Gebouw NO&B in de avond
Foto: Ronald Tilleman

Nationale Opera & Ballet wederom beloond voor duurzaamheid

19 december 2022

Voor Nationale Opera & Ballet (NO&B) is duurzaamheid op alle vlakken heel belangrijk. Daarom zijn we zeer trots dat we opnieuw beloond zijn door BREEAM, een onafhankelijk en internationaal keurmerk dat via een vaste methodiek de duurzaamheid van gebouwen meetbaar en zichtbaar maakt. Daarbij ligt de lat zeer hoog. In 2019 was NO&B het eerste theater in Nederland dat twee BREEAM-NL certificaten wist te behalen. Onlangs werd bekend dat wij opnieuw de certificering hebben ontvangen op alle drie de onderdelen: gebouw, beheer en gebruik. Dit is een uitzonderlijke verdienste.

NO&B is gevestigd in een complex gebouw uit de jaren tachtig waarbij de mogelijkheden om te verduurzamen niet altijd makkelijk zijn. BREEAM kijkt naar allerlei verschillende aspecten van duurzaamheid zoals het inkoopbeleid, hoe het transport geregeld is, wat wij doen om de werk- en ontvangstomgeving voor medewerkers en publiek gezonder en toegankelijker te maken of hoe we zorgen voor meer biodiversiteit. Zo hebben wij bij het Decoratelier een nieuwe tuin voor een mussenkolonie en op het dak van het theater een bijenkolonie. Ook werkt NO&B in de Amsterdamse Plantagebuurt samen met andere organisaties onder meer op het gebied van efficiënte afvalscheiding en verzamelen we afval met een elektrische boot in de grachten. En bij elke verbouwing en aanpassing in en rond het gebouw staat duurzaamheid nu voorop.

In totaal beoordeelt BREEAM-NL een project op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Iedere categorie draagt voor een gedeelte bij aan de totaalscore. Die totaalscore wordt uitgedrukt in een beoordeling. In ons geval ‘GOOD’. Met BREEAM blijft NO&B, nu en in de toekomst, de uitdaging aangaan om duurzaamheid binnen de organisatie in de meest brede zin tegen een onafhankelijke internationale meetlat te leggen en te verbeteren.

Lees meer over BREEAM-NL