Sir Peter Jonas (73) overleden

Sir Peter Jonas (73) overleden

Met verdriet nemen we kennis van het overlijden van Sir Peter Jonas op 22 april 2020. Als intendant van English National Opera (1985-1993) en de Bayerische Staatsoper München (1993-1996) speelde Jonas een belangrijke rol in het Europese operalandschap.

Bij Nationale Opera & Ballet was hij van 2009 tot 2018 een gewaardeerd lid van de Raad van Toezicht, en in die hoedanigheid onder meer betrokken bij de fusie van Het Muziektheater, De Nationale Opera en Het Nationale Ballet tot Nationale Opera & Ballet.

Van 1985 tot 1993 was Jonas directeur van English National Opera. Samen met dirigent Mark Elder en regisseur David Pountney bouwde hij aan een operahuis dat gekenmerkt werd door radicale en dynamische interpretaties van de klassiekers en nieuwe werken, met de hoogste muzikale kwaliteit. Zijn artistieke durf was groot, en onder zijn leiding groeide English National Opera uit tot één van de spannendste operahuizen van Europa. 

Van 1993 tot 2006 was Jonas intendant van de Bayerische Staatsoper in München, de eerste Brit ooit aan het hoofd van een groot Duits operahuis. Ook daar was zijn programmering ambitieus en gewaagd. Onder zijn leiderschap werden zo’n 90 nieuwe producties gecreëerd, waarvan eenderde van opera’s uit de 20ste en 21ste eeuw.

Met Sir Peter Jonas verliest de operawereld een betrokken en visionaire leider, die altijd voor de relevantie en kracht van de kunstvorm heeft gestaan.