Biomimicry

Componisten van Biomimicry winnen Buma Music in Media Award

Afgelopen donderdag 20 mei werd tijdens een speciale online editie de Buma Music in Media Award voor ‘Beste Originele Compositie Experience’ uitgereikt aan Thijs de Vlieger en Lavinia Meijer, de componisten van Biomimicry.  Deze korte dansfilm is het resultaat van een bijzondere samenwerking van Het Nationale Ballet en modeontwerper Iris van Herpen en onderzoekt de symbiotische relatie tussen mode en dans.

De Buma Music in Media Awards zijn de onderscheidingen voor componisten en producenten die zich in het voorgaande jaar hebben bewezen met hun composities voor of muziekgebruik in media. De in twaalf categorieën genomineerde muziekcomponisten en -producenten zijn door een deskundige 28-koppige jury geselecteerd en beoordeeld. ‘Beste Originele Compositie Experience’ is een van de vier nieuwe categorieën die dit jaar zijn geïntroduceerd. De andere drie nieuwe categorieën zijn ‘Buma Award Beste Originele Compositie in Videogames en VR’ en ‘Buma Award Beste Originele Compositie in Podcasts’. 

De jury bestond onder meer uit Bob Zimmerman (componist, juryvoorzitter), Stephen Emmer (componist), Claire van Daal (NFF), Jet Berkhout (NPO Radio 4), Marion Slewe (Filmacademie) en Susanne van Nierop (Adformatie).

Normaal gesproken is de uitreiking van de prijzen onderdeel van het jaarlijkse Buma Music in Motion, dat vanuit de Tolhuistuin in Amsterdam een wereldwijde uitstraling heeft en als een bewezen netwerkspil fungeert tussen componisten en opdrachtgevers. Omdat dit evenement dit jaar door de coronapandemie voor de tweede maal niet kon doorgaan, vond de uitreiking van de Buma Music in Media Awards 2021 online plaats. 

Biomimicry
Biomimicry

Biomimicry

In Biomimicry verandert danseres JingJing Mao, grand sujet bij Het Nationale Ballet, in een veelheid aan golvende en vloeiende bewegingen van de ene in de andere gracieuze vorm. Pendelend tussen scherpte en onscherpte vervloeit het beeld van Mao met de woestijn op de achtergrond. De danser - symbool van kracht en vastberadenheid - bevindt zich in een toekomst waarin mens, wetenschap en natuur nauw met elkaar verweven zijn. Dit weerklinkt ook in de nieuw gecomponeerde muziek van Thijs de Vlieger en Lavinia Meijer. Verankerd in dichotomieën omvat de muziek onderwerpen als machines en natuur, ziel en controle, al zoekende naar een nog onbekende samensmelting in ons vertrouwde organismen.

Het concept van de dansfilm komt voort uit het begrip 'biomimicry' - het ontwerpen en produceren van materialen en systemen die zijn gemodelleerd naar biologische processen. In lijn met modeontwerper Iris van Herpens aanhoudende streven om de onzichtbare krachten die vorm geven aan de wereld te materialiseren, richt de film zich op de band tussen de mens en de natuur en laat het de wisselwerking tussen beide zien in een oneindig spel van uitdijing en samentrekking.

Laatste nieuws
Seizoenspresentatie 2022/23

Nationale Opera & Ballet presenteert seizoen 2022/2023

Lees meer
Edward Ananian-Cooper

Edward Ananian-Cooper aangesteld als nieuwe dirigent Koor De Nationale Opera

Lees meer
Lorenzo Viotti benefietconcert

Nationale Opera & Ballet doneert € 164.000 aan Oekraïne

Lees meer