Lorenzo Viotti
Lorenzo Viotti | Foto; Clärchen and Matthias Baus

Lorenzo Viotti zoekt nieuwe balans

21 april 2023

Lorenzo Viotti blijft chef-dirigent bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest tot en met seizoen 2024/2025. Daarna kiest hij voor een nieuw ritme. Viotti: “Ik heb besloten om in de toekomst prioriteit te geven aan mijn persoonlijke leven en ontwikkeling waarin ik de meester ben over mijn eigen tijd” aldus Viotti. “Ik kijk er naar uit straks hierin nieuwe wegen te bewandelen, na een prachtig avontuur van vier jaar als chef-dirigent. Mijn relatie met de musici, koorleden, collega’s en natuurlijk het publiek en de stad Amsterdam zal er altijd zijn.” 

Na seizoen 2024/2025 blijft Viotti terugkeren als gastdirigent bij beide instellingen. De 33-jarige dirigent met een Zwitserse en Franse nationaliteit maakte zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2018 en bij De Nationale Opera in 2019. Hij begon in seizoen 2021/2022 als chef-dirigent en wist al gauw liefhebbers en nieuw publiek aan zich te binden. Zowel bij De Nationale Opera als bij het Nederlands Philharmonisch Orkest staat Viotti voor uitverkochte zalen waarin steeds meer jongeren te zien zijn. 

Lorenzo Viotti leidt op dit moment bij De Nationale Opera het Nederlands Philharmonisch Orkest in Der Rosenkavalier , de eerste opera van Richard Strauss die hij dirigeert. Daarna is hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest en pianist Lucas Debargue te zien in Het Concertgebouw met Symfonie nr. 4 ‘concertante’ voor piano en orkest van Szymanowski en Symfonie nr. 2 van Rachmaninoff.  

In seizoen 2023/2024 dirigeert Viotti bij DNO zijn eerste Wagner opera Lohengrin, waarbij hij tevens voor het eerst samenwerkt met regisseur Christof Loy. Met een nieuwe productie van Il trittico in mei 2024 sluiten hij en regisseur Barrie Kosky hun Puccini-cyclus af na de Tosca en Turandot die zij eerder brachten. Eind november dit jaar dirigeert Viotti het Nederlands Philharmonisch Orkest in Schönbergs Verklärte Nacht en Quattro pezzi sacri van Verdi. Begin december dirigeert de chef-dirigent Bartóks Vioolconcert nr. 2, met August Hadelich als solist, en Symfonie nr. 1 van Sibelius. 

In het voorjaar van 2024 is Viotti terug met Mahlers Negende Symfonie en hij sluit het seizoen af met onder andere het Dubbelconcert van Brahms, samen met Lisa Batiashvili (viool) en Maximilian Hornung (cello). 

Bekijk de volledige biografie van Lorenzo Viotti.