Conrad Ludlow, Patricia Neary en George Balanchine in Amsterdam
Foto: Ron Kroon / Anefo (Nationaal Archief)

‘Balanchine Ballerina’ Patricia Neary viert tachtigste verjaardag

27 oktober 2022

Vandaag viert Patricia Neary haar tachtigste verjaardag. De voormalig soliste van het prestigieuze New York City Ballet danste talloze belangrijke rollen uit het omvangrijke repertoire van choreograaf George Balanchine, die tevens een groot aantal rollen speciaal voor haar creëerde. Vandaag de dag reist Neary langs balletgezelschappen over de hele wereld om zijn werken in te studeren – zoals zij dat uit de eerste hand van hem heeft meegekregen.

Patricia Neary werd geboren in Miami, Florida en volgde daar ook haar dansopleiding, waarna ze in dienst trad van het Nationale Ballet van Canada. Een jaar later, in 1960, maakte ze de overstap naar het New York City Ballet, waar ze in 1962 tot soliste werd gepromoveerd. Hier danste ze een groot aantal rollen uit het Balanchine-repertoire, waarna de choreograaf haar al spoedig betrok bij de instudering van zijn werk bij internationale balletgezelschappen.

Neary werkt nu al meer dan twintig jaar voor The George Balanchine Trust. Zij studeerde werken van Balanchine al in meer dan dertig landen in. Zo helpt ze momenteel ook Het Nationale Ballet met het tot in de puntjes voorbereiden van The Four Temperaments, voor het aankomende tourneeprogramma Balanchine / Van Manen / Arqués.

Nationale Opera & Ballet feliciteert Patricia Neary van harte met haar tachtigste verjaardag.

Foto: v.l.n.r. Conrad Ludlow, Patricia Neary en George Balanchine.
New York City Ballet in Amsterdam (1965), Patricia Neary krijgt aanwijzingen van George Balanchine.