Artur Shesterikov

Artur Shesterikov

Eerste solist

Direct na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd Artur Shesterikov door artistiek directeur Ted Brandsen bevorderd tot eerste solist van Het Nationale Ballet.

Zijn dansopleiding volgde Artur aan de Balletschool van het Staatstheater in zijn geboorteplaats Perm, een van de drie hoogst aangeschreven balletopleidingen in Rusland. Hij begon zijn professionele carrière bij het Tsjaikovski Perm Ballet en maakte in 2017 de overstap naar Het Nationale Ballet. Artur werd aangenomen als corps de ballet-danser, maar al spoedig bevorderd tot coryphée. In 2010 werd hij gepromoveerd tot tweede solist en twee jaar dus later tot eerste solist. Behalve in vrijwel alle klassieke balletten vertolkte Artur hoofdrollen in het werk van choreografen als George Balanchine, William Forsythe en Benjamin Millepied. Daarnaast heeft hij persoonlijk gewerkt met choreografen als Hans van Manen, Natalia Makarova, John Neumeier, Krzysztof Pastor, Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon en Sir Peter Wright.

Tijdens de International Ballet Competition ‘Arabesk’ in 2004 werd Artur uitgeroepen tot ‘Meest getalenteerde danser’. Tijdens het Nationale Ballet-Gala van 2016 ontving hij de Alexandra Radius Prijs, uit handen van naamgeefster van de prijs. In 2017 en 2019 kreeg hij vermeldingen in de categorie ‘Outstanding performance by a male dancer' in de rubriek Critic’s Choice in tijdschrift Dance Europe.

 

 

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2007


Geboorteplaats: 
Perm (Rusland)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2012), tweede solist (2010), coryphée (2009), corps de ballet (2007).


Danste eerder bij: 
Perm Opera- en Ballettheater (Perm, Rusland).


Opleiding: 
School voor Choreografie (Perm, Rusland).


Prijzen en vermeldingen: 

  • 2017 en 2019, 'Outstanding performance by a male dancer' van Critic's Choice.
  • 2016 Alexandra Radius prijs.
  • 2004, International Ballet Competition ‘Arabesk’, finalist.