtje compleet en creëerde een mooi moment voor Van Pouckes bevordering tot eerste solist.

Gedurende zijn carrière ontving Van Poucke al de Aanmoedigingsprijs van Dansersfonds ’79 en de Alexandra Radius Prijs. In 2021 werd hij genomineerd voor de ‘Dancer of the Year Award’ van het gerenommeerde tijdschrift Dance Europe.

Lees hier de uitgebreide biografie van Van Poucke.

Wij willen Timothy van Poucke van harte feliciteren met zijn welverdiende promotie en wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan bij Het Nationale Ballet!