Speeldata

5 december 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer, tweede balkon

Duur

90 minuten

Tickets

Gratis

Campagnebeeld voor Turandot

Puccini’s onvoltooide opera Turandot speelt zich af in een mythisch China. Maar hoe Chinees is deze opera werkelijk? En uit welke bronnen putten Puccini en zijn librettisten? Cultuurhistoricus Joep Leerssen verkent de Perzische en Centraal-Aziatische wortels én de Europese vertakkingen van het Turandot-verhaal.

Met Turandot keerde Puccini terug naar Oost-Azië, twintig jaar na zijn Madama Butterfly: hij werkte eraan van 1920 tot zijn dood in 1924. De verhaalstof was al lang bekend: een klassieker van het Europese oriëntalisme since Gozzi’s commedia dell’arte Turandot uit 1762.

Ondertussen was er echter heel wat veranderd, niet alleen in Puccini’s toonkunst, maar ook in de Europese verhouding met Oost-Azië. Na de bokseropstand van 1899-1901 was China een slagveld van strijdige hegemoniale aanspraken geworden en onder de verzwakkende Qing-dynastie kregen plaatselijke legerleiders steeds meer macht. Het raadselachtige, mystieke sprookjes-China werd een poel van gewelddadige wreedheid.

Precies op dat snijvlak situeert Puccini zijn femme fatale, de moorddadige prinses; zijn “Azatische” melodieën haalde hij onder meer uit Chinese speeldozen. Maar hoe Chinees is prinses Turandot eigenlijk? Joep Leerssen verkent de Perzische en Centraal-Aziatische wortels en de Europese vertakkingen van het Turnadot-verhaal.

Praktische informatie

Lezing door cultuurhistoricus Joep Leerssen
naar aanleiding van de productie Turandot.

Datum: ma. 5 december, 20.00 uur
Plaats: Nationale Opera & Ballet, Foyer, tweede balkon

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk.

Please note that the lectures in this series are in Dutch!

Lezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Reserveren

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk

loading Tickets worden geladen...