The Shell Trial bosbrand

De Nationale Opera maakt opera over klimaatcrisis

27 september 2022

Fedora Opera Prize Nominee 2022 Banner

De Nationale Opera is met de opera The Shell Trial genomineerd voor de Fedora Opera Prize: een internationale prijs die wordt toegekend aan de meest innovatieve opera-, ballet- en educatieprojecten. Deze opera zal tijdens het Opera Forward Festival 2024 in première gaan.

The Shell Trial is een opera gebaseerd op de theatervoorstelling De zaak Shell (2020) van theatermakers Rebekka de Wit en Anoek NuyensThe Shell Trial is een nieuwe opera die ingaat op de context van de baanbrekende rechtszaak waarin oliegigant Shell werd geconfronteerd met zijn verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering. In deze productie gaat het echter niet alleen om de verantwoordelijkheid van één bedrijf. Met The Shell Trial brengen we verschillende stemmen en perspectieven samen en confronteert De Nationale Opera zichzelf en het publiek met hun eigen rol en verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis.

In samenwerking met coproducenten Gable Roelofsen en Romy Roelofsen van Het Geluid Maastricht hopen wij met deze opera het gesprek op gang te brengen over de klimaatcrisis en de verantwoordelijkheid die wij allemaal delen voor de huidige en toekomstige gezondheid van onze planeet. De Amerikaanse Pulitzerprijs-winnende Ellen Reid zal de componist zijn van deze opera op een libretto van Roxie Perkins. Dirigent en theatermaker Manoj Kamps, die in 2020 debuteerde bij De Nationale Opera, zal het stuk co-creëren en dirigeren. Tot slot zal de Amerikaanse sopraan Julia Bullock een rol vertolken in deze opera en de productie co-creëren.

Bij De Nationale Opera staat duurzaamheid hoog op de agenda en streven we ernaar om dit ook door te voeren in onze productieprocessen. Voor The Shell Trial gaan wij nog een stap verder.  Zo zal er een compensatieplan worden opgesteld en uitgevoerd om de ecologische voetafdruk van de productie te compenseren en maakt het artistieke team alle decors en kostuums met bestaande en gerecyclede materialen.

Dit project maakt gebruik van de kracht van hedendaags muziektheater om het gesprek over een van de belangrijkste maatschappelijke kwesties van vandaag te stimuleren: de klimaatcrisis. En jij kunt hieraan bijdragen! Met jouw donatie kunnen we investeren in het verder verduurzamen van ons productieproces en kunnen we samen bijdragen aan een cruciale dialoog in onze samenleving. Steun ons vandaag nog en help ons het gesprek op gang te brengen. Help jij mee om onze ambitie te verwezenlijken? Doneer dan nu via onderstaande button!

De opera

  • Kijk hier voor meer informatie over The Shell Trial (16-21 mrt 2024)!