Biomimicry

6 april 2021

Samenwerking Iris van Herpen en Het Nationale Ballet

Het Nationale ballet heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd in het samenwerken met modemerken en modeontwerpers, zoals met Victor&Rolf en onlangs nog met G-Star. Samen met Iris van Herpen onderzoeken wij nu de symbiotische relatie tussen mode en dans in de korte film Biomimicry. Wat mode en dans verbindt is dat zij allebei in staat zijn een metamorfose te verbeelden. In de film verandert danseres JingJing Mao, grand sujet bij Het Nationale Ballet, in een veelheid aan golvende en vloeiende bewegingen van de ene in de andere gracieuze vorm.

Biomimicry

Biomimicry
Biomimicry
Biomimicry

Mens en natuur

Bekend om de manier waarop zij technologie laat versmelten met het vakmanschap van de haute couture, voegt Iris van Herpen in de korte doorschijnende jurk en de witte organza-jurk 3D-creaties samen met geplisseerde stof. De jurken ontvouwen zich zo tot rijke sferoïde silhouetten, ontstaan vanuit het driedimensionele en vrouwelijke lichaam.

Concept
Het concept van de creatie komt voort uit het begrip 'biomimicry' - het ontwerpen en produceren van materialen en systemen die zijn gemodelleerd naar biologische processen. In lijn met Iris van Herpens aanhoudende streven om de onzichtbare krachten die vorm geven aan de wereld te materialiseren, richt de film zich op de band tussen de mens en de natuur en laat het de wisselwerking tussen beide zien in een oneindig spel van uitdijing en samentrekking.

Samenvoeging mode en dans
De samenwerking tussen Het Nationale Ballet en Iris van Herpen komt voort uit de ontwikkeling van Van Herpens multidisciplinaire benadering van de modekunst. Het sluit naadloos aan bij het DNA van Het Nationale Ballet om te co-creëren met toonaangevende beeldend kunstenaars, fotografen en ontwerpers. De baanbrekende visie van beide merken op de samenvoeging van mode en dans, wordt tot leven gebracht door danseres JingJing Mao, in een regie van Juanjo Arquésyoung creative associate van Het Nationale Ballet. Arqués maakte intuïtief gebruik van alle aanwezige elementen en liet zich bij het bepalen van zijn richting leiden door de ontwerpen van Iris van Herpen.

Muziek
Pendelend tussen scherpte en onscherpte vervloeit het beeld van JingJing Mao met de woestijn op de achtergrond. De danser - symbool van kracht en vastberadenheid - bevindt zich in een toekomst waarin mens, wetenschap en natuur nauw met elkaar verweven zijn. Dit weerklinkt ook in de nieuw gecomponeerde muziek van Thijs de Vlieger en Lavinia Meijer. Verankerd in dichotomieën omvat de muziek onderwerpen als machines en natuur en als ziel en controle, al zoekende naar een nog onbekende samensmelting in ons vertrouwde organismen.

Credits

Regisseur Ryan McDaniels
Movement Director Juanjo Arqués
Danser JingJing Mao
Muziek Thijs de Vlieger | Lavinia Meijer
Fotografie Valentine Bouqet