Artur Shesterikov
Foto: Michel Schnater

Afscheid eerste solist Artur Shesterikov

23 juni 2023

Eerste solist Artur Shesterikov neemt na zestien jaar afscheid van Het Nationale Ballet. Gisterenavond, aansluitend aan de voorstelling van Forsythe, sloot hij zijn tijd bij het gezelschap af met de solo L’étranger, die choreograaf Peter Leung speciaal voor deze gelegenheid maakte. Artur reist komende maand nog wel met Het Nationale Ballet mee naar Los Angeles, waar hij te zien is in Annabelle Lopez Ochoa’s Frida. 

Artur trad in 2007 toe tot Het Nationale Ballet, als lid van het corps de ballet, en werd twee jaar later gepromoveerd tot coryphée. In 2010 volgde zijn promotie tot tweede solist, waarmee hij de rang van grand sujet oversloeg. Na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd hij bevorderd tot eerste solist. In de zestien jaar dat Artur deel uitmaakte van Het Nationale Ballet, heeft hij hoofdrollen vertolkt in vrijwel alle avondvullende balletklassiekers en in het werk van hedendaagse choreografen als George Balanchine, William Forsythe en John Neumeier. Daarnaast heeft hij gewerkt met choreografen als Hans van Manen, Natalia Makarova, Benjamin Millepied, Krzysztof Pastor, Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon en Sir Peter Wright. 

Artistiek directeur Ted Brandsen omschrijft Artur Shesterikov als ‘een echte gentleman dancer’: “Hij is een perfecte prins en een attente partner, hardwerkend, bescheiden en heel veelzijdig, omdat hij uitblinkt in diverse dansstijlen. Artur staat altijd klaar om te werken en staat open voor nieuwe ideeën, waardoor het een genot is om met hem te werken. Het was een genoegen en een eer om hem gedurende te hebben mogen zien ontwikkelen en zijn carrière te zien bloeien. Zowel het gezelschap als het publiek zal hem missen.” 

Lees meer
de ontvangst van de cheque

Steun VriendenLoterij voor viering 750 jaar Amsterdam via dans

Lees meer
Ernst Meisner

Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling

Lees meer
Scènebeeld van Remembrance tijdens de Ballet Bubbles tournee

Exclusief jubileumprogramma Junior Company tijdens Holland Dance Festival

Lees meer
Timothy van Poucke

Timothy van Poucke gepromoveerd tot eerste solist

Lees meer