Campagnebeeld Oedipus Rex Antigone
Foto: Marta Syrko

Nieuwe productie Oedipus Rex / Antigone vervangt Jocasta's Line

14 februari 2024

Regisseur Mart van Berckel en choreograaf en regisseur Nanine Linning vormen het nieuwe artistieke team voor de nieuwe productie Oedipus Rex / Antigone. Hiermee vervangt deze productie Wayne McGregor’s Jocasta’s Line, als openingsproductie van het Opera Forward Festival 2024.

Omdat regisseur en choreograaf Wayne McGregor zich wegens privé-omstandigheden uit de productie heeft moeten terugtrekken, is het tot onze spijt niet mogelijk om zijn visie op dit tweeluik bij ons op het toneel te brengen. We zijn echter verheugd en dankbaar dat we op deze zeer korte termijn een nieuw artistiek team hebben kunnen samenstellen, waardoor beide werken – Stravinsky’s Oedipus Rex en Samy Moussa’s Antigone – alsnog in (wereld)première kunnen gaan.

Artistiek team 

De nieuwe productie, getiteld Oedipus Rex / Antigone, komt onder leiding van zowel de Nederlandse regisseur Mart van Berckel (die tijdens het Opera Forward Festival 2023 het spraakmakende Ändere die Welt!neerzette) als de Nederlandse choreograaf en regisseur Nanine Linning (vanaf komend seizoen artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam). Samen zullen zij een theateravond ontwikkelen die de politieke en maatschappelijke verwikkelingen van de antieke stad Thebe als rode draad heeft. Hierbij zullen ze werken met een indrukwekkende cast, met onder meer Sean Panikkar (Oedipus), Dame Sarah Connolly (Jocasta), het Koor van de Nationale Opera en eerste solisten Anna Ol en Qian Liu (afwisselend als Antigone). Dirigent Erik Nielsen, componist Samy Moussa en het Nederlands Philharmonisch Orkest blijven samenwerken met het nieuwe team. De betrokkenheid van de dansers van Het Nationale Ballet zal beperkter zijn dan oorspronkelijk gepland.

Sophie de Lint (directeur De Nationale Opera) en Ted Brandsen (directeur Het Nationale Ballet): “We vinden het erg jammer dat Wayne McGregor zich heeft moeten terugtrekken uit de productie, omdat het werk dat hij met onze dansers heeft gedaan erg inspirerend is geweest. We zijn het nieuwe artistieke team dankbaar dat het zich op zo’n korte termijn beschikbaar heeft gesteld en ook alle kunstenaars en collega’s die bij dit project betrokken zijn voor hun flexibiliteit. We zijn ervan overtuigd dat deze productie de spannende opening van het Opera Forward Festival 2024 zal zijn die het festival verdient.”

Lees hier meer over de nieuwe productie Oedipus Rex / Antigone