Louis Andriessen
Francesca Patella

Componist Louis Andriessen (82) overleden

1 juli 2021

Louis Andriessen, Nederlands invloedrijkste componist, is op 82-jarige leeftijd overleden.

Andriessen werd op 6 juni 1939 in Utrecht geboren als jongste zoon van de gerenommeerde componist Hendrik Andriessen en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Kees van Baaren en daarna in Italië bij Luciano Berio. Mede door zijn eigen, baanbrekende stijl, groeide Andriessen uit tot een zowel nationaal als internationaal gevierde componist. In Nederland was hij bovendien bekend als componist van kleinschaliger werk en theater-, ballet- en filmmuziek en gold hij als de centrale figuur van wat sinds de jaren tachtig de Haagse School werd genoemd. 

Ook binnen Nationale Opera & Ballet neemt het werk van Louis Andriessen een belangrijke plaats in. Pierre Audi, van 1988 tot 2018 directeur van De Nationale Opera, gaf de opdracht tot maar liefst vijf opera’s van Andriessens hand. Zijn werken De materie (1989), het spraakmakende ROSA, a horse drama (1994, reprise 1998), Writing to Vermeer (1999, reprise 2004), La Commedia (2008) en Theatre of the World (2016) beleefden bij De Nationale Opera hun wereldpremière. 

Daarnaast choreografeerde Hans van Manen, huischoreograaf van Het Nationale Ballet, twee werken op composities van Andriessen, Symfonieën der Nederlanden, dat in 2017 nog door Het Nationale Ballet werd uitgevoerd als onderdeel van het programma Ode aan de meester. Bovendien maakten Krzysztof Pastor en Krisztina de Châtel twee werken op zijn muziek, in het kader van een speciaal Andriessen programma dat in 2003 door Het Nationale Ballet werd uitgevoerd. 

Zijn laatste werk May was een requiem voor blokfluitist, dirigent en Andriessens boezemvriend Frans Brüggen, naar het gedicht Mei van Herman Gorter, en ging op 5 december 2020 in première het Concertgebouw. De componist leed op dat moment al aan Alzheimer en werd door zijn oud-leerling Martijn Padding geholpen bij het voltooien van de instrumentatie. 

Met Louis Andriessen is ons een componist ontvallen die een ongekend grote rol heeft gespeeld in de Nederlandse én internationale muziek- en operawereld. Nationale Opera & Ballet wenst zijn naasten veel sterkte toe.